Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W tej sprawie mam złe wieści.

Firma Wodatech wycofuje się z allegro i z docinania gąbek na wymiar  chyba że zlecenie przekracza 300 zł.

Nadal można do nich pisać na adres

biuro@wodatech.pl

albo kupować gotowe gąbki od  użytkownika allegro  galeriazoo

https://allegro.pl/uzytkownik/galeriazoo?string=gąbka&order=m&bmatch=ss-base-relevance-floki-5-nga-hcp-hou-1-2-1003

• Dziękuję 1
Opublikowano
W dniu 10.11.2017 o 20:16, RavenPl napisał:

IMG_20171111_201154.jpg

IMG_20171111_201046.jpg

Hej,

Nie masz obaw, że przy tylu otworach na dole, ich sporej wysokości oraz grzebienia na górze, siła zasysu znacznie spadnie? Oczywiście wodę przefiltruje ale kupska mogą już tak łatwo w niego nie wpadać. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 15.11.2017 o 19:34, maqus napisał:

Hej,

Nie masz obaw, że przy tylu otworach na dole, ich sporej wysokości oraz grzebienia na górze, siła zasysu znacznie spadnie? Oczywiście wodę przefiltruje ale kupska mogą już tak łatwo w niego nie wpadać. 

Panie to bedzie napedzane dct 8000:)

Wlasnie po to ich tyle zrobilem aby mi pompa nie wyschla.:)

Spokojnie po kilku nieudanych testach doszedlem do (moim zdaniem) super konstrukcji.Dla mnie malych rozmiarow i spelniajaca wszystkie zalozone funkcje.Tutaj relacja z budowy i skladania.Troche się z tym bawilem ale efekt jest (moim zdaniem) mega.

IMG_20171116_200312.jpg

IMG_20171116_194839.jpg

IMG_20171116_202825.jpg

IMG_20171116_200241.jpg

IMG_20171116_194851.jpg

IMG_20171116_200255.jpg

W tej dziurze jak się napewno kazdy zastanawia beda gabki.Zrobilem kratki pod wymiar gabki.Od dolu bedzie 3cm ppi 30 i na gorze ppi 45.Otwarta konstrukcja nie przeszkadza bo itak bedzie przy szybie .Do czyszczenia lekko odchyle sobie filter wyciagne gabki i po sprawie.Itak zawsze mialem problem kiedy gąbka byla z przodu wsunac ja bez wyciagania filtra aby doszla do samego dna.Dzieki temu zmiejszylem rozmiary do minimum.Tu bedzie dct 8000 a ta pompa jest ogromna.Filter ma zaledwie 42x10,5x27 cm.

Edytowane przez RavenPl
  • Lubię to 1
Opublikowano

Wykonanie bardzo estetyczne. Tylko żeby usunąć śmieci, z dna filtra musisz wyciągnąć cały i wypłukać poza akwarium. Ciekawe czy układ gąbek się sprawdzi.

Opublikowano (edytowane)

Też uważam że wykon - 6+ ale konstrukcja nie przemyślana.

1/ Podstawowa wada - ograniczasz powierzchnię czynną gąbki o 50% bo szczeliny to 50% tej powierzchni i to z obu stron gąbki.

Po to robimy komorę eljota z tyłu gąbki a komorę śmieciową z przodu gąbki by cała powierzchnia czołowa gąbki i to z obu jej stron była czynna.

2/ Nie wiem jaka jest powierzchnia  tej gąbki wygląda na 10x30cm ale na pewno dla 8000l/h to o wiele za mała.

3/ Wyjmowanie gąbki do czyszczenia to jak zdejmowanie gąbki z AqC2000 - cały syf idzie na akwarium.

4/ Skimmer nie będzie działał wcale albo tylko na samym początku gdy wszystko jest idealnie czyste.

5/ Tak silna pompa w kaseciaku to będzie nie zły gwizd na wyższych biegach. Chyba że pierwsze 3 biegi ale wtedy po co tak wielka i droga pompa - ale może jestem  przewrażliwiony.

6/ Taka konstrukcja podnosi pompę wysoko do góry więc blisko  powierzchni wody, a to potęguje gwizd . Jak dasz tam jeszcze złoża ceramiki i cośik do usuwania NO3 oraz PO4  w co powinien być wyposażony każdy kaseciak by nazwa była uprawniona - to pompa  od razu będzie siorbała i gwizdała.

Do pompy 8000l/h - tylko kaseciak dwustronny z pompą na dnie komory i 2x gąbki o dużej powierzchni czołowej.

ale nowe formatki to circa 50 zł i masz wprawę w cięciu i klejeniu.:D

Edytowane przez deccorativo
  • Dziękuję 1
Opublikowano

już odpowiadam.W 80 % decorativo masz racje.

