Skocz do zawartości

NLS zakup grupowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy przelew na kuriera w Polsce robimy na ten sam nr konta co w 1 poście ? bo się zakręciłem trochę :D

Opublikowano

Kaska przelana, adres w tytule przelewu. Jeszcze raz wielkie dzięki za wspaniałą akcję ! Pozdrawiam

Gość pemergency
Opublikowano

17 Jul 2014 03:01

Katowice

Your parcel has arrived at the local delivery depot

Paczka w nocy dotarła już do Katowic ;)

Gość pemergency
Opublikowano
pasza u celu... ->picture<-

-- dołączony post:

kto z Was to DARIUSZ DŁUGOKĘCKI ? bez nicka ciężko...

To się nazywa serwis... 3 dni z UK do PL :D

Opublikowano

ważenie rozpoczęte...

na zielono zaznaczę tych co zapłacili za przesyłkę

* 1. stan - 249,98zł

* 2. rebelde - 127,92zł

* 3. JEFFIK - 128,02zł

* 4. marek_z_81 - 40,52zł

* 5. japko - 64,42zł

* 6. gianni - 102,52zł - odbiór osobisty

* 7. rafał-w-77 - 78,12zł

* 8. greghor - 96,17zł - odbiór osobisty

* 9. Harnas - 125,42zł - odbiór osobisty

* 10. ryba1 - 125,42zł odbiór osobisty

* 11. eljot12 - 78,12zł - odbiór osobisty

* 12. Jargos - 114,72zł

* 13. Churchill - 171,12zł

* 14. pemergency - 164,52zł - odbiór osobisty

* 15. crav - 127,92zł - odbiór osobisty ;)

