Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, pozner napisał:

Chemia w Klubie osiągnęła apogeum. Czy tak ma wyglądać akwarystyka? Ryby jako centralny punkt badań i obiekt doświadczeń nad wszelkiego rodzaju preparatami? Cel, to sztywne utrzymanie parametrów. Ale czy to jest najlepsze dla ryb? Przykład namiotu tlenowego pokazał, że to kiepskie rozwiązanie.

Dziękuję. Mam nadzieje, że w najbliższym czasie się to zmieni.

Start akwarium oparty będzie na cierpliwości a nie lataniem jak ze sraczką z testami i zapisywaniem wyników co 2 godziny.

Kiedyś wystarczył "hamburg" składający się z samej gąbki, z biologią bardziej stabilną niż z 10 tonami matrixu, purigenami, purolitami, absorberami krzemianów, fosforanów i biopolimerów.

Taki mały off-topic ode mnie :)

• Dziękuję 4
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Mortis napisał:

Krzysiu myślę, że nie jest to tak, że ktoś na forum sobie coś wymyślił dał hasło, lud to podłapał i rozpowszechniał dalej.

Czy mam podać przykłady? 

Współczesne pokarmy wciąż są dzielone na ryby o różnych preferencjach żywieniowych, zauważ,  że sam Tropical zaczął dzielić pokarmy pod tym względem, gdzie kiedyś pokarmy w większości były dla wszystkich.

Właśnie o to chodzi, szczegółowa specyfikacja pozwala dostosować dietę dla całej obsady. Wszystkie współczesne pokarmy mają wysoką przyswajalność, więc niezgodność jest mocno ograniczona. Różnorodność pozwala dostosować diętę. A my nadal siedzimy w naszym grajdołku :( i twierdzimy, że nie można łączyć roślinożerców z mięsożercami. Każdy pokazany film na YT traktowany jest z podejrzliwością i jest deprecjonowany.

Jjacek zaprezentował zwycięskie akwarium.Pomyślałem, że taka będzie reakcja; jak dużo kup (syfu) jest pod kamieniami? Takiej reakcji się spodziewałem. Jaka była?, włącznie z Twoją? Jeszcze kilka postów i okazałoby się, że to jest akwarium ignoranta, który męczy ryby.

Piszesz, że jak ktoś się wypowie inaczej jest "zaszczuty" przez innych. Nie do końca się z tym zgadzam, nie jest to jakaś nagonka, że osoba dostaje bana, jest wyrzucona na margines forum. Pewna ilość ludzi, którzy zaczynają dostają podstawy, czasem się do nich nie zastosują i potem są pytania "co jest moim rybom" , "czy to choroba" , "ryba jest spuchnięta co jej jest",  "czemu padają mi ryby". Ale nie jest tak, że ktoś zostaje pozostawiony sam sobie, tłumaczy się mu co może zrobić by było dobrze

Kilka razy czytałem posty ludzi, którzy twierdzili coś, co wykracza poza schemat tu funkcjonujący. W skrajnych wypadkach było ostrzeżenie banem. Nie było najmniejszego pola do dyskusji. Dobrze wiesz, że mimo stosowania się do zasad startu, mogą wystąpić problemy. Nie wszystko można przewidzieć, nie o wszystkim piszą nowi koledzy. Często dlatego, że nie zdają sobie sprawy, że to jest istotne. To nie jest skomplikowany proces, ale tu został maksymalnie skomplikowany, co często skutkuje problemami, właśnie przez mnogość preparatów. Zamiast maksymalnie uprościć start i przekonać do tego ludzi, to jest licytacja, który preparat jest lepszy, skuteczniejszy, przeliczanie procentów i innych pierdół, sikanie do akwarium. Człowiek, nowicjusz po przeczytaniu tego wszystkiego ma 5x większą głowę. Współczuję deccorativo, bo sam sobie ukręcił ten bat i musi teraz za każdym razem tłumaczyć start akwarium...Ale On to chyba lubi :) 

Edytowane przez pozner
  • Dziękuję 3
Opublikowano

@pozner 

Myślę Krzysiu, że można wrócić do tej rozmowy w jakimś poście dotyczącym tych problemów, może więcej ludzi przyłączy się do dyskusji bo akurat temat jjacka nie jest tym,  o którym się rozpisujemy. 

Opublikowano
4 minuty temu, suricade napisał:

Może warto wydzielić temat "dogmaty forum". Jest sporo dyskusyjnych informacji i zdjęć na forum. Warto się zastanowić i przedyskutować temat co poprawić np. w FAQ .

Super by było bo nie każdy może tu zajrzeć. 

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.