Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Luzik Plezzi. Swoje 180x55x55 wnosiłem z kumplem na 5 piętro - na szczęście winda. Ale ostatnio wnosiliśmy 220x60x60 po schodach we 4 chłopa: 3 akwarium+1 przekładał podkład pod szkło - na każdym półpiętrze trzeba było stawiać do pionu.

Opublikowano
hej.

Jak chcesz to mam dwie ssawki do szkła chętnie wyślę do Ciebie.

Tu masz moja 840 na 4piętro jedzie:-)

Grubo, ile kosztowało dostarczenie ?

Mi wniosą ludzie od Marka + moja pomoc. Raczej będą przygotowani w ssawki :)

Opublikowano

Wiesz to wogóle było wszysto jakieś pogmatwane:p kupiłem mieszkanie,poprzedni właściciele jeszcze mieszkali, ja im gigant akwarum na balkon wsadzam. Przez miesiąc chodzę i zastanawiam się jak to zrobić, aź dzień przed "operacją" idę po osiedlu i patrzę a tu panowie tną drzewa w parku i zagaduję ile by taka sprawa wyszła, a koleś "aaa to ze 30minut będzie to dasz 100 i z głowy" oczywiście trwało więcej ale sto złotych mnie to kosztowało

Opublikowano
Ano...

Niedawno to sam przerabiałem ;)

U mnie wejście na piętro to proste, trochę strome schody na końcu zakończone zakrętem o 90st. Do wnoszenia było nas 4 chłopa oraz mój 17 letni syn (też chłop :D, trochę asekurował i pomagał). Oj było ciężko -110kg szkła. Zaklinowaliśmy się u góry przy takim słupku drewnianym. Trzeba było postawić akwarium do pionu (na kocach) ale potem już poszło.

Niestety do dziś czuje kręgosłup ponieważ parę lat temu miałem z nim problem i chyba coś się odnowiło.

Sorry, zamiast dodać Ci otuchy to wygląda że straszę ;)

Tak jak inni piszą na pewno pójdzie ok.

Powodzenia!

Mnie tez czeka wnoszenie 720l na 2 pietro po dość wąskiej klatce schodowej.....

Planuje na półpiętrach stawiac na pionowo a po schodach na płasko wnosić. Na zakretach w poziomie nie ma szans sie wyrobić, a wnoszenie na pasach caly czas w pionie z doświadczenia jest makabra...

-- dołączony post:

Ja wnosiłem na 1p w domku 450 l, w dwóch z kumplem i żebym nie wpadł na to by odwrócić baniak do góry nogami to niewiem jakby się to potoczyło.

Ja też wnosiłem parokrotnie 450l. Przy stawianiu do pionu na polpietrze nie jest tak zle, we 2 dalismy rade...

-- dołączony post:

Super pomysł z tymi rolkami ! dodatkowo uchwyty szklarskie i można działać.

Nie wiecie może czy takie uchwyty można gdzieś wypożyczyć?

