artjur Opublikowano 6 Września 2020 #1 Opublikowano 6 Września 2020 (edytowane) Po mniejszych i większych trudach wystartowałem. Zbiornik zalany wodą wraz z rozpoczęciem roku szkolnego, tj. 01.09.2020 02.09 Lekkie poprawki skimera, który miał problemy ze zbieraniem wody. Wymiana pompki na większą i jak już było super, zrobione zostały pomiary: Kran NH4 - <0,05 KH - 8 NO2 - <0,01 NO3 - 5 PH - 7,4 AkwariumNH4 - 0,05 KH - 8 NO2 - 0,025 NO3 - 5 PH - 7,9 (może nawet 8,0) Po pomiarach dodana WA, ok. 14kropli, i po 30min. zmierzone NH4 - 0,05 Dodane bakterie - 1 fiolka 05.09 Zgodnie z poradnikiem zmierzone tylko NH4 - 0,05 NO2 - 0,05 Zastanawia mnie brak wzrostu NH4 po dodaniu WA, ale chyba idzie w dobrą stronę NO2 zaczyna rosnąć. Edytowane 6 Września 2020 przez artjur
Pumba Opublikowano 6 Września 2020 #2 Opublikowano 6 Września 2020 Nie zwietrzała Ci WA ? U mnie taki sam był objaw i się denerwowałem aż w końcu wlałem za dużą dawkę i później problem był z NO2 ;D Zrób test w szklance wody. Tak czy tak u mnie NH4 cały czas wskazywało 0.05 a i tak cykl się zamknął
artjur Opublikowano 6 Września 2020 Autor #3 Opublikowano 6 Września 2020 Raczej nie zwietrzała, bo mieliśmy małą przygodę z nią. Jak dolewalem to krzyknąłem "Jejku jak to wali" Nie zdarzylem się obejrzeć jak młodszy syn podszedł do butelki, powiedział "Ja nic nie czuję" i wsadzają nos prawie do środka powąchał. Odskoczył na bok, łzy go zalały i usta zrobiły mu się granatowe i nie mógł wydusić z siebie słowa. Ja prawie zszedłem, całe szczęście że byłem odwrócony tylko bokiem i trzymałem butelkę drugą ręką. Przeszło mu po kilku minutach, ale strachu się najedliśmy. Wnioskuje więc że miała pełna moc.
Mortis Opublikowano 6 Września 2020 #4 Opublikowano 6 Września 2020 Ja tam na chemii się za bardzo nie znam, ale kiedyś bym się wkąpał przy zakupie prodibio biodigest. Są dwie ampułki z jasnym płynem to bakterie i z ciemnym płynem to tylko pożywka dla bakterii. W sklepie nie za bardzo się orientowali co sprzedają, więc zobacz którą ampułkę posiadasz. Dodaję poglądowe zdjęcie. W tym opakowaniu widać różnicę w kolorze ampułek.
artjur Opublikowano 8 Września 2020 Autor #5 Opublikowano 8 Września 2020 Kolejny dzień testów. 08.09 Dodałem test NO3 NH4 - 0,05 NO2 - 0,1 NO3 - 5 (może lekko powyżej) Nadal NH4 stoi w miejscu, ale NO2 rośnie, więc stwierdzam że idzie w dobrym kierunku. Czy jest sens dodawać drugą fiolkę bakterii czy na razie zostawić tak jak jest? Gdzieś czytałem że dodaje się troszkę pokarmu, ale nie wszyscy chyba to praktykują - dodać?
Bakakaj Opublikowano 9 Września 2020 #6 Opublikowano 9 Września 2020 Jeśli masz test kropelkowy JBL na NH4 to możesz mieć wadliwy. Ja taki miałem 4 miesiące temu. Odesłałem i dostałem zwrot pieniędzy.
artjur Opublikowano 9 Września 2020 Autor #7 Opublikowano 9 Września 2020 54 minuty temu, Bakakaj napisał: Jeśli masz test kropelkowy JBL na NH4 to możesz mieć wadliwy. Ja taki miałem 4 miesiące temu. Odesłałem i dostałem zwrot pieniędzy. Ooo, a jak to zweryfikować?
Bakakaj Opublikowano 9 Września 2020 #8 Opublikowano 9 Września 2020 (edytowane) Spróbuj zrobić test samej wody amoniakalnej lub dla własnego bezpieczeństwa rozrzedzonej wody amoniakalnej np. 5 kropli na słoiczek do testu. Jak wynik będzie dalej 0,05 co jest oczywiście nie możliwe to test jest wadliwy. Edytowane 9 Września 2020 przez Bakakaj
artjur Opublikowano 9 Września 2020 Autor #9 Opublikowano 9 Września 2020 32 minuty temu, Bakakaj napisał: Spróbuj zrobić test samej wody amoniakalnej lub dla własnego bezpieczeństwa rozrzedzonej wody amoniakalnej np. 5 kropli na słoiczek do testu. Jak wynik będzie dalej 0,05 co jest oczywiście nie możliwe to test jest wadliwy. W sumie racja. Jakoś tak mi od rana ciężko się myśli Sprawdzę dziś wieczorkiem.
artjur Opublikowano 9 Września 2020 Autor #10 Opublikowano 9 Września 2020 No i okazało się że test pokazuje głupoty. Na 5ml wody wkropilem 5 kropli wody amoniakalnej, test pokazuje 0,05 a nawet z upływem tych 15 minut próbka robiła się coraz jaśniejsza. Teraz jest prawie na zero
Rekomendowane odpowiedzi