Skocz do zawartości

350L, start na WA oraz Prodibio - pomoc fachowca.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zanotuję sobie żeby była ciągłość.

06.10
Podmiana 30% wody, zabieg związany z leczeniem pleśni i zalecane przed zarybieniem.

07.10
NO2 - 0,01
NO3 - 5
NH4 - 0,05
KH - 11
pH - 7,8

08.10
Miała być wyprawa po ryby, ale jak to bywa, znów nie wyszło - dogadałem się i przyjadą kurierem 13 lub 14 😁

09.10
NO2 - 0,01
NO3 - 5

Opublikowano

09.10
NO2 - 0,01
NO3 - 10

13.10
NO2 - 0,00
NO3 - 15

NO2 praktycznie niewykrywalne 😁
NO3 skoczyło do 15, więc widać że biologia pracuje prawidłowo.

• Lubię to 1
Opublikowano

16.10
NO2 - 0,05
NO3 - 15
NH4 - 0,00
KH - 10
pH - 7,8

Drugi dzień po zarybieniu lekko skoczyły NO2 i NO3, wydaje mi się że nie ma tragedii, jednak dziś pyszczaki idą spać bez jedzenia. Dodałem też jedną ampułkę Prodibio BioDigest, ostatnią jaką miałem oraz 25ml BactoActive. Zauważyłem w piątek rano i dzisiaj w ciągu dnia, że czasem co  niektóre osobniki ocierają się o żwir lub kamienie. Nie jest to nagminne i czasem przez godzinę dwie a nawet dłużej jest spokój a potem trzy, cztery osobniki ocierają się kilka razy i potem znów jest spokój.
Widać że biologia nie jest jeszcze stabilna i bardzo łatwo jest ją zachwiać.

Chyba nie ma co na razie panikować. 

Opublikowano

18.10
NO2 - 0,1
NO3 - 20

NO2 niepokojąco rośnie. Dzisiaj jeszcze nie podawałem jedzenia i chyba wstrzymam się, głodówka pewnie mniej im zaszkodzi niż rosnące stężenie NO2.
Jak sytuacja się nie zmieni do jutra popołudniu, zrobię podmiankę 20% wody.

Opublikowano

Po co czekać do jutra, teraz zrób podmianę i jutro też jeszcze nie karm. Jak masz w zapasie bakterie (bez pożywki) to dodaj po podmianie. Będzie dobrze

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

No właśnie popełniłem ten błąd że dodałem ostatnią porcję bakterii BactoActive, zamiast podmienić wodę - rozpędziłem się. Jutro dokupie bakterie i najpierw zrobię podmianę.

Mam jeszcze Sera Toxivec, ale wole się wstrzymac z takim rozwiązaniem.

• Lubię to 1
Opublikowano

Spokojnie, toxivec to przy wyższych stężeniach. Zrób dzisiaj podmianę, a jutro jak kupisz bakterie to dodasz, nic się nie stanie.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

OK, świeża woda się napełnia, jutro dokupię bakterie i doleję.
Kupię BactoActive, takie miałem i na nich najszybciej mi ruszyła biologia. Podobno jak dodam nawet 50-100ml to nie tragedia bo tego przedawkować się nie da - prawda to?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.