Andrzej Głuszyca Opublikowano 17 Września 2020 #31 Opublikowano 17 Września 2020 (edytowane) Wygląda na wypławkę. Trochę dziwne bo akwa dopiero startuje. Edytowane 17 Września 2020 przez AndrzejGłuszyca
artjur Opublikowano 17 Września 2020 Autor #32 Opublikowano 17 Września 2020 No właśnie chyba nie wypławki, bo to jest takie brązowe, brunatne, zbudowane jakby z takich pierścieni i jak się nie mylę to ma odnóża i to taką spora ilość po obu stronach. Widać tak w pierwszych 2-5 sekundach filmu. Spacerowało to w samym narożniku, pomiędzy szybą boczną a wklejonym PCV na tylnej szybie. Dziś rano tego nie widziałem, a wczoraj wieczorem znalazłem 3-4szt. chowające się w narożnikach. Poszukam dziś i postaram się zrobić zdjęcie jakimś lepszym sprzętem. 1
artjur Opublikowano 17 Września 2020 Autor #33 Opublikowano 17 Września 2020 (edytowane) Wiele nie udało się sfotografować, ale tak jak pisalem jest taki brunatny, ma ok. 1cm długości, boi się światła i siedzi w ukryciu jak świecę latarką. Na poniższych zdjęciach siedzi na rancie 3mm PCV Zauważyłem też że na modułach pojawiły się takie białe plamki wielkości 3-5mm. Przypominają jakby takie wykwity pleśni W sobotę będę chciał poskręcać dopływy i odpływy do korytka hydroponiki, oczywiście roślinek nie będę jeszcze umieszczał w nim, ale chcę ustalić już przepływy - wysokość, ilość wody w nim. Wtedy postaram się odłowić tego robaczka i dokładnie sfotografować te plamki na modułach. I najważniejsze, bo dziś dzień pomiarów 17.09 NO2 - 0,6 NO3 - 15 (a nawet lekko wyżej) Biologia rusza ładnie. Edytowane 17 Września 2020 przez artjur 1
artjur Opublikowano 20 Września 2020 Autor #34 Opublikowano 20 Września 2020 Może na początek spróbujmy ustalić co to za stworzenie żyje w moim akwarium Tutaj widać prawie całego osobnika Tu jest widoczny tył robaczka, i na samym brzegu jego głowa, tak mi się przynajmniej wydaje Ale chyba najwięcej powie film Ja nie mam pojęcia co to jest. I podstawowe pytanie, tak jak w filmie - pożyteczne czy nie pożyteczne I na koniec wyniki z dzisiejszych pomiarów, gdzie również potrzebuję Waszej pomocy. 20.09 NO2 - 0,6-0,8 (jednak ja nie jestem pewien czy nie więcej) NO3 - 20 (moim zdaniem jest pomiędzy 15 a 30) Jeśli chodzi o NO2 to zbaraniałem, jak poprzednio bez problemu dało się dopasować odcień, tak dziś wyszło coś takiego Według mnie jest pomiędzy 0,6 a 0,8. Bo jak rozumiem chodzi o dopasowanie odcienia koloru a nie jego intensywność?
artjur Opublikowano 21 Września 2020 Autor #35 Opublikowano 21 Września 2020 No biologa na forum chyba nie ma żadnego, a przynajmniej znawcy siedlisk wodnych Trudno jeden już pływa w toni odpadów komunalnych a pozostałych dwóch nie mogę namierzyć A w sprawie NO2 - chyba nie istotne, widać że jest daleko od doskonałości i dużo powyżej 0,025. Trzeba czekać aż zacznie wracać do koloru żółtego.
Bezprym Opublikowano 21 Września 2020 #36 Opublikowano 21 Września 2020 Według mnie jest poza skalą. 1
artjur Opublikowano 21 Września 2020 Autor #37 Opublikowano 21 Września 2020 2 godziny temu, Bezprym napisał: Według mnie jest poza skalą. To tak by poszybowało w dwa/trzy dni Wcześniejszy pomiar zdecydowanie odpowiadał 0,6 no może 0,8.
Bezprym Opublikowano 21 Września 2020 #38 Opublikowano 21 Września 2020 Dodałbym na twoim miejscu Prodibio Biodigest. 1 1
artjur Opublikowano 21 Września 2020 Autor #39 Opublikowano 21 Września 2020 Ok. To poleciała trzecia fiolka, łącznie od początku.
artjur Opublikowano 22 Września 2020 Autor #40 Opublikowano 22 Września 2020 (edytowane) Zacząłem robić pomiary co dwa dni, więc dziś kolejne. 20.09 NO2 - 0,8 (tak mi się wydaje, na pewno jest jaśniejsze niż pomiar z soboty) NO3 - 20 Może ten pomiar z soboty jakoś spartoliłem, bo dziś na bank nie jest takie czerwone jak przy ostatnim pomiarze. Posprzątałem i przeniosłem w odpowiednie miejsce: Edytowane 23 Września 2020 przez artjur
Rekomendowane odpowiedzi