Pompa bedzie pracowac na max 50% mocy.Jak widac na zalaczonyc obrazkach zrobilem już 6 filtrow wiec jesli po przyjmijmy miesiacu(czas na czyszczenie gabek) spadnie mi poziom wody w komorze pompy pomysle nad przemieszczeniem jej na dol. Przyznam ze dla mni3 najwazniejszy jest maly rozmiar i umiejscowienie filtra.Jak narazie w wannie  wszystko ladnie wspolpracuje.Ssanie jest bardzo dobre, wir nie powstaje w komorze pompy.Jesli chodzi o absorbery-raczej niczego nie zastosuje.Chyba ze zeolit.Pompa bedzie lezec na dnie tej ze kratki zasypana ceramika po sama powierzchnie komory.póki co zmontowlem filtracje czekam na kuriera z gabkami.I jutro wstawiam gabki ustawiam kamienie i zalewamy.

IMG_20171117_081326.jpg

IMG_20171117_081933.jpg

Opublikowano

Ja czegoś nie rozumiem " Pompa bedzie lezec na dnie tej ze kratki zasypana ceramika po sama powierzchnie komory". Przecież ceramika powinna leżeć pod pompą aby ta mogła przeciągać przez nią wodę. Co da jeśli na pompie położysz ceramikę ? Przecież wodę wypompowujesz w rurkę, a nie ceramikę.

Opublikowano (edytowane)

A to da ze w komorze pompy jesli bym nie zasypal ceramika przy tym rozmiarze komory pompy faktycznie moglby mi się zrobic wir.Dzieki temu nie powstanie bo nie bedzie swobodnego ruchu wody nad pompa.Ceramika tak czy tak spelni swoja funkcje. Ona nie ma byc jako czesc filtracj a woda chcac nie chcac przy tej pompie bedzie przez nia przeplywac(krazyc).

Zreszta jak wszystko bedzie skompletowane i uruchomione na 100 wstawie filmik z dzialania na poczatku i po miesiacu.Jesli nie wyjdzie bede musial zrobic wiekszego kaseciaka.póki co mam nadzieje ze moje plany wyjda.W wannie ladnie to wygladalo :) Ale narazie bez syfu,gabek i ceramiki.

Ewentualnie jesli nie bedzie tak duzej rotacji wody w komorze pompy jakiej się spodziewam w rurce tuz nad pompa zrobie kilka otworow aby czesc wypompowywanej wody uciekala na ceramike i z powrotem byla zasysana przez pompe, w koncu moc pompy itak jest za duza a to czy ja ja uruchomie na 40 a czy na 60 % nie ma znaczenia.

Edytowane przez RavenPl
Opublikowano

Tym torem rozumowania równie dobrze mógłbyś rozsypać ceramikę na piasku bo tam też woda krąży. No  nic pozostaje trzymać kciuki i czekać na efekt finalny bo tu złamałeś większość założeń projektowych kaseciaka :)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Ogłoszenia

