Jump to content

Wyjazd i karmienie

winner333

Recommended Posts

Witam. Wyjezdzam na 2 tygodnie i planuje zakup automatycznego karmnika. Jesli mozecie mi cos doradzic(jaka firma, na co patrzec pezy zakupie, czego unikac) bedzie super. Druga sprawa i wlasciwie moj dylemat to jaki pokarm stosowac? Lepiej spisuja sie platki czy granulki a moze mrozonki (z opisu sprzedawcy mozna stosowac). Jesli granulki (jakies miesko) to moze byc osi cichlid pallet czy trzeba je namaczac i nie nadaje sie do karmnika?

Przecież mrożonki Ci spleśnieją.... pomyśl sam trochę.

Większość granulatów wymaga moczenia- odradzam.

Płatki - niektóre, np Sera mocno chłoną wilgoć i podajnik się zapycha.

Ja na 2 tygodnie spokojnie bym zostawił rybki bez karmienia i pojechał, nic im nie będzie. Karm je mocniej niż zwykle na 6-10dni przed wyjazdem, niech będą nasycone, a resztę sobie wezmą ze skałek, szyb, tła - no chyba ,że masz mięsożerne ale też sobie poradzą !

Bardziej w obecnych warunkach martwiłbym się odparowaniem wody i wzrostem temperatury.

Jak narazie temperatura osiaga maks 29.3 st. Parowanie nie stanowi u mnie problemu.

Ale o tym czytam na biezaco na forum.

Bardziej martwie sie tym karmieniem bo ryby jeszcze mlode yellowki i jak im nie dac przez 2 tyg mieska? Narazie mam hikari gold i staple. Jednak z powodu namaczania (wg niektorych mitu) chce kupic osi ktore podobno nadaje sie bez namaczania. Co do mrozonek to racja ale ze tak pisze producent to sie pytam. A z platkow mam spiruline osi. I co tu zrobic?

Rozwiązanie proponowane przez Sławka było by idealne.

Rybki na pewno nie będą głodne a odmierzone porcje dają Ci spokój , że potencjalny karmiący nie powie Ci po powrocie: no przecież były głodne i jadły, i jadły... ;)

No wlasnie znam historie pod tytulem: ale one byly takie glodne. A w szafce pod akwariumem pelno jedzenia. Wole uniknac tej sytuacji. Zreszta karmnik juz mam. Kupie do tego osi cichlid granulki i pokrusze spiruline w tabletkach. Mysle ze jesli nie trzeba tego namaczac i unikne odradzanych platkow to bd dobrze. Dzieki wszystkim za rady.

• 1 month later...