Bartek_De Opublikowano 14 Września 2020 #21 Opublikowano 14 Września 2020 (edytowane) @Morganelo pisaliśmy razem Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Edytowane 14 Września 2020 przez Bartek_De 1
artjur Opublikowano 14 Września 2020 Autor #22 Opublikowano 14 Września 2020 Dziękuję @Morganelo za odpowiedź, i cenne informacje. A NO3 na jakim może być max. poziomie? Pewnie pod koniec cyklu będę chciał uruchomić hydroponikę i ona powinna zbijać NO3, ale wiem że nie ruszy ona też tak od razu.
Bartek_De Opublikowano 14 Września 2020 #23 Opublikowano 14 Września 2020 Dopóki cykl się nie zamknie to nie uruchamiaj hydroponiki. Mozna przyjąć, że NO3 na poziomie 30, a nawet 40mg/l jest bezpieczne. Powyżej konieczna podmiana. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
artjur Opublikowano 14 Września 2020 Autor #24 Opublikowano 14 Września 2020 4 minuty temu, Bartek_De napisał: Dopóki cykl się nie zamknie to nie uruchamiaj hydroponiki. Mozna przyjąć, że NO3 na poziomie 30, a nawet 40mg/l jest bezpieczne. Powyżej konieczna podmiana. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka OK, to nawet mnie pociesza, bo moja piękniejsza połówka już pomału, acz jeszcze delikatnie powtarza "Cały czas siedzisz z nosem w tym akwarium, albo coś robisz w garażu do akwarium, a jak nie to siedzisz i piszesz lub czytasz o akwarium - czy ja mam się w rybkę zmienić?" 1
Bartek_De Opublikowano 14 Września 2020 #25 Opublikowano 14 Września 2020 czy ja mam się w rybkę zmienić?" Najlepiej złotąWysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka 1
Bakakaj Opublikowano 15 Września 2020 #26 Opublikowano 15 Września 2020 9 godzin temu, artjur napisał: Druga sprawa czy faktycznie test NH4 JBL jest faktycznie taki felerny, nikt nie miał z nim problemów? A może jak ktoś zmierzy i wyjdzie mu <0,05 jest szczęśliwy i nie wnika, a rzeczywistość jest inna Test jest felerny. dowód logiczny nr 1 Jak już tłumaczyłem - dostałem zwrot pieniędzy w ramach reklamacji. Nikt nie zwraca pieniędzy w ramach reklamacji za działający towar. dowód logiczny nr 2 W postach powyżej przeprowadziłem proste działania chemiczno-matematyczne które udowadniają, że wyniki testów są nieprawdziwe
artjur Opublikowano 15 Września 2020 Autor #27 Opublikowano 15 Września 2020 Tak, masz rację, właśnie odsyłam i czekam na zwrot pieniędzy. Jeszcze wczoraj wieczorkiem poszukałem trochę informacji w sieci i nikt nic nie zgłasza. Przejrzałem YouTube i na każdym filmiku jak robiony był test wody z akwarium, oczka wodnego, za każdym razem końcowy wynik był u wszystkich taki sam, <0,05 - co prawda możliwe, ale .... No nic zostawmy to, na razie testuję NO2 i NO3 i czekam na zakończenie procesu azotowego.
Morganelo Opublikowano 15 Września 2020 #28 Opublikowano 15 Września 2020 15 godzin temu, artjur napisał: Dziękuję @Morganelo za odpowiedź, i cenne informacje. A NO3 na jakim może być max. poziomie? Pewnie pod koniec cyklu będę chciał uruchomić hydroponikę i ona powinna zbijać NO3, ale wiem że nie ruszy ona też tak od razu. Hydroponike uruchom dopiero jak obsada będzie już na miejscu, wcześniej nie rób tego z prostego powodu... Zachwieje to wartości i zależność między parametrami NO2, NO3, PO itd... Hydroponika szybko zużyje NO3 nawet do poziomu 0 całkowite , a to spowoduje gwałtowny wzrost glonów zwanych cyjano lub sinicami a walka będzie jak z wiatrakami... Tak więc hydroponikę możesz już sobie przygotować, ale uruchamiasz ja dopiero jak obsada zacznie produkować biologię i to stabilną biologię... A co do parametru NO3 to trzymaj go w przedziale minimum 10 aby nie wejść w sinice a nie więcej niż 30 tak dla bezpieczeństwa ryb... 15 godzin temu, artjur napisał: OK, to nawet mnie pociesza, bo moja piękniejsza połówka już pomału, acz jeszcze delikatnie powtarza "Cały czas siedzisz z nosem w tym akwarium, albo coś robisz w garażu do akwarium, a jak nie to siedzisz i piszesz lub czytasz o akwarium - czy ja mam się w rybkę zmienić?" Ooo jakbym słyszał swoją żonę, ale niestety w syrenkę nie chce się zamienić... Wciąż ta sama zołza ale za to moja jedyna i kochana... Takie żony trzymają nas akwarystów na ziemi, bez nich gwarantowane masz kilka zbiorników w domu...
Bakakaj Opublikowano 15 Września 2020 #29 Opublikowano 15 Września 2020 2 godziny temu, artjur napisał: Tak, masz rację, właśnie odsyłam i czekam na zwrot pieniędzy. Jeszcze wczoraj wieczorkiem poszukałem trochę informacji w sieci i nikt nic nie zgłasza. Przejrzałem YouTube i na każdym filmiku jak robiony był test wody z akwarium, oczka wodnego, za każdym razem końcowy wynik był u wszystkich taki sam, <0,05 - co prawda możliwe, ale .... No nic zostawmy to, na razie testuję NO2 i NO3 i czekam na zakończenie procesu azotowego. Tak, na końcu wyszedł im wynik 0,05 a pewnie nawet 0. Ale to było na końcu procesu nitryfikacyjnego, a ty nie jesteś jeszcze nawet w jego środku. Zasada zachowania masy mówi, że: Podczas reakcji chemicznych zachodzących w układach zamkniętych (takich, które nie wymieniają substancji z otoczeniem) łączna masa substancji użytych do reakcji jest równa łącznej masie substancji otrzymywanych w wyniku reakcji. W tym przypadku można powiedzieć, że z każdej jednej cząsteczki amoniaku powstaje każda jedna cząsteczka NO2 w stosunku 1:1. Jeden atom azotu "N" w cząsteczce NH4 daje jedną cząsteczkę NO2, bo w NO2 jest też jeden atom azotu. Skoro tobie nadal rośnie NO2 a urośnie jeszcze z pięciokrotnie to skądś się to brać musi, a no i bierze się z NH4 które nadal jest w wodzie w akwarium, a nie z powietrza. 2 NH4 + 3 O2 → 2 NO2- + 4 H+ + 2 H2O
artjur Opublikowano 16 Września 2020 Autor #30 Opublikowano 16 Września 2020 Rozumiem, w sumie to racja. A jeszcze może ktoś powiedzieć co to jest Znalazłem kilka sztuk spacerujących po tylnej szybie w narożnikach
Rekomendowane odpowiedzi