Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. timi-akwaria.pro Opublikowano 2 Stycznia 2017 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. #1 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Dzieci śpią, więc w końcu się zebrałem, żeby napisać "trzy słowa" o moim akwarium Na początku (tak dla porządku) wspomnę tylko, że w Malawi "bawię się" od 2,5 roku. W ogóle do akwarystyki wróciłem po 25 latach (czasy 8-letniej szkoły podstawowej i pompki "skalar") i wybrałem najlepszy biotop jaki mogłem Zacząłem od 112l z Chindongo Saulosi. Tak naprawdę to nie były te ryby tylko jakieś ośmio-pasiaste bastardy i samice "coral" (ble ) - na szczęście ten etap mam już za sobą. Aktualnie mój zbiornik to 160x45x50, wymiary musiałem dostosować do komód, na których stało do niedawna akwarium i skosów na suficie (ostatnia kondygnacja budynku - poddasze). Aktualnie akwarium stoi na solidnym stalowym stelażu, filtracja narurowa (wcześniej skazany byłem na kaseciak ze względu na szuflady w komodach). Oświetlenie LED, pokrywa PCV, moduł na tylnej ścianie ze styropianu i CX5 - wszystko DIY. To tyle tytułem wstępu, a teraz do rzeczy, czyli o życiu w moim baniaku. OBSADA: 1. Metriaclima fainzilberi maison reef - 6 szt. (3+3?) 2. Pseudotropheus crabro - 10 szt. (do redukcji) 3. Labidochromis caeruleus - 5 szt. (1+4?) 4. Nimbochromis livingstonii - 1 szt. samiec ok. 20 cm (gościnnie, tymczasowo) 5. Synodontis "niemalawijski" - 1 szt. (jako służba do sprzątania między kamieniami) Roślin jak do tej pory jeszcze nie miałem, chociaż ostatnio chodzi mi po głowie, żeby spróbować z vallisinerią, ale jeszcze nic pewnego. Taki skład osobowy mieszka w moim akwarium od około roku. Wszystkie ryby trafiły do mnie jako młode osobniki, w różnym czasie. Najpierw pojawiły się maison'y (dzięki raz jeszcze @crav), potem trafiły do mnie yellow'y (przygarnąłem je po Zoo-Botanice 2015), a na końcu dokupiłem crabro - zapragnąłem je mieć u siebie po lekturze artykułu Wojtka Sierakowskiego - @harisimi. Na dzisiaj tyle, bo już późno .... poniżej krótki filmik z moimi rybami (jakość telefoniczna, woda brudna po karmieniu )... cdn.... 1 10
spiochu Opublikowano 3 Stycznia 2017 #3 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Pikne te Metriclimy Wysłane z telefonu
JemioloSeba Opublikowano 3 Stycznia 2017 #4 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Tego Nimbo bym przygarnął Podrzucisz?
egon44 Opublikowano 3 Stycznia 2017 #5 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Rzeczywiście samczyk Maisona wymiata
timi-akwaria.pro Opublikowano 3 Stycznia 2017 Autor #6 Opublikowano 3 Stycznia 2017 1 godzinę temu, Mortis napisał: A kolebka bastradów znajduje się w Będzinie, Środzie Wielkopolskiej i Łomży. Film pokazuje Łomżyńskie krzyżówki ? No, no, bo się jeszcze obrażę Kończymy OT. Od tej pory wszystko z poza tematu będę usuwał. Jedyne akceptowalne posty to "OCHY" i "ACHY"
Mortis Opublikowano 3 Stycznia 2017 #7 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Tak na serio to Maisony są naprawdę świetne.
timi-akwaria.pro Opublikowano 3 Stycznia 2017 Autor #9 Opublikowano 3 Stycznia 2017 Dziękuję bardzo. Następne komentarze proszę
eljot Opublikowano 4 Stycznia 2017 #10 Opublikowano 4 Stycznia 2017 Piknie mam nadzieję że ci crabro nie urosną do wielkości tego "gościnnego" nimbo, bo potrafią
Rekomendowane odpowiedzi