• A czemu nie ?  Ja bardzo dużo piszę codziennie zawodowo i nie mam już siły i przede wszystkim czasu na pisanie dla przyjemności 🤷‍♂️ Dlatego dla mnie osobiście spotkanie/spotkania to najważniejsze daty w kalendarzu... Szkoda, że jest nas na spotkaniach mniej, dlatego zachęcam każdego do przyjazdu tym bardziej, że jest dobre połączenie PKP z Prudnikiem. Zawsze będę mógł opowiedzieć o swoich doświadczeniach z drapolami choć nie wiem czy faktycznie kogoś to interesuje. Poszukam tez i wrzucę na KM krótki artykuł, który poczyniłem kilka lat temu w tym zakresie na przykładzie Aristochromis christyi, ukazał się on co prawda jedynie w języku angielskim ale mam gdzieś pewnie "rękopis".
    • A czemu nie tu? Wiele razy rozmawialiśmy, nie tylko w Pokrzywnej, ale nie jest moją rolą pisanie tutaj na temat funkcjonowania Twojego akwarium z drapolami😉
    • Wszyscy mają racje aaaale nie do końca 😉 ale na szerszą rozmowę zapraszam na spotkanie do Pokrzywnej ☝️😁 PS. @pozner z tego co ja pamiętam to byłeś przy wielu moich rozmowach właśnie w Pokrzywnej ale widocznie tylko ja byłem trzeźwy 😁😉🤣
    • Nie miałem nigdy poważnych drapoli w akwarium, ale moje doświadczenia z non mbuna oraz z pielęgnicami z Ameryki centralnej mówią że dobrym środkiem do rozładowywania agresji jest mocne przerybienie. Często propozycje obsad na tym forum czy w książce Wojtka Sierakowskiego mogą mieć rację bytu tylko do pewnego momentu. 13 ryb w 1400l to niezbyt wiele w moim odczuciu. Jakie są wasze doświadczenia w tej kwestii z drapolami?
    • To prawda Regulowałem już kilka razy, ale w środku - pod szafką jakiś czas temu założyłem jeszcze drugi, mały zbiornik, 112lz pokrywą, przez to szafka jest dość często otwierana, a czasami nawet częściowo otwarta przez kilka h. Dodam, że ten sposób prowadzenia akwarium nie jest zbyt wygodny przy serwisie, więc nie polecam a szafkę bym musiał regulować w prawie każdy weekend 
    • Bardzo ładny baniak, konkret. Jedyne do czego się można przyczepić do regulacja drzwiczek pod nim 😅
    • @S_owa dzięki za super aktualizację  Wyjątkowo mnie cieszy, bo Twoja kronika zainspirowała mnie do wystartowania akwarium z drapieżnikami. Z takich predatorów kalibru XXL mam u siebie tylko samca Aristo. Zakładam, że moje akwarium finalnie może być dla niego za małe, ale postanowiłem sprawdzić co z tego wyjdzie przy założeniu, że będzie to tylko samiec bez partnerek do harcowania. Jak na razie spokojnie sobie rośnie i nie doskwiera innym lokatorom. Ku mojemu zaskoczeniu w składzie mieszkańców, najbardziej upierdliwy dla wszystkich jest samiec Stigmatochromis Tolae. Miałem 2 samce i 2 samice. Niestety przez niefortunny wypadek jedną samicę straciłem, druga nie wytrzymała presji dwóch samców 😕 Jednego samca sprzedałem bo mi było go już szkoda i ten ostatni, który pozostał potrafi być jak taka końska mucha na łące. Dokucza wszystkim. Ma swoją norę pod kaseciakiem i jego jedynym celem życiowym jest wyganianie wszystkich z tamtego rejonu. Potrafi dać popalić 1,5 razy większemu Nimbochromisowi Polistigma... Będę go musiał usunąć bo mnie już denerwuje.  Zazdroszczę widoku pielęgnującej maluchy samicy Nimbo. Nigdy nie spotkałem się z takim widokiem u moich pyszczaków.  Pozdrawiam 👋
    • Zdecydowanie brakuje tematów na dotyczących drapieżników, a jednak co raz więcej osób dysponuje pozornie większym baniakiem na poziomie np. standardowych 720l (200x60x60). Piszę ,,pozornie" bo to temat drapieżników, a ten litraż to fajna opcja przy mbunie albo przy rozsądnie dobranej obsadzie non mbuny, ewentualnie mixu non mbuny z małymi drapieżnikami. Piszę tutaj lekko ku przestrodze bo tych większych gatunków nie ma nawet co pchać do takiego zbiornika, no chyba, że jest to tylko akwarium przejsciowe. Wrzuciłem tylko 2 filmiki z Bucco ale samiec serio potrafi mocno stłamsić swoich ,,współlokatorów". Ogólnie od kiedy dołożyłem kryjówek jest wyraźnie lepiej, ale pierwsze tarło gdzie buzowały hormony, a 3 samice czekały w kolejce to reszta załogi mogła tylko cierpliwie czekać zajmując jedyne bezpieczne pozycję po drugiej stronie baniaka. Przez 1,5 roku funkcjonowania tego akwarium, z tego co kojarzę nie robiłem żadnej ingerencji w wystrój (ułożenie i liczbę kamieni/modułów), jednak samiec Buccochromisa zmusił mnie do szukania dobrego rozwiania, przez co w ciągu 2-3 tygodni trzy razy robiłem przemeblowanie w baniaku. 80cm głębi daje już pewne możliwości, dzięki czemu ryby mają zarówno dużo miejsca do pływania, jak i pole do ukrycia, czy przemieszania za/między modułami. Na początku ku mojemu lekkiemu zdziwieniu mało z tego korzystały i lewa strona zbiornika i tak należała do samca Bucco. Z czasem nauczyły się, że można umiejętnie się skryć przed wzrokiem dominującego Bucka. W moim zbiorniku pozostałe gatunki (nawet gdy nie było samca Bucco) nie robiły aż takiego spustoszenia w okresie tarła. Mój Fossorochromis ma minimalne potrzeby jeśli chodzi o terytorium obierane w trakcie tarła, choć oczywiście chęć wytarcia samicy powoduje u niego dużą pewność siebie i zdarza mu się pogonić nawet Buccochromisa, do którego normalne boi się nawet podpłynąć. Mimo wszystko nie wyciągałbym z tego jednoznacznych wniosków i nie oznacza to, że te same gatunki (mam na myśli pozostałe gatunki, poza Bucco) w innej konfiguracji np. w mniejszym zbiorniku też pogodziłyby się dostępną przestrzenią. Dopóki w akwarium rządził Champso to on dyktował warunki i szczególnie w trakcie tarła przejmował też pół akwarium (choć ta dominacja trwała, raz, że krócej, a dwa pozostałe ryby mimo mniejszej ilości kryjówek nie były, aż tak zepchnięte do boku). Odgryzał się mu jedynie samiec Nimbo. Bardzo ciekawi mnie jak wyglądałaby sytuacja w akwarium gdyby, wszystkie gatunki występowały w konfiguracji z samicami, a najwiekszy Bucco występował w konfiguracji bez samic. Myślę, że nadal miałby najmocniejszą pozycję w zbiorniku, ale nie byłoby już okresów, w których któraś z ryb dość mocno dominuje pozostałe gatunki (szczególnie w okresie tarła).
    • Nie wiem. Też wiele razy zastanawiałem się, jak to funkcjonuje u @BombeL. Dlatego go wywołałem do tablicy.  Chyba nie bardzo załapałeś mój prześmiewczy ton😉  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.