M_sobo Opublikowano 27 Maja 2008 #11 Opublikowano 27 Maja 2008 W moim przypadku na 20 sztuk 0,5 cm msobo trafiło się 15 samców , pech, wszystkie samce miały atrapy jajowe, gdy były jeszcze żółte, pozostałe 5 sztuk nie posiadało ich, więc łatwo rozróżnić płeć, po 10 miesiącach 2 samce są już prawie czarno - granatowe lecz to jeszcze nie to co ma być Obecnie maja jakieś 9 cm i jak na razie 2 samce identycznie wybarwione mają rewiry po przeciwnych stronach akwarium, więc mam nadzieję na utrzymanie ich dłużej.
kisor Opublikowano 27 Maja 2008 #12 Opublikowano 27 Maja 2008 W moim przypadku na 20 sztuk 0,5 cm msobo trafiło się 15 samców , pech, wszystkie samce miały atrapy jajowe I co z nimi zrobiłeś? Z ciekawości pytam.
M_sobo Opublikowano 27 Maja 2008 #13 Opublikowano 27 Maja 2008 Fakt nie lada kłopot miałem z oddaniem 10 samców, ale jest taki popyt na ten gatunek, że delikwent jak zobaczył 10 podrośniętych, żółtych msobo to brał je bez wahania, oczywiście uświadomiłem go, że to same samce, ale nalegał więc co miałem zrobić :?: Z tego co się dowiedziałem później to zostały sprzedane na giełdzie. Jeszcze mnie czeka oddanie 2 samców i pozostawię na razie układ 3+5( w tym 1 samiec żółty nie wybarwiony) i dorzucam do stadka jeszcze 4 młodziki, może się trafi jakaś samiczka jeszcze:) Zastanawiałem się też czy od Ciebie nie wziąć tego samca, tak by wymieszać nieco towarzystwo:)
marcinmarg Opublikowano 24 Września 2008 #14 Opublikowano 24 Września 2008 Małe pytanie, mam potencjalnego kandydata na samca Msobo, ma pomiędzy 4-5 cm, jak myślicie, czy to samiec? Jak długo może trwać pełne wybarwianie od takiego momentu, jeśli to samczyk? Więcej fotek http://picasaweb.google.pl/marcinmarg/PsMsoboMagunga#
sision Opublikowano 24 Września 2008 #15 Opublikowano 24 Września 2008 Może być, ale nie powiedziałbym tego na 100%. Moje Msobo często mnie zaskakiwały Ale możliwe, że to samiec.
kisor Opublikowano 25 Września 2008 #16 Opublikowano 25 Września 2008 jak dla mnie 99,999999% samiec. ...ale pewności nigdy nie ma
marcinmarg Opublikowano 25 Września 2008 #17 Opublikowano 25 Września 2008 W takim razie zanosi się na jednego samca, będzie trzeba mu kompanów poszukać.
sision Opublikowano 25 Września 2008 #18 Opublikowano 25 Września 2008 Ja już chyba gdzieś to pisałem - u mnie żadna z 6 samic nie miała i nie ma atrap jajowych. Miały je oba samce.
marcinmarg Opublikowano 26 Września 2008 #19 Opublikowano 26 Września 2008 U mnie tylko ten osobnik ma atrapy, pozostałe ich nie mają, i tylko ten ma już jakieś przebarwienia, więc pożyjemy zobaczymy.
VDR Opublikowano 28 Września 2008 #20 Opublikowano 28 Września 2008 Na jednej ze stron wyczytalem, ze u samic msobo atrapy sie moga pojawiac, ale raczej pojedyncze... Z drugiej strony wsrod osob z ktorymi rozmawialem o tym gatunku, ktore mialy msobo nikt nie posiadal samicy z atrapami jajowymi. Tutaj juz druga "krope" widac i dla mnie ten osobnik ewidentnie wyglada na samca...;] Ponadto samce sa wieksze, masywniejsze. Wiec mozna probowac obserwowac wielkosc o ile sa z tego samego miotu.
Rekomendowane odpowiedzi