Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

krzysiekkk chyba zaczyna się coś dziać ! Można by powiedzieć że jest najładniejsza z tych wszystkich które są umieszczone w tym temacie :-D

Opublikowano

moze pozniej wsadze lepsze zdjecie.

bo na tym nieladnie wyszla

daje codziennie mrozonke oczlika i raz na tydzien mrozonke artemi

do tego spirulina osi i nf plant

i jeszcze cyklop ezee

Opublikowano

Sprawa hongi swedena i red top mnie intryguje od dawna.

Czy sweden w ogóle występuje w naturze? Z tego co wiem, to odmiana hodowlana.

Więc sprawa może mieć tak samo z niektórymi aulonami, malutkie są już mega wybarwione - na karmach wybarwiających z dodatkiem testosteronu - ŻEBY LEPIEJ SIĘ SPRZEDAWAŁY, potem kolor tracą, jak urosną to wróci im kolor odpowiadający wg. genetyki danej ryby (pokolenie, warunki chemiczne wody).

No i sprawa selekcji, hongi swedeny nawet w jednym miocie różnią się od siebie bardzo, niektóre mają sporo czerwonego, a niektóre mniej. Może ta odmiana jest jeszcze niestabilna i cały czas jest 'selekcjonowana', a odpad przypominający swedena jest sprzedawany...

No i wg. mnie sweden został wyselekcjonowany z red topów, który jest naturalną odmianą. Czasem ładniejsze ryby przypominające swedena znajdowałem w red topach, niż w partii zamówionej jako swedena. W którejś hodowli musiała wystąpić anomalia wylewajcego się czerwonego koloru, to wyodrębnili to i zaczęli robić pierwsze swedeny

No i kolejna sprawa, hongi z natury jest bardziej roślinożerny, a tu paczę, że musi być futrowany na artemii i cyklopie bo nie utrzyma koloru... a jak to się skończy?Obrzydliwie otłuszczoną rybą jak na zdjęciu poniżej

fisk_45.jpg

No i kwestia oddawania koloru na fotografiach, widzę ze na googlu zdjęcia są nienaturalnie lekko podbarwione, a wiadomo - pyszczaki na zdjęciach wygladaja zawsze cudownie, na zywo juz jest 'mniej fajnie' :D

• Dziękuję 2
Opublikowano

W święta miałem trochę czasu aby cały dzień po obserwować akwarium i co zauważyłem?! że nie wszystkie osobniki z mojej obsady się tolerują. Ogólnie Samiec Neon Spot i Maingano wszystkich gonią i ustawiają po kontach. I możliwe że dlatego Hongi się nie może wybarwić. Dziś wydałem Maingano i Non Spota pozostały mi Saulosi Rdzawę i Hongi zobaczymy czy to coś może pomoże. Mam nadzieję że tak.

Pozdrawiam

post-8573-1469571353879_thumb.jpg

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam !

Jak tam wasze Hongi Sweden ? Dzisiaj zakupiłem 11 szt. 5 cm w Fuljerze i narazie mają czerwone płetwy i głowy też częściowo. Zobaczymy co będzie dalej ?

Opublikowano
Witam !

Jak tam wasze Hongi Sweden ? Dzisiaj zakupiłem 11 szt. 5 cm w Fuljerze i narazie mają czerwone płetwy i głowy też częściowo. Zobaczymy co będzie dalej ?

Pytałeś może czym są karmione? Gdy ostatnio byłem tam z kolegami to zapytaliśmy;). Można też kupić dorosłe osobniki przeznaczone do rozrodu, ale wszystko ma swoją cenę;)
Opublikowano
Pytałeś może czym są karmione? Gdy ostatnio byłem tam z kolegami to zapytaliśmy;). Można też kupić dorosłe osobniki przeznaczone do rozrodu, ale wszystko ma swoją cenę;)

A czy uzyskałeś jakąś odpowiedź w sprawie karmienia?

jakie koszty dorosłych były orientujesz się?