Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, Bartek_De napisał:

@Dyzio ile dokładnie wlałeś wody amoniakalnej?

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Dałem 13 kropel na 128l wody czyli na 80% pojemności akwarium tak jak było w szablonie start akwarium na wodę amoniakalną krople dawałem przez strzykawki które są dołączane do walizki z testami swoją drogą dziwne że nh4 cały czas rosło to mnie zastanawia 

Opublikowano

No to nie ma cudów. Skoro twierdzisz, że dodałeś odpowiednią ilość WA, co potwierdzał by pierwszy pomiar i nie dodawałeś żadnych wynalazków zakłócających wskazania testów to coś ci w akwarium gnije i wytwarza amoniak albo coś nie tak odczytujesz z testów. 

• Lubię to 1
Opublikowano
9 minut temu, darkon napisał:

No to nie ma cudów. Skoro twierdzisz, że dodałeś odpowiednią ilość WA, co potwierdzał by pierwszy pomiar i nie dodawałeś żadnych wynalazków zakłócających wskazania testów to coś ci w akwarium gnije i wytwarza amoniak albo coś nie tak odczytujesz z testów. 

Testy odczytuje raczej dobrze zrobiłem ich wczoraj kilka nawet na wodzie z kranu bo już myślałem ze coś moze z nimi jest nie tak ale wynik mnie utwierdzil ze sa ok

Opublikowano
24 minuty temu, Dyzio napisał:

Nic innego nie dawałem 

A może dodałeś wspomniany przez Ciebie poniżej Sachem Stability?

@darkon nie jestem pewny tego czy Stability to bakterie z pożywką czy bez niej...

W dniu 1.08.2018 o 10:12, Dyzio napisał:

A może dolać jeszcze stability które posiadam na wszelki wypadek i jutro zmierzyć nh4?

Opublikowano

Stability jest bez pożywki. Myślę, że kolega@Dyzio wlał za dużo WA. 13 kropel na 128l ok, pytanie tylko czy faktycznie jest netto 128l, zapewne jest mniej i oto efekt

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1
Opublikowano
4 minuty temu, egon44 napisał:

A może dodałeś wspomniany przez Ciebie poniżej Sachem Stability?

@darkon nie jestem pewny tego czy Stability to bakterie z pożywką czy bez niej...

Jak już pisałem dodałem jak do tej pory tą jedną ampułke biodigest prodibio i 13 kropel wa po 20 min test wykazał nh4 1 po 6 dniach nh4 1,5 a w dniu 6 nh4 3 wczoraj poszła podmiana i test nh4 0,6>1 dzisiaj za jakieś 30min robię kolejny 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Dyzio napisał:

Jak już pisałem dodałem jak do tej pory tą jedną ampułke biodigest prodibio i 13 kropel wa po 20 min test wykazał nh4 1 po 6 dniach nh4 1,5 a w dniu 6 nh4 3 wczoraj poszła podmiana i test nh4 0,6>1 dzisiaj za jakieś 30min robię kolejny 

Pozostaje dodać 1 ampułkę Prodibio Digest i czekanie...Pomysł z podmianą trafiony...

Prędzej czy później bakterie się zabiorą za to ;) 

Cierpliwość i jeszcze raz cierpliwość potrzebna :D 

Im więcej się kombinuje tym gorzej na tym wychodzimy...

Jednak osobiście wolę normalny start bez zbędnych kombinacji :) 

Edytowane przez egon44
  • Lubię to 1