wegorzwegorzewski Opublikowano 27 Października 2016 #1 Opublikowano 27 Października 2016 (edytowane) Witam w kolejnym poście ale chyba tym najciekawszym jakim jest dobór mieszkańców Mam baniaczek o wymiarach 120x50x50, aranżacja jak na zdjęciu....Oświetlenie 10xW oraz 10xRGB plus sterownik Romana oczywiście....Poniżej wymieniłem gatunki które mi się po prostu podobają wizualnie (syndrom świeżaka) i zależy mi na tym żeby z tych gatunków dobrać taką obsadę by móc obserwować także ich jak najciekawsze zachowania....po prostu chodzi mi o ryby z charakterem z tych wymienionych....z uwzględnieniem ich wymogów kulinarnych....oczywiście jak z jakiś względów trzeba by było dołożyć cos z poza listy to jestem otwarty na propozycje....bardzo proszę kolegów i koleżanki o cenne porady...wiem że podobne tematy już się przeplatały ale w większości przypadków chodziło o to żeby było po prostu tylko ładnie... Dzięki.... Proponowane gatunki : Melanochromis cyaneorhabdos -maingano Melanochromis interruptus Metriaclima Msobo Magunga Cynotilapia Afra Cobue Pseudotropheus sp."elongatus spot" Cynotilapia sp.jalo Cynotilapia sp."mbamba" Labidochromis hongi Pseudotropheus sp."elongatus chewere" Metriaclima sp."membe deep" Cynotilapia axelrodi Labidochromis sp."mbamba" Pseudotropheus Elongatus Mphanga Pseudotropheus saulosi Pseudotropheus demasoni Metraclima estherae red red Melanochromis cyaneorhabdos – Metriaclima pulpican Labidochromis freibergi Pseudotropheus flavus Labidochromis caeruleus Melanochromis joanjohnsonae Labidochromis sp."perlmutt" Pseudotropheus sp."elongatus ornatus" Pseudotropheus sp."perpicax orange cap" Iodotropheus sprengerae Metriaclima Callainos Cynotilapia sp. Hara Pseudotropheus Cyaneorhabdos Maingano Pseudotropheus acei Co do aranżacji to będzie jeszcze kilka kosmetycznych poprawek....;) Edytowane 27 Października 2016 przez wegorzwegorzewski
eljot Opublikowano 27 Października 2016 #2 Opublikowano 27 Października 2016 Jak z charakterem to Pseudotropheus sp."perpicax orange cap" Melanochromis interruptus Pseudotropheus sp."elongatus chewere" Nazwy zachowałem "twoje"
Mortis Opublikowano 27 Października 2016 #3 Opublikowano 27 Października 2016 Mój przyjaciel Eljot podał bardzo fajną obsadę, a ja podpowiem coś od siebie Pseudotropheus ( Chindongo) Demasoni Labidochromis Hongi Metriaclima Msobo Magunga
Paulstick Opublikowano 27 Października 2016 #4 Opublikowano 27 Października 2016 1 hour ago, eljot said: Jak z charakterem to Pseudotropheus sp."perpicax orange cap" Melanochromis interruptus Pseudotropheus sp."elongatus chewere" Nazwy zachowałem "twoje" Jesli moge, to warto wspomniec, ze "orange cap" czyli red top ndumbi ma naprawde piekne samce.... i naprawde brzydkie samice. Choduje je okolo dwoch lat i z mojego doswiadczenia moge powiedziec, ze w 300l bardzo ciezko bedzie trzymac wiecej niz 1 samca....chyba, ze sie trafi, bo z mbuna to nigdy nie wiadomo:).
wegorzwegorzewski Opublikowano 27 Października 2016 Autor #5 Opublikowano 27 Października 2016 Propozycja Mortisa chyba mi lepiej pasuje. Rozumiem Mortis że wskazana obsada ma ciekawe zachowania .....? Jaką strukturę byś polecał? 1 godzinę temu, eljot napisał: Jak z charakterem to Pseudotropheus sp."perpicax orange cap" Melanochromis interruptus Pseudotropheus sp."elongatus chewere" Nazwy zachowałem "twoje" A co ewentualnie za pierwszą pozycję?
eljot Opublikowano 27 Października 2016 #6 Opublikowano 27 Października 2016 Mortis dał już ryby z CHARAKTEREM 6 minut temu, wegorzwegorzewski napisał: A co ewentualnie za pierwszą pozycję? Metriaclima Callainos
wegorzwegorzewski Opublikowano 27 Października 2016 Autor #7 Opublikowano 27 Października 2016 W waszych wypowiedziach, a zwłaszcza w tych uśmieszkach wyczuwam coś niepokojącego....zdradźcie coś więcej? Ryby mi się bardzo podobają tylko nie wiem jak się razem wszystkie zachowują, pływając w tym samym zbiorniku...
eljot Opublikowano 27 Października 2016 #8 Opublikowano 27 Października 2016 Demasoni to jeden z najbardziej agresywnych pyszczaków, na szczęście w obrębie swojego gatunku, chyba żadna osoba hodująca te ryby nie uniknęła wyciągania trupków
kado Opublikowano 27 Października 2016 #9 Opublikowano 27 Października 2016 36 minut temu, eljot napisał: Matriaclima callainos M.Callainos to duże i agresywne ryby. Moje 450 uważam dla nich za małe. Samiec agresor do wszystkich mieszkańców , a samice tną się miedzy sobą.
eljot Opublikowano 27 Października 2016 #10 Opublikowano 27 Października 2016 Miałem Callainosy przez ponad 3 lata w 240l razem z Yellow i Saulosi, fakt wewnątrzgatunkowo się tłuką ale do demonków im daleko. Miałem niestety większość samców i po wyeliminowaniu najagresywniejszych ostał się jeden który królował w baniaku ale na zasadzie dobrego policjanta (rozganiał tłukące się samce saulosi :)) Po redukcji samców saulosi miały praktycznie ten sam rewir i tylko podczas tarła Callainosa, Saulosi był przeganiany. Samic warto mieć min. 4 bo zachowują się podobnie jak samice msobo (wredne baby ;)). Natomiast nie polecam dodawania ryb podobnych kolorystycznie - niebieskie to wróg, bodajże u Pereza Callainos tłukł Msobo bo był za niebieski ;). IMHO 240l to minimum dla tych ryb pod warunkiem układu 1+4.
Rekomendowane odpowiedzi