Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jutro robie kaseciaka.Mam okazję kupić jecod dct 6000.Powiedzcie czy ta pompa nie będzie za mocna?Czy jeśli okaże się za mocna jeśli będzie pracować na połowie obrotów wydluzy się jej żywotność czy skróci?Macie jakie doświadczenia?

Opublikowano

Ja mam DC 3000 w moim 325...

Im mniejszy bieg tym cichsza i raczej też dłużej podziała, jak by się okazało że jest za mocna to zblokujesz np wprowadzając trójnik 90stopni

Opublikowano
W dniu 19.10.2017 o 19:22, RavenPl napisał:

Jutro robie kaseciaka.Mam okazję kupić jecod dct 6000.Powiedzcie czy ta pompa nie będzie za mocna?Czy jeśli okaże się za mocna jeśli będzie pracować na połowie obrotów wydluzy się jej żywotność czy skróci?Macie jakie doświadczenia?

Witaj! 

Ja mam DCT12000 w zbiorniku 840 L. Pompa chodzi na pół gwizdka i jak wspomniał @Dziubek. Przez to jest cicha. Czy żywotność się wydłuży? Teoretycznie tak, ale wszystko okaże się w praniu. Mój baniak funkcjonuje od maja zeszłego roku, więc ciężko stwierdzić jeszcze cokolwiek. Jeśli budżet ci na to pozwala, to dawaj tą 6000 śmiało. 

• Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)

Stelaż uztoi w sypialni.Sam go zrobiłem.Jesli kogoś interesuje to koszt materiału z robota ok 250zl(nie tysiące jak wołają na Olx itp).

IMG_20171022_101307.jpg

IMG_20171022_101332.jpg

Tutaj też mam pytanie.

Gdziedalibyscie akwarium?Czy tam gdzie stoi na komodzie(tylko podmiana na stelaż)? czy tu gdzie postawiłem stelaż? Obawiam się wysypu glonów jeśli akwarium będzie stało tam gdzie stoi.

IMG_20171022_101422.jpg

Edytowane przez RavenPl
Opublikowano
44 minuty temu, RavenPl napisał:

Jesli kogoś interesuje to koszt materiału z robota ok 250zl

Z kotem czy bez?:D

45 minut temu, RavenPl napisał:

Tutaj też mam pytanie.

Gdziedalibyscie akwarium?Czy tam gdzie stoi na komodzie(tylko podmiana na stelaż)? czy tu gdzie postawiłem stelaż? Obawiam się wysypu glonów jeśli akwarium będzie stało tam gdzie stoi.

Ja bym spytał żony czy to co stoi na komodzie może zostać a na stelaż zamówiłbym drugi baniak:D

Oba umiejscowienia są mocno oświetlone słońcem a to doskonale wróży na przyszłość że będzie moc glonów dla ryb które te glony skubią z rozkoszą.

Pamiętaj - pierwsze dobro ryb a potem twoje widzimisie.;) Jesteś na Malawi a nie na roślinnym forum.

Opublikowano (edytowane)

36 minut temu, deccorativo napisał:

Z kotem czy bez?:D

Oddam gratis, to żony wredne zwierzatko :P

Ja bym spytał żony czy to co stoi na komodzie może zostać a na stelaż zamówiłbym drugi baniak:D

Według mnie komoda jest dysproporcjonalna do tego akwarium.Nie sądzę też aby wytrzymała cięzaru,kiedy dodam skały,a będzie ich dużo bo to mbuna w koncu będzie.

Oba umiejscowienia są mocno oświetlone słońcem a to doskonale wróży na przyszłość że będzie moc glonów dla ryb które te glony skubią z rozkoszą.

Nasłonecznienie to nie problem bo na dzień będą rolety zaciągane(w koncu to sypialnia).

Pamiętaj - pierwsze dobro ryb a potem twoje widzimisie.;) Jesteś na Malawi a nie na roślinnym forum.

Doskonale wiem na jakim forum jestem i od począktów mojego zamilowania posiadam tylko malawi.

Nie mam doświadczenia w kwestii glonów bo zawsze miałem minimlanie oswietlone akwaria w najciemniejszych pomieszczeniach.

Właśnie żona powiedziała, że będzie stało tam gdzie jej się podoba więc niepotrzebnie pytam :D

Edytowane przez RavenPl
Opublikowano (edytowane)
W dniu 21.10.2017 o 09:38, Dziubek napisał:

Ja mam DC 3000 w moim 325...

Im mniejszy bieg tym cichsza i raczej też dłużej podziała, jak by się okazało że jest za mocna to zblokujesz np wprowadzając trójnik 90stopni

Dct,dcp,dcs mają regulację więc tu nie ma się o co obawiać że może być za mocna.

W dniu 21.10.2017 o 12:27, przemo-h napisał:

Witaj! 

Ja mam DCT12000 w zbiorniku 840 L. Pompa chodzi na pół gwizdka i jak wspomniał @Dziubek. Przez to jest cicha. Czy żywotność się wydłuży? Teoretycznie tak, ale wszystko okaże się w praniu. Mój baniak funkcjonuje od maja zeszłego roku, więc ciężko stwierdzić jeszcze cokolwiek. Jeśli budżet ci na to pozwala, to dawaj tą 6000 śmiało. 

