Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Nie mam az tak egzotycznych gatunkow zeby nie dalo sie dokupic doroslych osobnikow.

No tu to pojechałeś - jak prawdziwy miłośnik ryb.

Trąci mi to hodowcą bojowników w szklance wody - zdechnie to się kupi nowego.

Opublikowano

A ja odczytuję jako łatwość uzupełniania obsady w razie jakiejś awarii. Logiczne, że z tymi bardziej wydumanymi gatunkami będzie trudniej.

Chociaż faktycznie zabrzmiało to bardzo niezręcznie.

Opublikowano

Źle to odczytujecie.

To dokladnie powinno zabrzmieć tak jak odczytał to Nabe. W razie awarii (wyskoku) łatwiej mi będzie uzupełnić.

Nie wyobrażam sobie natomiast że będę przykrywał akwa szybami ze względu na:

- spadek strumienia świetlnego w wyniku parowania i skraplania się tej pary wodnej na szybach nakrywowych - nie chodzi o kamień -- pamiętajcie że 7h świecę ledami, a tylko 5h hqi

- niewygodna obsługa szyb nakrywowych takich rozmiarów - nawet jakby były z kilku pasków

- osadzanie się kamienia od dołu, kurzu od góry

- nieestetyczny wygląd

Naprawdę 80% skoczków powstrzymam taką konstrukcją wzmoćnień jak ma Snocho (zobaczcie jego wątek), natomiast na 20% nie mam wpływu - choć równie dobrze mogą się nie wydarzyć, a zamiast tego wodociągi moga puścić coś do wody i też mogę stracić ryby, także nie demonizujcie Panowie.

Opublikowano
Naprawdę 80% skoczków powstrzymam taką konstrukcją wzmoćnień jak ma Snocho (zobaczcie jego wątek), natomiast na 20% nie mam wpływu - choć równie dobrze mogą się nie wydarzyć, a zamiast tego wodociągi moga puścić coś do wody i też mogę stracić ryby, także nie demonizujcie Panowie.

Nie jestem pewien. Od razu zaznaczam, że ja zawsze miałem pokrywy i tylko teoretyzuje.

Jednak jeden z moich pierwszych filtrów miał dość duże końcówki wężów i docinałem pokrywę, by wszystko ładnie pasowało. W wyniku tego, w jednym rogu akwarium miałem szparę - tak małą, że nie sądziłem, że cokolwiek może się stać. A jednak.

Raz w nocy obudziły mnie hałasy. Dość duży samiec Borley'a wyskoczył i szamotał się między akwa i szafką. Sporo miałem pracy, by go wyciągnąć. Szpara była mniejsza od niego (zdecydowanie), światło było pogaszone, więc nie skakał w jaśniejszy p-kt. A jednak.

Później jak likwidowałem akwarium i wszystko wysunąłem do znalazłem zasuszone dwie ryby. Od tego czasu dokładnie zabezpieczam pokrywę. Szkoda podopiecznych. A im większe tym (imho) potrafią konkretniej wyskoczyć.

Swojego czasu nasz klubowy kolega z Wrocławia miał 720 litrów (standardowe wzmocnienia, kupione akwarium) z bambusami i też bez pokrywy. Pamiętam, że wspominał, że C. Moori też potrafi goniona wyskoczyć.

Wszystko to się tyczy oczywiście non-mbuny i nie chcę Cię straszyć. Może faktycznie u Ciebie tak tragicznie nie będzie. Wszystko wyjdzie w praniu, jak będziesz miał dużo skoczków to zareagujesz.

Opublikowano

z mojej 720 wyskakiwały ryby bez względu na gatunek - mam teraz i koronę i szybę, rzeczywiście zbiera się na nich kurz, który co tydzień ścieram, wolę to niż miało by to wszystko lecieć do wody

Opublikowano

zobaczymy - zaczną skakac nagminnie to sie pomyśli...

tymczasem posadziłem rosliny... nastepna fota w środę-czwartek, jak wróce z delegacji z listwami RGB i pompą CO ;)

Opublikowano

Nie ma co teoretyzować. Otwarte akwaria z ramką ze wzmocnień dookoła nie służą do zabijania ryb. Prawda jest taka, że wszystkie wyskoki, jakie miałem okazję widzieć na żywo wyglądały bardzo podobnie. Ryba, żeby wyskoczyć poza akwarium musiała "wspiąć" się po szybie lub jakimś przedmiocie wychodzącym z wody (jak rurka filtra zewnętrznego). Rozpędzona ryba wpada na szybę i do góry, jeśli w tym miejscu nie ma wzmocnienia, to dobrze rozpędzony pływak ląduje poza zbiornikiem. Mam ryby, które na prawdę potrafią wyleźć z akwarium, jak babki czy małe wargacze. Są w tym daleko bardziej wprawione niż pyszczaki i nic. Ramka ze szprosów na szerokość >5cm zabezpiecza na prawdę skutecznie.