pulpet Opublikowano 27 Marca 2023 Autor #61 Opublikowano 27 Marca 2023 27 minut temu, darianus napisał(a): Ile gęstości ppi ma ta gąbka? Zapchania bym się nie obawiał, przy takich rozmiarach z 5 lat wytrzyma No chyba że jest gęstość jest ppi 40 np. to wtedy szybciej się zapcha. 20 ppi 2 godziny temu, KapitanCzysty napisał(a): Ile ten wałek ma wysokości i szerokości? Masz może zdjęcie z góry jak to wygląda? To leci na całej długości bezpośrednio przy tle? Ja mam obawy co do ilości miejsca ile to zajmuje, ale może niepotrzebnie? 15 x15 cm i przez całą dl. akwa. Coś tam zajmuje, ale tak to już jest z hamburgami. Nie mam piachu, wszystkie moduły puste i otwarte z tyłu, więc w sumie na jakąś stratę sobie mogę pozwolić. Ale za to żadnych już mechaników, cyrkulatorow itp. No i jeżeli sprawdzi się tak jak ten, z którego brałem wzór to temat kompletnie bezobsługowy i co dla mnie szczególnie ważne dość bezpieczny. Bardzo często mam kilkudniowe wyjazdy, a tutaj awaria jednej pompy nie stanowi wielkiego problemu. Nadal działają dwie i filtracja pracuje.
KapitanCzysty Opublikowano 28 Marca 2023 #62 Opublikowano 28 Marca 2023 (edytowane) Dobra, jestem wstępnie przekonany i zaintrygowany… Czekam na relacje z dalszych postępów i co parę dni biorę metr i coś tam probuje mierzyć u siebie na ścianie, to długość akwarium, to wysokość tv, odległość od szafy. Nie wiem po co, ale to już syndrom choroby zakaźnej i przewlekłej Edytowane 28 Marca 2023 przez KapitanCzysty 1
pulpet Opublikowano 29 Marca 2023 Autor #63 Opublikowano 29 Marca 2023 (edytowane) Parę fotek moich ostatnich zdobyczy. Ciągle jeszcze nie wiem do końca co gdzie będzie pływać, ale jakoś to będzie Membe deep Estherae Minos Ref Kulfony Edytowane 30 Marca 2023 przez Bartek_De 5
pulpet Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Autor #64 Opublikowano 1 Kwietnia 2023 (edytowane) W 240 pierwsze zieloności się pojawiły. Tyle na plus. Dwie przerzucone inkubujące samice wypuściły młode i narybku po kokardę. Pływa jak po swoim, chowa się symbolicznie, nikt go nie atakuje. Będzie akcja sprzedam/rozdam. Niestety został w baniaku jeden samiec. Po ok. tygodniu względnego spokoju powtórka z rozrywki. Czyli wieczorem szorstka przyjaźń między dwoma pozostałymi samcami, a rano palcami wyjąłem ledwo żywy kadłubek bez ogona i zresztą płetw w szczątkach. Szef zbiornika nawet zadrapania nie ma. Pierwszy pobity samiec, przerzucony do 400 odszedł do krainy wiecznej spiruliny. Drugi, też przerzucony do 400 chyba się wyliże, bo po kilku słabych dniach zaczął pływać po baniaku. Inne ryby go ignorują, więc szansa jest. Czyli straciłem na tej operacji dwa dorosłe, trzyletnie samce. Jako że z jednym będzie nudno, przygarnąłem od znajomego podbarwiającego się młodzika. Na razie pływa i szef zbiornika go ignoruje, mimo że młody stroszy się i panny goni. Zobaczymy co będzie. Jak ten pobity się wyliże, to zrobię jeszcze jakieś podejście do podłączenia do ekipy. Może parę dni w pułapce, albo za jakąś przegrodą z pleksi. Ale na pełnej czujności. Jak będzie draka, to idzie do ludzi. Co ciekawe w jednogatunkowym baniaku samice nadzwyczaj spokojne. Jak mieszkały w wielogatunkowej 400 to się tłukły france, a tu spokój zupełny. Za to samce, które tam się tolerowały, tutaj odpaliły dramat.Nie wiem o co chodzi, bo się nie znam. Ot ta spokojna mbuna dla początkujących . Edytowane 1 Kwietnia 2023 przez pulpet 5
ziemniak Opublikowano 10 Kwietnia 2023 #65 Opublikowano 10 Kwietnia 2023 Może sprzedaj stare stado, a zostaw młodzież? Druga myśl to zostawić same samice z młodymi? Stary pewnie będzie bezwzględny i przy tarle znowu może być problem. Wiadomo, że zachowanie ich to jak wróżenie z fusów, ale u mnie w standardowej stodwunastce (80 cm) nie było problemu z 3 samcami i 5 samicami (kupiłem ok. 3 cm i miałem to szczęście, że z ośmiu kupionych ryb taki układzik wyszedł). Miałem dwa piękne samce i trzeciego, który czasami ładnie się wybarwiał. Nigdy między nimi nie dochodziło do większych bójek. U Ciebie też w sumie było podobnie, bo póki nic nie robiłeś to harem funkcjonował. Stąd moje takie dwa pomysły. 2
pulpet Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Autor #66 Opublikowano 21 Kwietnia 2023 No i coś tam zaczęło pływać w 720 w końcu. Jeszcze będzie kręcenie kamieniami i kombinowanie ze światłem, ale to już na spokojnie. Najważniejsze, że odpalone, bo wlokło się niemożliwie 7
KapitanCzysty Opublikowano 22 Kwietnia 2023 #67 Opublikowano 22 Kwietnia 2023 Kulfony bardzo urokliwe, piękna kolorystyka, ile mają cm tak na oko? Jak sytuacja z Saulosi? Robiłeś próbę z odratowany samcem? 720 prezentuje się świetnie, szczególnie te moduły robią wrażenie, nie pogardziłbym takimi u siebie.Tyle tego wyszło spod Twoich rąk jakbyś miał taśmę produkcyjną… Stadko Acei już sporych rozmiarów, pływają razem? Ze światłem i ostatecznym układem „skał” trochę pewnie zejdzie, ale teraz już sama przyjemność w siedzeniu i kombinowaniu.
