Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Przyszedł czas aby zaprezentować mój kawałek Malawi w wersji 2. Po dość długim czasie przenosin w końcu udało mi się spiąć nowy aranż. Największą zmianę stanowi samo akwarium, które obecnie jest w wersji czarnej. Nie chciałem czekać i czekać na białe dlatego też udało mi się wynegocjować od Aquaela zamianę na czarne. Oświetlenie bez zmian czyli 6 białych, zimnych, najtańszych modułów led z Castoramy. Piasek 0.8-1.2mm. Postanowiłem zamienić serpentynit na najzwyklejsze polne otoczaki. Poszło ok. 60kg. Może troszkę więcej ale chciałem przede wszystkim zapewnić jak najwięcej kryjówek. Za filtrację odpowiada Aquael Unimax 500 z prefiltrami Eheima, watą JBLa plus ceramiką Bioceramax 1200, 1600 oraz Matrixem. Cyrkulacja to Tunze 6015. 

Obsadę postanowiłem lekko zredukować i na dzień dzisiejszy pływają 3+10 Saulosi i 1+3 Hary. Zobaczymy co będzie dalej ale ostatecznie celuję w 2+8 i 1+3.

Dobra. Dosyć gadania. Poniżej zdjęcia. Have fun. ;)

20180423_202323-1.jpg

20180423_202300-1.jpg

20180423_202631-1.jpg

Edytowane przez Gość
Opublikowano
9 godzin temu, egon44 napisał:

Co do obsady to przy tym gruzowisku saulosi w układzie 3+10 spokojnie da radę ;)

No właśnie Andrzeju powiem Tobie, że nie widzę u swoich ryb normalnych zachowań dla mbuny. Bliżej to im raczej do non mbuny a kamienie są im potrzebne do niczego. Ciągle pływają obok i albo grzebią w piachu albo zebrają o pokarm. Fakt, że karmię raczej mało bo 2-3 szczypty. Gdy je wpuscilem to zainteresowaly się na kilka godzin co to za mur i na tym koniec. Jeden samiec saulosi wygrzebal piach między kamieniami ale to był chyba jego chwilowy zryw. ;) Pozostaje tylko czekać bo może za jakiś czas ich naturalny instynkt wygra z chęcią pływania.:P

Dzięki za miłe słowa. :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

A tak wygląda zbiornik po miesiącu od restartu. W samym akwarium staram się nie grzebać. Czyszcze prefiltry, robię cotygodniowe podmiany wody w ilości 30%, przeczesuje piach i smigam czyscikiem. Z drobnych zmian to zamienilem jeden prefiltr eheima na narurowca ze sznurkami 50 mikronów. Na drugim zasysie prefiltr w wata JBLa. Póki nie zakupiłem HW jako blok dla złóż wspomagam się wewnętrznym Aguaszutem 750 z wata i małą ilością purolitea.

Kamienie obrosly glonem i cały koloryt otoczakow szlag trafił. 

M1.jpg

M2.jpg

M3.jpg

M4.jpg

Opublikowano
15 minut temu, troad napisał:

Wyjątkowo czysto masz na dnie. Sprzątałeś do zdjęcia ;) czy zawsze tak masz?

Dna nie sprzątam. Żadnych odchodów nie ściągam wężykiem czy odmulaczem. Tak jak pisałem czasami przemieszam piach jak coś pyski poukladaja po swojemu. Zdarza się, że tu czy tam gdzieś jakaś kupa leży jednak po chwili albo jakaś ryba zamiecie to ogonem albo sama filtracja to wymiecie. Ruch wody w baniaku jest. Do zdjęć jedynie szyby przelecialem czyscikiem.

Dziękuję wszystkim za miłe słowa. Jak widać trud się opłaca. ;)