Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, posiadam zbiornik 420l (140x60x50), zalany jakieś 3 tygodnie temu i aktualnie pływa w nim następująca obsada:

8x hongi

8x membe deeb

8x Pseudotropheus demasoni

6x Pseudotropheus socolofi (Albinos)

Nie wiem czemu ale membe deeb są koloru pomarańczowego co pokazują zdjęcia i teraz pytanie czy one wybarwią się na żółto , a samiec jakoś zmieni kolor na niebieski czy nie ?

Oraz nie pasują mi troche kolorystycznie hongi i chciałbym je zamienić na jakiś inny żółty gatunek lub inny niebieski , ale nie wiem czy jak wezme jakis niebieski gatunek to demasoni nie beda bardzo dominowac nad tym drugim gatunkiem i nie jestem pewny co wybrać , narazie typ padl nas Crabro , ale może macie inne propozycje co mogę z tą obsadą mieć . Proszę o pomoc.

post-12541-14695713344314_thumb.jpg

Opublikowano
Nie wiem czemu ale membe deeb są koloru pomarańczowego co pokazują zdjęcia i teraz pytanie czy one wybarwią się na żółto , a samiec jakoś zmieni kolor na niebieski czy nie ?

Są pomarańczowe bo mają być a dokładniej brudno-pomarańczowe ;) Samiec powinien wybarwić się na niebiesko.

Opublikowano

A spróbuj Acei, mi doradzili, kupiłem i jestem zadowolony :) To piękna ryba o fioletowym odcieniu i pięknym, żółtym ogonie. Na Crabro masz za mały zbiornik, to wielka i silna ryba. Polecana od 700l. Jeśli zajrzysz do mojego sąsiedniego postu, przekonasz się, że też mam problem z membe deep. 2 samiczki są właśnie mocno pomarańczowe, kilka lekko żółtych. Czy któraś z Twoich samiczek ma lekko zaznaczone ciemne pasy?

Opublikowano

Post wczesniej kolega tez mial tern problem.Tutaj mozesz zobaczyc zdjecie samicy WF , samcowi daj czas na wybarwienie.Ze zdjecia widac ze to sa mlode ryby i jeszzce troche czasu minie aby sie wybarwily.

, narazie typ padl nas Crabro ,

Crabro sobie odpusc, bo jest za duzy do Twojego zbiornika.

Opublikowano

Wiesz chodzi mi głownie zeby fajnie wygladala przy niebieskim swietle bo mam 2x swietlowka marine-glo i 2x swietlowka daylight czy jakos tak z sera. Demasoni nawet jak sa takie male swietnie wygladaja przy tym swietle , te biale albinosy i membe deep ;) takze super wygladaja tylko te hongi nie wiem co mnie podkusilo je kupic wygladaja ponuro jeszcze jak mam czarne tlo i czarne kamienei to je praktycznie nie widac dlatego chce cos zoltego lub niebieskiego zeby tez ladnie wygladalo.

brazylia : czytalem wlasnie ten post , ale moje sa wlasnie bardziej pomaranczowe , ale tak jak pisze temat bardziej dotyczy dobrania gatunku do tej obsady o barwie zoltej lub innej zeby ladnie wygladalo. Mnie sie podoba Labidochromis caeruleus ale slyszalem ze sa zbyt spokojne na ten zbiornik i chyba niektore odmiany sa miesozerne.

Opublikowano

Ze wzgledu na demasoni, L.caeruleus juz tutaj sie nie nada, nie tyle chodzi o "charakter", bo "rozki" tez potrafi pokazac;) a o diete, calkowicie oddmienna niz 'demonki"