MateuszT Opublikowano 13 Lutego 2008 #11 Opublikowano 13 Lutego 2008 Mam jednak inne odczucia co do hodowli pyszczaków , każdy tu na forum troszkę winduje wszystko co dotyczy hodowli pysi , wiadomo że one są dla nas ,dla ozdoby ,ale ktoś zapytał pyszczaki czy im te swiatło nie przeszkadza np. Są dla nas i dla ozdoby, ale żeby ich chów był jednocześnie przyjemny, trzeba zapewnić im określone warunki. Oczywistym jest, że będą to warunki inne niż w jeziorze, ale wszystko to, co robimy, ma je jak najbardziej zbliżyć, lub przynajmniej w jakimś stopniu zastąpić. Światło, odwzorowuje naturalny cykl dobowy, jaby nie patrzeć, słońce w afryce świeci nieco inaczej (np. pod innym kątem) niż w naszej strefie klimatycznej, więc sztuczne oświetlenie ma również za zadanie nieco przybliżyć te warunki. Podobnie z ogrzewaniem - w Malawi nie ma szklanych grzałek, jest tylko duża lampa, która oprócz światła daje też ciepło. Zgodzisz się jednak, że jakieś ogrzewanie trzeba zapewnić w akwarium, bo chyba nikt z nas nie utrzymuje w domu temperatury na poziomie 26-28 st. . Filtrów w Malawi też nikt nie podłączał, nie pchał do żadnych zbiorników ceramiki, biobali, waty, czy gąbek, a jednak i bez filtracji akwarium się nei obejdzie. Co do karmienia - makarony, kasze, ryże, czy inne marchewki owszem w Malawi nie występują, ale substancje w nich zawarte owszem. Proteiny, witaminy, substancje balastowe, skrobia i masa mikro i makroelementów jest obecnych w robaczkach, glonach, czy innych stworzonkach, którymi żywią się pyszczaki w naturalnym środowisku. Jakoś to trzeba im dostarczyć również w akwarium, a syntetyczne płatki i granulki to nie wszystko. Poza tym nie jedne badania już przeprowadzono i do nie jednego pyszczakowego żołądka zaglądano, więc nauka jednak wie, co ryby jedzą w naturalnym środowisku. Także spokojnie, rozumiem Twój punkt widzenia, ale akwarium, to nie jest środowisko naturalne, zawsze będzie się od niego różniło, ale żeby dobrze funkcjonowało, trzeba spełnić kilka warunków .
czester_ Opublikowano 13 Lutego 2008 #12 Opublikowano 13 Lutego 2008 No tu troche się podłożyłeś.. mianowicie tam jest słońce które pada od góry na jeziorko i nijak można to porównywać do promyków przelatujących przez okno. Po to rybcią swiecimy. Druga sprawa to walory estetyczne bo nie wyobrażam sobie akwarium bez światła. Sam pewnie je masz. Jeśl bym wybudował szklarnie z akwarium jak najbardziej oświetlenia sztucznego by nie było ale jednak słońce musi docierać a marne okno nie da rady. I po trzecie jak wyłączam światło w akwarium to ryby chowają się na dnie i najnormalniej w świecie chyba spać idą bo mają noc czyli naturalny cykl dnia i nocy:)
andknu Opublikowano 13 Lutego 2008 Autor #13 Opublikowano 13 Lutego 2008 JoHnY_D ja nie mówię że wszystkie posty to bzdury, ale większa część. Powiem tobie że ja też od ponad roku mam w akwa młode pyski i z tym nie mogę sobie poradzić rodzą się w takich ilościach i wcale nie musiałem się pytać na forum co i jak . Mój post pyta oto czy my przypadkiem nie męczymy za bardzo te ryby!!!
MateuszT Opublikowano 13 Lutego 2008 #14 Opublikowano 13 Lutego 2008 Mój post pyta oto czy my przypadkiem nie męczymy za bardzo te ryby!!! Nie... :roll:
andknu Opublikowano 13 Lutego 2008 Autor #15 Opublikowano 13 Lutego 2008 Czester a u mnie jest inaczej , samiec dominujący po zgaszeniu światła chowa się jak najszybciej i inny przejmuje role dominata. Ijak to wytłumaczysz ? dlatego się pytam co i jak.
MateuszT Opublikowano 13 Lutego 2008 #16 Opublikowano 13 Lutego 2008 Po zmroku ma ważniejsze sprawy na głowie . Spójrz na to z innej strony, jak zapalasz światło, to od razu czuje się lepiej i bierze się za dominowanie .
mutra Opublikowano 13 Lutego 2008 #17 Opublikowano 13 Lutego 2008 skoro żyje na terytorium równym dziesiątej częsci naszego kraju to w 80x35 też sie może udać. uda się, uda tylko trzeba ścieśniać ;P
czester_ Opublikowano 13 Lutego 2008 #18 Opublikowano 13 Lutego 2008 A jak to widzisz jak jest ciemno?? Bo jak jest półmrok po wyłączeniu to przynajmniej moje saulosi przybierają na kolorach, pływają jeszcze jakiś czas i kładą się. RAczej to normalne, że dostają wtedy kolorków przynajmniej na podstawie mojego i znajomych akwa.
andknu Opublikowano 13 Lutego 2008 Autor #19 Opublikowano 13 Lutego 2008 Mateusz-T to wejdz do pokoju i nie wychodz z niego przez dwa lata , mam nadzieje że nie będziesz się męczył!!!! Czester posłuchaj : jak gasisz swiaytło w akwa to w pomieszczeniu w kórym jest te akwa jest ciemno tak???? Skoro twoje saulosi idą spać , tylko niemów ze nakładają piżamy Laughing Pozdrawiam Andrzej.
czester_ Opublikowano 13 Lutego 2008 #20 Opublikowano 13 Lutego 2008 Dlatego dobieramy takie obsady by ryby czuły sie w akwarium dobrze i nie wciskamy wszystkich mozliwych jak pisałeś. Druga sprawa to ryby hodowane w niewoli od urodzenia i onenie wiedzą że istnieje wielka przestrzeń jak jezioro. Czester posłuchaj : jak gasisz swiaytło w akwa to w pomieszczeniu w kórym jest te akwa jest ciemno tak???? Skoro twoje saulosi idą spać , tylko niemów ze nakładają piżamy Laughing Pozdrawiam Andrzej. Przeważnie nie... jednak już są tak do tego przyzwyczajone że po zgaszeniu swietlówki i oświeceniu przejściowego oświetlenia potulnie kładą się do snu. Piżamek nie nakładają ale chowają się i pozostają w bezruchu na dnie, a co poniektóre jeszcze coś tam pływają.
Rekomendowane odpowiedzi