* 16. kazikos - 188,92zł

* 17. jacio - 27,82zł

* 18. zdrowy_zab - 100g - 15,62zł

* 19. meszek - 151,82zł

* 20. wassilllo - 15,62zł

* 21. piterf - 53,22zł

* 22. Misiek - 103,02zł kraków

* 23. Sir_Yaro - 252,35zł

* 24. waszek18 - 27,82zł

25. tomaszr2005 - 15,62zł

* 26. Dario1906 - 27,82zł

* 27. Esku - 192,73zł

* 28. onestone - 64,42zł kraków

* 29. Kriso - 52,22zł

* 30. dzidek1985 - 40,02zł kraków

* 31. takro - 40,02zł

* 32. rawa - 40,02zł

* 33. mrowa77 - 27,82zł

* 34. tomek-o26 - 40,02zł kraków

* 35. krzysiekkk - 88,82zł kraków

* 36. Damian780425 - 64,42zł

* 37. dariush - 40,02zł

* 38. Midran - 125,42zł

* 39. piwko28 - 206,62zł

*40. lob - 92,32zł

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Ogłoszenia

• Co do przepływu to ja przez ostatni rok zmniejszyłem pompę 25/40 na I bieg i ogarnia spokojnie moja 500 z dużym przerybieniem. Ważne aby był odpowiedni obieg wody Przezroczyste korpusy niestety ścierają się wewnętrznie. Po 7 latach w biologi zeżarło mi te wypustki na dole  a wczoraj jeden z korpusów  poprzez mikrodziureczkę zaczął puszczać wodę. Dobrze, że popatrzyłem pod akwa. Ja bym wolał korpusy nieprzezroczyste bo chyba są mocniejsze.
    • Zawsze mogę rozwiercić korpusy. Te korpusy posiadam u siebie w domu(link na dole) w instalacji i producent deklaruje przepływ do 4000 litrów/ h. Troszkę droższe są ale ja na filtracji oszczędzać nie chce.  Co do BB10 problem jest taki że nie znalazłem transparentnych no i cena w porównaniu do innych rozwala 😁 https://allegro.pl/oferta/wessper-pojedynczy-korpus-filtr-wstepny-do-wody-1-17685366315?srsltid=AfmBOooUPk0u8GTOhZ7cjXZCpK6h23uVjxVYQ2kC75d0itBohz_kwjyb Czy mi zależy aż tak bardzo na przepływie? I tak i nie. Pomyślałem o zastosowaniu kolanek 45° ze względu na łatwiejszy przepływ wody, może to spowodować cichszy układ że tak powiem. Bez wibracji rezonansu czy co tam występuje w układzie 😁 A jak woda ma łatwiej to i wydajność się zwiększy, więc to już samo za siebie mówi. Dlatego właśnie założyłem ten temat aby omówić to, zza i przeciw. Wrócę z pracy to siądę jeszcze nad tym i będę myślał 😉  
    • Jeżeli tak bardzo zależy Ci na przepustowości, to rozważyłbym korpusy BB10. One mają większe średnice wewnętrzne, zatem woda powinna przez nie szybciej płynąć.
    • Pamiętam, że kiedyś na forum było o tym, że korpusy narurowe niezależnie od rozmiaru przyłącza i tak miały w środku przewężenie do chyba 1/2" i trzeba było je rozwiercać żeby uzyskać maksymalny przepływ. Nie chcę siać zamętu, ale może ktoś pamięta gdzie to było i które korpusy najlepiej kupić.
    • Witam. Dziękuje wszystkim za sugestie. Jak pisał Bojar na temat zaworów, zawory będą przed każdą sekcja mechaniczna i za nią. Zapomniałem na górnej sekcji mechanicznej dorysować zawór  Odległościami na rysunku pomiędzy elementami proszę się nie sugerować ponieważ jest to rysowane tak na oko   Zawory jakie będą najprawdopodobniej zastosowane: https://www.pvcu.pl/zawor-kulowy-pvcu-epdm-d-32-dn25-p-143.html   Co do miejsca i czy to wszystko się zmieści, Hmm Głębokość akwarium ma 70 cm, szafka będzie miała 80 cm, długość natomiast 180 cm. Jest to zbiornik 756 litrów którego miałem zakładać jakieś 4 lata temu ale kupno domu i związane z nim remonty spowodowały odstawienie projektu na bok. Czas jednak wrócić do akwarystyki Yaro dzięki za sugestie w kwestii grzałki. Faktycznie można by było ja zamontować w inny sposób. Co tez spowodowałoby więcej miejsca dla korpusów od biologii   Panowie dziękuje ślicznie za wszystkie sugestie jeszcze w wolnej chwili popracuje nad tym narurowcem i będę się dzielił pomysłami 
    • Dokładnie tak. U siebie mam na rurze wylotowej za wszystkimi korpusami. Mnie natomiast zastanawia inna kwestia. Czy koledze wystarczy szerokości szafki żeby to wszystko upchać. Ja mam 3 korpusy równolegle w szafce 60cm i jest prawie na styk, także łatwo nie będzie. W takim układzie jak niżej szerokość sekcji z korpusami to około 45cm.
    • Jakie problemy widzę? 1. Koszt, jednak to opinia subiektywna 2. Gdy przytka Ci mechaniki, pompa nie dostanie tyle wody na co pozwala jej przepustowość i będzie dochodziło do kawitacji 3. Grzałka, pomimo tego, że dajesz tam zaworek to opływ wody może być nie taki jak sobie życzysz i grzałka nie będzie do końca spełniała swojej roli. Budowę tego odcinka bym sovie odpuścił, a grzałkę wstawił bym w główny odcinek przepływu wody.
    • Na zwykłych kolankach 90 łatwiej chyba jest posklejać całość Ja mam biologię bez bypass i grzałkę za tym. Nie ma z tym problemów. Patrząc na Twój ostatni schemat dałbym zawory zaraz przed jak i za każda sekcją mechaników. Zbyt duża odległość to duży wypływ wody przy odkręcaniu korpusu co denerwuje przy serwisie Dodatkowo IMHO warto zastosować zawory rozkręcane co umożliwia rozłożenie instalacji na krótsze kawałki      
    • Bartek trójniki jakie miałem zastosować to takie jak na zdjęciu które dodałeś. Jednak przerobiłem całą filtracje jeszcze raz i myślę że będzie to ostateczna wersja jaka będzie montowana. Trójniki jakie zastosuje przed sekcjami również na zdjeciu. Mimo wszystko czekam jeszcze na opinie innych.
    • Ta dodatkowa sekcja jest bez sensu, to tylko dodatkowy, niepotrzebny koszt. W niczym Ci to nie pomoże. Również bym z tego zrezygnował. Jak zatrzymasz pompę na kilka czy nawet kilkanaście minut to nic się nie stanie. Inna sprawa to to w jaki sposób chcesz zrealizować te połączenia (zaznaczone). Z takimi czwórnikami się nie spotkałem. Będziesz musiał zastosować normalne czwórniki 90° plus kolanka 45°, albo dwa trójniki 45° jeden za drugim
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.