pulpet Opublikowano 22 Kwietnia 2023 Autor #68 Opublikowano 22 Kwietnia 2023 10 godzin temu, KapitanCzysty napisał(a): Kulfony bardzo urokliwe, piękna kolorystyka, ile mają cm tak na oko? Jak sytuacja z Saulosi? Robiłeś próbę z odratowany samcem? 720 prezentuje się świetnie, szczególnie te moduły robią wrażenie, nie pogardziłbym takimi u siebie.Tyle tego wyszło spod Twoich rąk jakbyś miał taśmę produkcyjną… Stadko Acei już sporych rozmiarów, pływają razem? Ze światłem i ostatecznym układem „skał” trochę pewnie zejdzie, ale teraz już sama przyjemność w siedzeniu i kombinowaniu. Kulfony maluchy, takie pod 5 cm. Saulosi na razie zostawiłem jak jest, tylko młodego barwiącegi się sam a dołożyłem. Na razie spokój. Ten pobity, zanim mu ogon odrośnie to jeszcze długo. Poobgryzany był strasznie. Acei dorosłe trzyletnie. Samiec szef tak z 17 cm. Co do pływania ławica, to w 400 próbowały, ale.z racji ciasnoty ciężko im szło. Tutaj specjalnie górę wolna dla nich zostawiam. Z zarybianiem trochę przechytrzyłem. Niby wszystko było wzorowo, podręcznikowo podbicie NO2 i zjazd do zera. Wczoraj za grubo wpuściłem i dzisiaj rano patrzę, a pyski jakieś takie niemrawe i naburmuszone. Test NO2 pokazał tak pod 0,2. Jako, że i tak miałem w planach grubą przebudowę aranżacji, bo to wczoraj to tak raczej wrzucone było, to moduły na zewnątrz i ryby z powrotem do baniaków z których wczoraj wyłowiłem. Po 5 minutach pełna werwa i zero objawów podtrucia, więc jest ok. Po 8 godzinach bez ryb, bez podmiany i żadnej chemii NO2 znów niewykrywalne, więc biologia jakaś nabudowana jest, tylko za słaba na 40 ryb od razu, zwłaszcza, że Acei i Mphangi to już dorosłe osobniki. Poukładałem kamole trochę i puściłem 5 szt. Mphanga. Najmniej rano na podtrute wyglądały. Jak jutro nadal będzie 0 to będę stopniowo dokładał po parę ryb dziennie. 1
pulpet Opublikowano 3 Maja 2023 Autor #69 Opublikowano 3 Maja 2023 (edytowane) Taka dobranocka to mi pasuje A poważnie 720 powoli pora uznać za gotowe. Wiele lepiej już nie będzie. Parę drobiazgów muszę dorobić, żeby gąbka zniknęła całkowicie, ale to jak już dojdę do ładu z cyrkulacją, bo nie jest źle, ale może być lepiej. Woda też jeszcze nie do końca tak krystaliczna jak bym chciał, ale młoda filtracja, za miesiąc będzie ok. Na razie się cieszę, że w końcu stabilne parametry, bo jak zacząłem zarybiać to mi NO2 skoczyło w pierwszym momencie. Obsada w komplecie Chindongo sp. "elongatus mpanga" 4/8 F1 Dorosłe ryby, u mnie ponad dwa lata plus kilka urodzonych u mnie. Pseudotropheus sp. "acei" Luwala 2/7 Dorosłe ryby, ponad dwa lata u mnie Metriaclima sp. "membe deep" Likoma 3/6 F1. Młode, 7 szt. kupione dwa miesiące temu rosną w oczach, zwłaszcza samce. Samce ok. 7 cm. samice 5-6. Dwie samice siłą wydarte z hodowli w zeszłym tygodniu, bo nijak nie chciał łajdus samych samic sprzedać. Ale po dwóch godzinach marudzenia się udało. Zmęczyłem przeciwnika Te dwie małe 3 cm. Hodowiec miszcz patrzenia pod ogon, więc mam nadzieję że faktycznie dziewczyny Metriaclima fainzilberi Lupingu 4/4 F1. Młode ryby ok. 8-9 cm. Od pięciu dni u mnie. Innego układu nie dało się kupić. Miały być Maisony, ale w baniaku jakoś tak niebiesko mi się wydawało, a tu samice OB, więc kolorystycznie będzie weselnej. Samce pływający testosteron. Będzie się działo. Labeotropheus trewavasae Tumbi West 3/6 Ryby od dwóch miesięcy u mnie. Maluchy takie 5- 7 cm w tej chwili. Było 3/7 ale jedna samica zaginęła bez wieści. Zwłok nie odnaleziono. Fajne rybska, tylko ten kształt sprawia, że zwłaszcza samice mi się wydają chore jakieś Chudzielce takie. Na dniach spróbuję jakieś zdjęcia porobić poszczególnym rybciom. Edytowane 3 Maja 2023 przez pulpet 9
darianus Opublikowano 4 Maja 2023 #70 Opublikowano 4 Maja 2023 Takie widoki to ja rozumiem Fajnie udało Ci się ukryć tą gąbkę, w co nie wierzyłem 1
Rekomendowane odpowiedzi