Skocz do zawartości

Malawi by timi - 160x45x50h - 360l

timi-akwaria.pro

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, michalzyl napisał:

Czy zmieniłabyś akwa ma wyższe np 55/60cm jakbyś mógł czy jednak te 50cm jest optymalne dla Ciebie ? 

O, jak najbardziej bym zmienił na wyższe, dłuższe i o większej głębi. Tak jak pisałem wyżej, wymiary tego akwarium wynikają z warunków "lokalowych".
Wysokość 50 cm to stanowczo za mało, min. to 60 cm, najlepiej to 70 - 80cm. Taka wysokość robi wrażenie i do tego odpowiednio duża głębia i wtedy jest moc :) 

Mówisz wyższe ale pewnie masz na myśli przede wszystkim non mbuna ? Czy dla mbuny tez warto mieć wyższe akwarium ? Ja narazie mam 240l i pytam o wysokość bo być może będę miał możliwość większe założyć np 375-450. Ale nie wiem czy lepiej 150x50x50 czy 150x50x60 czy może 160x50x55. Chodzi mi oto żeby nie iść w 12mm bo to odrazu duży ciężar a poza tym w 60cm wysokości to już bym chyba nie dosięgnął dna. Długość u mnie to tez max 160. Ale tak jak ty jak i wielu innych sugerują zawsze wyższe zbiorniki wiec cos w tym jest . 

2 minuty temu, michalzyl napisał:

Czy dla mbuny tez warto mieć wyższe akwarium ?

Jak najbardziej również dla mbuny. 

4 minuty temu, michalzyl napisał:

nie wiem czy lepiej 150x50x50 czy 150x50x60 czy może 160x50x55

Z tych trzech opcji ja bym wziął 150x50x60. Najwyższe i najwięcej litrów, imho najlepsza opcja.

Spoko szerokość musi zostać 50cm zbyt wąski pokój ... wiec powierzchnia dna 160x50 albo 150x50 ale tak wysokość mnie meczy teraz mam 50cm i raz narzekam ze niskie a potem mówię ze nie mogę sięgnąć dna.. wiec pomyślałem ze 55 będzie akurat a wtedy szkiełko 10mm moglobybyc . No nic jeszcze zobaczymy narazie trzeba się nacieszyć 240l dzięki wielkie za podpowiedzi . 

Edytowane przez michalzyl

Dnia 1/4/2017 o 01:37, timi napisał:

Plan jest taki, że w baniaku zostaną tylko crabro i yellow. Ewentualnie za yellow cynotilapia "red top" likoma. W każdym razie dwa gatunki. 

A dlaczego nie chcesz zostawić crabro i maisona? Z crabro i yellowami będziesz miał bardzo yellowowo :) To moim zdaniem ładniej będzie z Cynotilapią.

Dnia 1/8/2017 o 01:14, michalzyl napisał:

Spoko szerokość musi zostać 50cm zbyt wąski pokój ... wiec powierzchnia dna 160x50 albo 150x50 ale tak wysokość mnie meczy teraz mam 50cm i raz narzekam ze niskie a potem mówię ze nie mogę sięgnąć dna.. wiec pomyślałem ze 55 będzie akurat a wtedy szkiełko 10mm moglobybyc . No nic jeszcze zobaczymy narazie trzeba się nacieszyć 240l dzięki wielkie za podpowiedzi . 

Straszne OT narobiłeś w temacie timiego, ale krótko Ci podpowiem, skoro do tej pory timi Cię nie pogonił z tymi wpisami. Rób 70cm. wysokości. Z czyszczeniem zawsze sobie jakoś poradzisz. Może dla mbuny ta wysokość nie jest jakaś bardzo istotna, ale gdy Ci nagle przyjdzie do głowy trzymać non-mbunę, to ta wysokość się przyda. Mam 50cm. i teraz bym zrobił 70cm.

Edytowane przez pozner