Opublikowano

Wnoszenie duzego baniaka do domu to niezly wyczyn czasami. Alternatywa jest firma The Wald gdzie facet klei zbiorniki w domu. Zastanawiam sie dlaczego nie jest popularny na tym forum. Ponoc jakosciowo jest bardzo dobrze.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Witam, ja od początku krótkiej przygody z cyrkulatorami miałem Eheim stream On 6500+. Najpierw w 300l a później w500l. Regulacja jest uboga ale szczerze mówiąc w niczym mi to nie przeszkadzało. Jeśli wycelujesz nieco bardziej w górę czy w dół to już zmienisz ogólny prąd wody. Obecnie mam w 500l podobnego Eheima 9500+ i jedzie na maksa. Woda pięknie się rusza, żadnej pralki. Ryby oczywiście duże i w ogóle ich to nie rusza. Wycelowany trochę w górę mocno natlenia wodę. Także tafla wody jest u mnie brutalnie poruszona.  Miałem dwa mniejsze tunze i chyba miałem pecha. Jeden wibrował po tygodniu i go oddałem a drugi wytrzymał z pół roku i był bardzo głośny. Też się go pozbyłem.  Ogólnie woda lekko płynie, ryby mają subtelny ruch, kupy wszystkie płyną idealnie do zasysu. Eheimy używam piąty rok jakoś.  Oczywiście jak jest całkowita cisza w salonie, ryby nie chlupia a za oknem nie jedzie Harley Davidson to słychać delikatnie cyrkulator.  Kiedyś w modelu 6500 padł wirnik, tzn był głośny i tuż przed końcem 3 letniej gwarancji dostałem nowy cyrkulator. Oczywiście żeby woda się ruszała kupiłem tanio nowy 9500 i tak został. A 6500 czeka w pudełku. Ryby mówią że wolą 9500 😁  
    • @darianus dobre wieści 🙂 może w takim razie jakoś wypali ten projekt 😉 ja posiłkowałem się taką stroną internetową: https://stacjaplantacja.pl/jak-przeniesc-rosline-do-hydroponiki/
    • U mnie skrzydłokwiaty dobrze sobie radzą w hydroponice przy ph ponad 7. Możesz podać źródło z info że ph powinno być niskie?
    • Dzień dobry,    chciałbym prosić o pomoc w identyfikacji glonów. Na środku mam wapien który zarósł jakoś pierwszy. Kolejne kamienie zarośnięte w ok tydzień czasu. Rośliny mam sztuczne.    nie wiem czy to okrzemki, brunatnice czy może jakaś dziwna wersja sinic? 
    • Ja w 375l używam dwóch jvp-132 - jeden do napędu kaseciaka, drugi do zamiatania. Poza kolorem bez uwag
    • Mała aktualizacja Udało się zainstalować hydroponikę. To znaczy samą instalację. Pod kątem roślin jeszcze sprawa nie jest zamknięta. Zapał przy tym projekcie nieco mi opadł odkąd przeczytałem, że woda w hydroponice powinna mieć pH na poziomie 5,5-6,5. Liczę mimo wszystko, że rośliny jako tako będą sobie radziły. Kupiłem skrzydłokwiata, philodendrona i jakąś peperomię  Mam jeszcze zielistkę i epipremnum. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Chwilowo próbuję w hydroponice ukorzenić odcięte pędy epipremnum.  - wlot do doniczek  - wylot z doniczek - całość umieszczona w pokrywie - doniczki zalane wodą i wypełnione gąbkami - tak się prezentuje całość obecnie (nie zdążyłem jeszcze wsadzić roślin do doniczek)   Kilka zdjęć obywateli mojego baniaczka   - Dominujący samiec Stigmatochromis Tolae. Chwilowo największy "byk" w akwarium. Ma około 15cm. - Nimbochromis Polystigma - jeden z dwóch ujawnionych samców. Już ładnie zaczyna "łapać" niebieski kolorek   - Nimbochromis Polystigma - jedna z samiczek - Exochochromis Anagenys - jeszcze nie znam płci osobników. - Dimidiochromis Strigatus - jedna z dwóch samic - Protomelas Mbenji Thick Lips - płeć jeszcze nie znana   A na koniec najmłodszy mieszkaniec czyli malutki Dimidiochromis Strigatus  Zaobserwowałem dwie sztuki  Wątpię żeby przeżyły, ale kto wie. Na razie bardzo dobrze kryją się w tej niewielkiej ilości szczelin jakie mają do dyspozycji.    
    • Mam od paru lat Tunze 6085 Tunze Turbelle Nanostream 6085 (4025167608506) • Cena, Opinie • Pompy cyrkulacyjne 17291245623 • Allegro Dla mnie jest idealny w 200cm. Dla Ciebie się nie nadaje bo nie ma regulacji mocy. Dlaczego piszę - wcześniej miałem kilka chińskich - ich trwałość wynosiła średnio pół roku. Może teraz jest inaczej, ale jakbym miał zmieniać to na pewno kupiłbym Tunze. Nawet jeśli teraz jest chiński (bo tego nie wiem)
    • Ja używam od lat taki Tunze https://allegro.pl/oferta/tunze-turbelle-nanostream-6055-10787582038 i dla mnie nie ma lepszego. Mam go w 576l. Jest cichy, wydajny i ma regulację. Ale żeby nie było kolorowo, to ma jedną wadę. Pokrętła w sterowniku są podświetlane od spodu niebieskimi diodami, nawet fajnie to wygląda. Diody emitują oprócz światła również ciepło i pod wpływem tego ciepła po jakimś czasie, plastik z którego są wykonane pokrętła kruszeje i pękają mocowania do potencjometrów i masz po regulacji😂 Oczywiście nie do końca. Nadal można regulować za pomocą małego, płaskiego śrubokręta. Na szczęście producent dziwnym trafem przewidział taką sytuację i w sprzedaży są dostępne oryginalne pokrętła https://allegro.pl/oferta/tunze-rotary-cnobs-7090-102-pokretla-do-kontrolera-11838292596 być może już z innego plastiku (nie wiem, nie sprawdzałem). Czy kupiłbym go drugi raz pomimo tej wady? Obiema ręcami i nogyma ...TAK.
    • Tą Tunze miałem w 720l , też bym go polecał jako niezawodny sprzęt.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.