Budżet to nie problem do puki żona nie wie co ile kosztuje;)

Z rzeczy które muszę jeszcze kupić to ledy na swiatlo, grzałka i właśnie pompa reszta jak w temacie :)

Różnice w cenach nowych pomp są małe jeśli chodzi o 4000,6000 i 8000.Chce aby na długości 180cm mieć jednak ten zapas i moc podkręcić przy podmianie lub spuszczaniu wody i żeby rybki czasem poczuły się jak na bierzni.

Ps.Mod może by temat przenieść do Diy.?Może będą tu jakieś porady dla innych kolegów.Teraz dopiero zacznie się robota wlasna...

Edytowane przez RavenPl
Opublikowano
3 hours ago, RavenPl said:

Nie sądzę też aby wytrzymała cięzaru,kiedy dodam skały,a będzie ich dużo bo to mbuna w koncu będzie.

Kamienie też wypierają wodę; baniak ze 100kg skały nie będzie o całe 100kg cięższy od takiego wypełnionego samą wodą bo mniej się jej do środka zmieści.  :)  

Opublikowano
1 godzinę temu, hilux napisał:

Kamienie też wypierają wodę; baniak ze 100kg skały nie będzie o całe 100kg cięższy od takiego wypełnionego samą wodą bo mniej się jej do środka zmieści.  :)  

Hehe no racja ale jak by to ująć...litr kamienia(serpentynit) jest dużo cięższy od wody.

Godzinka roboty i powstał filter. Odjalem 3 cm na piasek i będzie dochodził na zero do wzmocnienia.Trzeba jeszcze kupić pompe,gąbkę ,ceramikę ,przyssawki i do szyby go zamocować.Do czyszczenia będę go musialodpiac z przyssawek.

IMG_19711022_171106.jpg

IMG_19711022_171115.jpg

IMG_19711022_171139.jpg

Opublikowano
2 hours ago, RavenPl said:

Hehe no racja ale jak by to ująć...litr kamienia(serpentynit) jest dużo cięższy od wody.

Wbrew pozorom nie aż tak dużo, mniej więcej 2.5 razy cięższy. Zresztą w Twoim wypadku to i tak nie ma znaczenia, wypowiedziała się Żona, jeśli fizyce z nią nie po drodze, to tym gorzej dla fizyki. :D

