Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, Tomasz78 napisał:

Świetny pomysł z grotami w modułach. Sam taki pomysł od dawna mam w głowie. Tak jak pisałem wcześniej :  ''Moim zdaniem to każdy duży moduł powinien być również wykorzystany jako grota, żeby ryby mogły wpływać do wnętrza. Jest to optymalne wykorzystanie ograniczonej przestrzeni w akwarium. ''

Tak jak moduły wykorzystuje się jako filtry to  i tak samo jako groty. A żeby odchody nie zalegały w modułach/grotach można stosować różne ustawienia modułów lub wejść do grot tak aby odchody nie zalegały czy też były wymiatane przez same ryby lub cyrkulator.

Zrobiłeś wejście od spodu, a jakby jeszcze zrobić otwór w górnej części modułu, byłoby dwa wejścia do groty. Górny otwór może być widoczny, przy ustawieniu modułu otworem do przodu do patrzącego lub otworem z tyłu.

W drugiej części modułu przegrodzonej można zrobić to samo, podcięcie i otwór u góry modułu/drugie wejście. W ten sposób dwie osobne groty w jednym module.

A tym zaleganiem odchodów w grotach modułów to bym się zbytnio nie przejmował, w modułach/filtrach też zalegają odchody ;) .

Moim zdaniem to nie do końca "tak działa". moduły- filtry mają wymuszony przepływ dzięki pompce, która wymusza stałą cyrkulację. Natomiast w module przepływ prawie nie istnieje. Wiesz, jak trudno jest ustawić cyrkulację w całym zbiorniku. A jeszcze żeby np. cyrkulator wymiatał brudy z modułów- to raczej prawie niemożliwe. Co do dwóch grot w jednym module?- tak. to dobry pomysł, choć niełatwy w realizacji. Wbrew pozorom wewnątrz nie ma aż tak wiele miejsca,  ale też wiele zależy od tego,  jaki kształt ma moduł.

Opublikowano

Miałem kiedyś w akwarium 240l wystrój z kupnych sztucznych skał i jakoś nie miałem problemu z zalegajacymi dochodami. Samce, które obrały sobie daną grotę tak w niej sprzątały, że było czysto do samego podkładu. Zero piasku, zero odchodów... Moim zdaniem więcej odchodów gromadzi się pod prawdziwymi skałami, które nie przylegają równo do podłoża... 

• Lubię to 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Malowanie powoli ma się ku końcowi. 7A15B258-B726-433B-B98E-16D88F0456D9.thumb.jpeg.396cd7af216778e5f4fb24733a32cf81.jpeg

Powyżej mniejsze moduły- testowe kolorowanki. Tylko kot pewnie byłby zadowolony z dłuższego „postoju” na tym etapie

581EF59C-EDC2-4C04-89DB-2CE9B8D13506.thumb.jpeg.a571f9d7f4e1cde2aadd57cfeb7005f7.jpeg

Przed malowaniem wszystkie moduły moczyły się przez co najmniej dwa dni, z kilkukrotną wymianą wody. Stosuję farbę Altax, polecaną na forum / z atestem do malowania zabawek dziecięcych /.

Teraz powstała wątpliwość- czy po pomalowaniu ponownie należy wymoczyć moduły ?

Edytowane przez Waclaw
  • Lubię to 4
Opublikowano

Dzięki wszystkim za słowa uznania, choć jak wcześniej napisałem- nie w całości moja to zasługa :icon_e_wink:.  

Czy ktoś , kto malował u siebie moduły, mógłby podzielić się uwagami co do ich moczenia? Czy wymagane jest  po malowaniu ?

Opublikowano
W dniu 20.09.2020 o 12:45, Waclaw napisał:

Dzięki wszystkim za słowa uznania, choć jak wcześniej napisałem- nie w całości moja to zasługa :icon_e_wink:.  

Czy ktoś , kto malował u siebie moduły, mógłby podzielić się uwagami co do ich moczenia? Czy wymagane jest  po malowaniu ?

Cześć, swój moduł moczyłem tylko przed malowaniem. Po malowaniu i wyschnięciu trafił do akwarium. Nie było żadnych wachnięć parametrów a i lokatorzy chętnie podpływali.