Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie , mam pytanko jestem właśnie na etapie zakładania mojego Malawi , kiedyś już miałem z tym styczność także podstawy znam tym razem będzie to zbiornik 120/40/50cm chciał bym w nim trzymać kilka sztuk Lombardoi oraz RedRed acz kolwiek uniknąć jakiś większych ich bójek itp. czy do takiej obsady mogę dorzucić jeszcze jakiś inny rodzaj pyszczaków  ? :) 

A także mam pytanie ponieważ zastanawiałem się nad pyszczakami Hełmiastymi ale taki zbiornik jest chyba za mały prawda ? Co możecie powiedzieć z własnego doświadczenia  ?

Opublikowano

Witaj. 

Moim zdaniem akwarium to jest za małe na oba gatunki gdyż są to ryby o dużym temperamencie...

Natomiast jeśli chodzi o pysczaka chelmiastego to jest to duża ryba w dodatku pochodzi z jeziora Tanganika więc nie ten biotop...

Opublikowano

Rozumiem , tak tez myślałem kiedyś łączyłem te dwa Gatunki w 180litrach i ciągle miałem z tym problemy a czy możesz podać mi przykłady z każdym z tych Gatunków jaki jeszcze inny mógł bym trzymać razem z Lombardoi i Red Red :) .

Opublikowano

Przecież kolega napisał Ci, że te gatunki nie nadają się do takiego litrażu.

Skorzystaj z wyszukiwarki i zobacz jakie są propozycje obsad do zbiorników 240 litrowych. Red redów do takiego akwarium nie polecam, jest to za duża i żeby silna ryba żeby ją gnieździć w takim małym baniaku.

Opublikowano

Sorry ale kolega napisał żeby ich razem nie łączyć ja tak to zrozumiałem bo są agresywne a za duża ryba to jest pyszczak Hełmiasty tak ja to tak odebrałem . Natomiast Lombardoi i Red Red miałem kiedyś w 180litrach i jakoś dawały rade choć czasami były spore bójki . Lombardoi nie rośnie jakiś duzy z tego co wiem i może jednak w zbiorniku 120cm dało by rade trzymać tylko ten jeden Gatunek  ?

Opublikowano

Jak wpuścisz do 180 litrów Pielegnicę Papuzią to też "jakoś da radę" tylko nie o to chodzi. Ja to zrozumiałem tak jak napisałem, uważam też, co powtórzę, że Red Red to za duża ryba do 240 litrów.

Bójki były m.in. dlatego, że zbyt małe lokum powodowało zwiększoną agresję u ryb.

Opublikowano

Oki to temat RED RED mamy zamknięty a co jak bym np. chciał Hodować jeden Gatunek i były by to Lombardoi jest to wykonalne czy tez sobie odpuścić   ?

Opublikowano

Lombardoi rośnie do 15cm. więc w takim akwarium pewnie dało by się utrzymać jednego samca i kilka samic. Jednogatunkowy zbiornik mógłby funkcjonować. To jest silna i agresywna ryba, więc na 120cm. może być ciężko utrzymać 2 samce.

Co do pyszczaka hełmiastego, to nie wiem co to za pyszczak, ale domyślam się, że może chodzić o Cyrtocarę moorii. Jeśli tak, to duuuuużo za małe masz akwarium.

Opublikowano

Ok , a co mi możecie powiedzieć o Saulosi  z tego co wiem to wymagają mniejszych zbiorników :) ile sztuk mogę trzymać  w 240 litrach i z jakimi jeszcze ewentualnie innymi połączyć  ? :) 

Opublikowano

Możesz trzymać jednogatunkowo układ np. 3+10, albo 1+4 i jakiś 1 lub 2 inne gatunki, ale 3 gatunki w 240 litrach to maks. Ponownie zaznaczę żebyś skorzystał z wyszukiwarki forumowej, propozycji obsad jest mnóstwo tym bardziej do takiego litrażu.