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Ogłoszenia

• A czemu nie ?  Ja bardzo dużo piszę codziennie zawodowo i nie mam już siły i przede wszystkim czasu na pisanie dla przyjemności 🤷‍♂️ Dlatego dla mnie osobiście spotkanie/spotkania to najważniejsze daty w kalendarzu... Szkoda, że jest nas na spotkaniach mniej, dlatego zachęcam każdego do przyjazdu tym bardziej, że jest dobre połączenie PKP z Prudnikiem. Zawsze będę mógł opowiedzieć o swoich doświadczeniach z drapolami choć nie wiem czy faktycznie kogoś to interesuje. Poszukam tez i wrzucę na KM krótki artykuł, który poczyniłem kilka lat temu w tym zakresie na przykładzie Aristochromis christyi, ukazał się on co prawda jedynie w języku angielskim ale mam gdzieś pewnie "rękopis".
    • A czemu nie tu? Wiele razy rozmawialiśmy, nie tylko w Pokrzywnej, ale nie jest moją rolą pisanie tutaj na temat funkcjonowania Twojego akwarium z drapolami😉
    • Wszyscy mają racje aaaale nie do końca 😉 ale na szerszą rozmowę zapraszam na spotkanie do Pokrzywnej ☝️😁 PS. @pozner z tego co ja pamiętam to byłeś przy wielu moich rozmowach właśnie w Pokrzywnej ale widocznie tylko ja byłem trzeźwy 😁😉🤣
    • Nie miałem nigdy poważnych drapoli w akwarium, ale moje doświadczenia z non mbuna oraz z pielęgnicami z Ameryki centralnej mówią że dobrym środkiem do rozładowywania agresji jest mocne przerybienie. Często propozycje obsad na tym forum czy w książce Wojtka Sierakowskiego mogą mieć rację bytu tylko do pewnego momentu. 13 ryb w 1400l to niezbyt wiele w moim odczuciu. Jakie są wasze doświadczenia w tej kwestii z drapolami?
    • To prawda Regulowałem już kilka razy, ale w środku - pod szafką jakiś czas temu założyłem jeszcze drugi, mały zbiornik, 112lz pokrywą, przez to szafka jest dość często otwierana, a czasami nawet częściowo otwarta przez kilka h. Dodam, że ten sposób prowadzenia akwarium nie jest zbyt wygodny przy serwisie, więc nie polecam a szafkę bym musiał regulować w prawie każdy weekend 
    • Bardzo ładny baniak, konkret. Jedyne do czego się można przyczepić do regulacja drzwiczek pod nim 😅
    • @S_owa dzięki za super aktualizację  Wyjątkowo mnie cieszy, bo Twoja kronika zainspirowała mnie do wystartowania akwarium z drapieżnikami. Z takich predatorów kalibru XXL mam u siebie tylko samca Aristo. Zakładam, że moje akwarium finalnie może być dla niego za małe, ale postanowiłem sprawdzić co z tego wyjdzie przy założeniu, że będzie to tylko samiec bez partnerek do harcowania. Jak na razie spokojnie sobie rośnie i nie doskwiera innym lokatorom. Ku mojemu zaskoczeniu w składzie mieszkańców, najbardziej upierdliwy dla wszystkich jest samiec Stigmatochromis Tolae. Miałem 2 samce i 2 samice. Niestety przez niefortunny wypadek jedną samicę straciłem, druga nie wytrzymała presji dwóch samców 😕 Jednego samca sprzedałem bo mi było go już szkoda i ten ostatni, który pozostał potrafi być jak taka końska mucha na łące. Dokucza wszystkim. Ma swoją norę pod kaseciakiem i jego jedynym celem życiowym jest wyganianie wszystkich z tamtego rejonu. Potrafi dać popalić 1,5 razy większemu Nimbochromisowi Polistigma... Będę go musiał usunąć bo mnie już denerwuje.  Zazdroszczę widoku pielęgnującej maluchy samicy Nimbo. Nigdy nie spotkałem się z takim widokiem u moich pyszczaków.  Pozdrawiam 👋
    • Zdecydowanie brakuje tematów na dotyczących drapieżników, a jednak co raz więcej osób dysponuje pozornie większym baniakiem na poziomie np. standardowych 720l (200x60x60). Piszę ,,pozornie" bo to temat drapieżników, a ten litraż to fajna opcja przy mbunie albo przy rozsądnie dobranej obsadzie non mbuny, ewentualnie mixu non mbuny z małymi drapieżnikami. Piszę tutaj lekko ku przestrodze bo tych większych gatunków nie ma nawet co pchać do takiego zbiornika, no chyba, że jest to tylko akwarium przejsciowe. Wrzuciłem tylko 2 filmiki z Bucco ale samiec serio potrafi mocno stłamsić swoich ,,współlokatorów". Ogólnie od kiedy dołożyłem kryjówek jest wyraźnie lepiej, ale pierwsze tarło gdzie buzowały hormony, a 3 samice czekały w kolejce to reszta załogi mogła tylko cierpliwie czekać zajmując jedyne bezpieczne pozycję po drugiej stronie baniaka. Przez 1,5 roku funkcjonowania tego akwarium, z tego co kojarzę nie robiłem żadnej ingerencji w wystrój (ułożenie i liczbę kamieni/modułów), jednak samiec Buccochromisa zmusił mnie do szukania dobrego rozwiania, przez co w ciągu 2-3 tygodni trzy razy robiłem przemeblowanie w baniaku. 80cm głębi daje już pewne możliwości, dzięki czemu ryby mają zarówno dużo miejsca do pływania, jak i pole do ukrycia, czy przemieszania za/między modułami. Na początku ku mojemu lekkiemu zdziwieniu mało z tego korzystały i lewa strona zbiornika i tak należała do samca Bucco. Z czasem nauczyły się, że można umiejętnie się skryć przed wzrokiem dominującego Bucka. W moim zbiorniku pozostałe gatunki (nawet gdy nie było samca Bucco) nie robiły aż takiego spustoszenia w okresie tarła. Mój Fossorochromis ma minimalne potrzeby jeśli chodzi o terytorium obierane w trakcie tarła, choć oczywiście chęć wytarcia samicy powoduje u niego dużą pewność siebie i zdarza mu się pogonić nawet Buccochromisa, do którego normalne boi się nawet podpłynąć. Mimo wszystko nie wyciągałbym z tego jednoznacznych wniosków i nie oznacza to, że te same gatunki (mam na myśli pozostałe gatunki, poza Bucco) w innej konfiguracji np. w mniejszym zbiorniku też pogodziłyby się dostępną przestrzenią. Dopóki w akwarium rządził Champso to on dyktował warunki i szczególnie w trakcie tarła przejmował też pół akwarium (choć ta dominacja trwała, raz, że krócej, a dwa pozostałe ryby mimo mniejszej ilości kryjówek nie były, aż tak zepchnięte do boku). Odgryzał się mu jedynie samiec Nimbo. Bardzo ciekawi mnie jak wyglądałaby sytuacja w akwarium gdyby, wszystkie gatunki występowały w konfiguracji z samicami, a najwiekszy Bucco występował w konfiguracji bez samic. Myślę, że nadal miałby najmocniejszą pozycję w zbiorniku, ale nie byłoby już okresów, w których któraś z ryb dość mocno dominuje pozostałe gatunki (szczególnie w okresie tarła).
    • Nie wiem. Też wiele razy zastanawiałem się, jak to funkcjonuje u @BombeL. Dlatego go wywołałem do tablicy.  Chyba nie bardzo załapałeś mój prześmiewczy ton😉  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.