Skocz do zawartości

NLS zakup grupowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nachodzi mnie refleksja... Jeśli ja będę kiedykolwiek działać przy takiej akcji to bez pw z adresem telefonem i @ paczki nie będę wysyłał. Oczywiście nie zniechęcam się...:D

Opublikowano

Do Krakowa prawie dotarła; nie było mnie w domu, a gów......ny gls nie dowozi po 15-tej, także dopiero jutro odbiorę z parcelshopa.

Dzięki wielkie wszystkim zaangażowanym w akcję (oczywiście najbardziej pemer i crav) za chęci i czas .

Pozdrawiam.

Opublikowano
Nachodzi mnie refleksja... Jeśli ja będę kiedykolwiek działać przy takiej akcji to bez pw z adresem telefonem i @ paczki nie będę wysyłał. Oczywiście nie zniechęcam się...:D

Zbyniu :)Jak to mówią: Szkoły nie masz, krzywdy nie masz :):D Wyszło dobrze :)

Opublikowano

No i do mnie jedzenie dotarło, będzie na 2 lata ;-). Podziękowania dla Zbysia i Karolka za dobrze wykonaną robotę ;-). Fish formula large 3mm jest mniejsza niż thera+ large 3mm więc nie będzie trza przesiewać ;-).

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Cześć Ło matko jak ja tu dawno nie pisałem 😉. Ludkowie kochani mam chęć a raczej mus zarybić swoje akwarium. Na tą chwilę oddałem swoje "mbuniaki" i wracam do "non-mbuna". Zostaly mi tylko 2 Synodontisy njassae, które maja u mnie dożywocie 😉. Prawie całą swoją przygodę z pyszczakami zaopatrywałem się w ryby za pośrednictwem Tan-Mal, no ale teraz tak się nie da. Dlatego planuję wyjazd do Cichlidenstadel i zakup ryb w miejscu które cenię i które oferuje mi te gatunki, które chcialbym mieć. Hmm ... no ale do brzegu 🤣. Wyjazd planuję w drugiej połowie września. W dwoch opcjach: 1) piatek wyjazd, załatwiamy nocleg i w sobotę bierzemy ryby i wracamy; 2) sobota np 2ga w nocy wyjazd, rano jesteśmy bierzemy ryby i wracamy. Opcja pierwsza byłaby połączona z malutką integracją a druga bylaby opcją błyskawiczna. Co do tego kto z kim i gdzie, skąd to do dogadania. Najpierw muszę wiedzieć czy ktokolwiek ma podobną potrzebę jak ja i pojedzie ze mną. Wtedy pomyślimy jak by to logistycznie rozwiązać. Dodatkową atrakcja jest sama hodowla. Stara siedziba była bardzo fajna a ta ponoć bije ją na głowę. Warto to zobaczyć.  
    • Zarówno przed laty jak i obecnie stosowałem się ściśle do receptury znajdującej się tu na Forum, która to w pełni wyczerpuje temat. Kiedyś przygotowując shrimp nie dodawalem agaru. Shrimp w plastrach mroziłem. Do karmienia odłamywałem maly kawałek, chwilę moczyłem go na spodku i wrzucałem do zbiornika. Ryby blyskawicznie to zjadały. W obecnie zrobionej porcji zastosowałem agar. Ryby biorą go równie chętnie, porcja shimpu  z agarem nie rozpływa się w wodzie przez co mniej ją zanieczyszcza. Stosowanie shrimpu pozwala na znaczne urozmaicenie diety ryb. Dodatki możemy zmieniać w zależności od sezonu i pory roku. Shrimpem karmię mbunę roślino i wszystkożerną. Polecam.
    • No i Add...w końcu autorytet akwarystyki (Malawi).
    • Odkopie starego kotleta. Mimo że internet daje sporo informacji na temat akwarystyki, ja zawsze stawiałem na książki. Temat założony wiele lat wcześniej, wstawię kilka pozycji które wyrwałem u naszych zachodnich sąsiadów. Pierwsze dwie pozycje to fajne atlasy ryb z Malawi, sztywna oprawa mają po 300 stron.Wpadły mi również dwa tomy o glonojadach, nie ten temat ale się pochwalę.Nie są to wszystkie pozycję , zapraszam do oglądania i komentowania mojego nadmiernego zbieractwa czyli syllogomanii.😵‍💫
    • Posiadam ten piękny gatunek od jakiegoś czasu. Kilka lat temu dostałem kilka sztuk od @Bartek_De , które okazały się być samicami, do tej pory jedna samica pływa w moim głównym akwarium Malawi. Jakiś rok temu kupiłem 5 sztuk, w tym przypadku ujawnił się układ 4 samce i jedna samica. Na podstawie doświadczeń forumowiczów w tym wątku wizja była taka, że do głównego akwarium trafi tylko jeden samiec, ponieważ opinie są takie, że wielosamcowość jest bardzo trudna do utrzymania. W tej chwili mam je w 300l razem z podrostkami Placidochromis blue otter. 3 samce są już wybarwione, czwarty łapie kolory i na razie nie widzę zbyt dużej agresji. Zaryzykuję i wpuszczę chyba te 3/4 samce z jedną samicą do głównego zbiornika 540l (będzie układ 4/5 +2). Zdam relację co z tego wyszło 😉. Poniżej zdjęcie tych 3 samców.  
    • @Bartek_De tak to prawda, są proste sposoby, żeby podnieść kupę z dna 😉 Akurat w moim akwarium kopacze Tramitichromis robią to same 😉
    • @piotriola I to jest myśl.  @sj1950 Dla dobra ogółu zrób to jeżeli można Ciebie prosić. Tak dla potomnych
    • @darianus Darku, przy dobrze ustawionej i wydajnej cyrkulacji spływ górą przez grzebień poradzi sobie bez problemu tym bardziej, że grzebień jest przez całą szerokość zbiornika. Wystarczy zatem podnieść zanieczyszczenia z dna, nic prostszego.
    • No to mnie Andrzeju podbudowałeś. Ja jednak odnoszę wrażenie że temat mieszanki shrimp będzie często powracał. Natknąłem się na hodowlę paletek która w całości opierała się na takim pokarmie. Tłumaczyli to sporą oszczędnością i świeżością podawanego pokarmu. Może autor tematu podzieli się wiedzą, jak przygotowywał taki pokarm.
  • Tematy

• Grafiki

• Videos

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.