tom77 Opublikowano 24 Marca 2013 #61 Opublikowano 24 Marca 2013 Do tej pory nie odezwał się nikt, u kogo pływałby samiec msobo większy niż 11cm. Czyżby była to granica wzrostu?
elozox Opublikowano 24 Marca 2013 #62 Opublikowano 24 Marca 2013 u mnie plywala samica na oko 10-11cm, w zbiorniku sklepowym widzialem samca powyzej 12cm na oko.
tombud Opublikowano 24 Marca 2013 #63 Opublikowano 24 Marca 2013 Uzupełnienie do mojego postu z opisem msobo, a dokładniej do punktu 10. Samiec zabił mi dzisiaj samice podczas tarła.
Raffy Opublikowano 24 Marca 2013 #64 Opublikowano 24 Marca 2013 W jaki sposób, możesz coś wiecej o tym napisać?
tombud Opublikowano 25 Marca 2013 #65 Opublikowano 25 Marca 2013 Samiec gonił bardzo samice i pewnie ja uderzył nieszczęśliwie lub ona sama wpadła na coś, bądź z wycieńczenia.
harisimi Opublikowano 25 Marca 2013 #66 Opublikowano 25 Marca 2013 Lepiej to obserwuj bo w tej wadze zabicie samicy w sposób gwałtowny i nagły zdarzają się rzadko. Owszem regularne zagonienie jak najbardziej ale to trwa zazwyczaj dłużnej i łatwo to zaobserwować. Nie mówię ze to choroba ale patrz na ryby zwłaszcza przy jedzeniu jeśli ryby brałyby karmę w pysk a nawet się na nią rzucały ale finalnie wypluwały to możesz mieć problem ... chyba ze widziałeś, ze jest zaganiana i nie reagowałeś i teraz się nie chcesz przyznać .
Raffy Opublikowano 25 Marca 2013 #67 Opublikowano 25 Marca 2013 Gonienie samicy przez samca w brutalny sposob to tarlo? Myslalem, ze tarlem jest zalecanie samca w sposob lagodny, potrzasanie cialem i doprowadzenie samicy na jego terytorium...
tombud Opublikowano 25 Marca 2013 #68 Opublikowano 25 Marca 2013 Ryby jedzą normalnie, pływają normalnie. Od czasu do czasu samiec zagania samice i wtedy jest dość brutalny. Nie skupia się to na jednej lecz na kilku samicach. Raczej nie będę wszystkich odławiał jak się coś takiego dzieje. Miałem dorosłe zebre makonde w układzie 2+6 i tam wyglądało to tak samo. -- Właśnie wróciłem do domu. Spokój w akwarium. Jedna samica inkubuje ikrę w pysku. Taki jest efekt tej dwudniowej ostrej gonitwy samca. -- Gonienie samicy przez samca w brutalny sposob to tarlo? Myslalem, ze tarlem jest zalecanie samca w sposob lagodny, potrzasanie cialem i doprowadzenie samicy na jego terytorium... U Ciebie zawsze tarło przebiega tak łagodnie ? Przy każdym gatunku ?
nabe Opublikowano 25 Marca 2013 #69 Opublikowano 25 Marca 2013 Gonienie samicy przez samca w brutalny sposob to tarlo? Myslalem, ze tarlem jest zalecanie samca w sposob lagodny, potrzasanie cialem i doprowadzenie samicy na jego terytorium... Dokładnie, facet raczej wabi partnerkę i odgania inne ryby, oczywiście równo tłucze pozostałych kandydatów.
eljot Opublikowano 25 Marca 2013 #70 Opublikowano 25 Marca 2013 facet raczej wabi partnerkę i odgania inne ryby, oczywiście równo tłucze pozostałych kandydatów Chyba że samica nie jest jeszcze gotowa a samiec ma temperament brutala, to będzie wymuszał tarło nie przebierając w środkach. U mnie samiec saulosi potrafił wyciągać samicę z kryjówki za ogon.
Rekomendowane odpowiedzi