Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No dokładnie... a ludziom w większości wyskakują własnie ze standardowych baniaków, gdzie wzmocnienia kończą się tak, że ryby mają każdy z rogów + każdy z krótszych boków.

Miałem tak w 240l, gdzie straciłem 2 ryby...

... w 423l, gdzie wzmocnienia wklejałem sam i z przodu były do końca, a z tyłu się kończyły wcześniej, straciłem 1 rybę...

.. także straszycie w stylu podobnym do 10str wcześniej, jak to fatalnie sklejone... ;)

ja też widziałem wiele, bo miałem bardzo agresywne pyszczaki w za małym baniaku i jak ktoś miał wyskoczyć to tylko sposobem o którym mówiłem ja czy Snocho... nigdy na środku baniaka... :P

Opublikowano

Szczerze to też nie widziałem aby ryby skakały na środku akwa (chyba że po żarcie:)) a wyskok w rogu w wykonaniu ściganego widziałem parokrotnie (nie tylko u pyszczaków)

Opublikowano

no dokładnie - ścigany zawsze dopływa do szyby pionowej i dalej ciśnie w górę... jak będzie 8cm bariera dookoła to nie ma szans... struktur kamiennych wystających z wody nie mam, więc "po betonie nie pójdzie" :P

Opublikowano

u mnie zawsze wyskakiwały bokiem - tam gdzie nie było wzmocnień, więc rzeczywiście może to wystarczy

Opublikowano

a jeszcze w temacie kurzu... nie wiem jak Ty Yaro, bo nie pamiętam czy masz sumpa czy kubły, ale u mnie z sumpem jakikolwiek kurz wpada do komina i jeśli biologia radzi sobie z rybami, to poradzi sobie i z kurzem... gąbki czyszczę regularnie ;)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Kol. Makok jako że stwierdziłeś że w tym wątku nie ma OFFtopów, pozwole sobie zapytać. Nie żebym miał Cię odrazu za profesjonaliste ale coś tam już liznąłeś tematu ;)

Jestem świeżo po wymianie okien i udało mi się wyłuskać kilka szkiełek 5mm. Chciałem z tego skleić 60x60x40wys lub 50x50x40wys. Pytanie jak z wzmocnieniami? Kleić górą ramke w koło?

PS: Widziałeś tego typka?

[ame]

[/ame]
Opublikowano

hej,

jasne możesz pytać... nie ma OT

ja bym się nie odważył kleić z okiennych nic wyższego niż 30cm, ale to dlatego że naczytałem się wszędzie, że okna w szybach są słabsze niż float, że mogą mieć karby, mikrouszkodzenia, że były poddane działaniu UV itp...

niemniej jak już je masz to możesz spróbować i gdzieś na ogórdku/tarasie/balkonie zalać takie akwa...

inną sprawą jest że mógłbyś zrobić z dwóch takich szyb sklejonych silikonem dno - i to byłoby supermocne ;)

trochę trzeba pomóżdżyć żeby skleić dwie szyby płaską stroną ale da się!

a wtedy szkło na te boki 60x40 wystarczyłoby z czwórki i wyniosłoby Cię 30zł - oczywiście ze wzmocnieniami... także pomyśl

przy 40cm i 4mm szyby wzmocnienia wzdłużne jak najbardziej

jasne że znam tego gościa - to mój idol :D

dzięki temu filmikowi wogóle rozważyłem samodzielne klejenie...

Opublikowano

Ja mam odkryte akwarium -ale na brzegu mam 5mm wzmocnienie na krótszych bokach a dłuższych 1,5cmm i wystarczyło by rybcie nie wyskakiwały. Jest wada paruje na potęgę. Brzeg obsadziłem roślinką lacky bambo...

Opublikowano

Makok chodzi o to że ja tego akwa nie miałem w planach... ba - nawet nie jest mi potrzebne ;) Stwierdziłem że nóż olejowy zawsze może się przydać więc kupiłem. Ale poza nożem i (jeśli uda mi się dokładnie dociąć szyby) silikonem nie planuje żadnych wydatków. Mógłbym zlecić szklarzowi docięcie tych szyb, mógłbym kupić docięty float, mógłbym kupić sklejone. Ale chce spróbować ;)

Mam troche ciekawych kamyczków niby manten stone, na pierwszym planie glossostigma, między kamienie christmas moss widziałbym to wszystko z ławicą jakiejś drobnicy w takiej kostce w stylu iwagumi. ;)

Mógłbym pójść w 50x50x30wys ale chyba będzie ciężko urządzić przy tej wysokości?

Opublikowano

chyba żebyś poszedł w styl mizube (dół strony)

Cactus, ja nie mówię nie, ja mówię że może być kłopot, bo nie raz osoby ostrzegały przed szybami z okien... pytanie jeszcze co to za okna... Tobie zdecydować... mi pozostaje życzyć powodzenia i trzymać kciuki

wiesz mi też pisali że się moje rozklei ;):D

także próbuj

--

Ja mam odkryte akwarium -ale na brzegu mam 5mm wzmocnienie na krótszych bokach a dłuższych 1,5cmm i wystarczyło by rybcie nie wyskakiwały. Jest wada paruje na potęgę. Brzeg obsadziłem roślinką lacky bambo...

jakk obsadziłeś - pokazać ;)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Ogłoszenia

• U mnie piwnica jest   pod akwarium więc dużo robi grawitacja, jednak kiedyś robiłem tak jak ty możesz przez ścianę i też funkcjonowało, wygoda  jest niewyobrażalna, więc się zastanów, samo to, że nigdy nie zalejesz podłogi w salonie przy podmianie, w garażu już to nie jest takie straszne. To była moja karta przetargowa z kobietą, by w salonie nie było syfu.
    • Jest normalnie garaż ogrzewany 😉 Tak czy siak grzałka jakaś by musiała być plus pompa z izolacją która tam niby trzyma temperaturę i pianki na rury. Będziemy myśleć 😁
    • Pytanie czy garaż masz ocieplony/ogrzewany. Jeżeli nie to weź pod uwagę fakt, że temperatura powietrza w garażu może wpływać na temperaturę wody w filtracji i tym samym w akwarium. Musisz wtedy przewidzieć dodatkową zabudowę filtracji od strony garażu z izolacją np. styropianem 🙂 
    • @yaro rozumiem co masz na myśli. Ja kończę w maju dopiero 40 lat, aktywny fizycznie jestem w miarę więc nie będzie chyba problemów Wiadomo że wszystko wyjdzie w praniu podczas składania rurek, korpusów, kolanek na sucho bez klejenia, więc zawsze będzie można zrobić jakieś korekty  To akwarium planuje mieć najdłużej do 4-5 lat ponieważ za około tyle, będę robił remont całego salonu, kuchni, jadalni i zbiornik będzie budowany na cala ścianę. Już mam to zaplanowane i dogadane z moją kobietą. Zbiornik ma mieć wymiary 384 x 100 x100 (3840 litrów brutto) Dwiema szybami, frontowa i jedna boczna. Możliwe że będzie głębsze i wyższe ale to zależy ile miejsca będzie po usunięciu kawałka ściany w kuchni  Moja kobieta mnie kocha ale ma mnie już dość czasami xD I tak się dziwie że jeszcze ze mną jest   Właśnie wpadłem na pomysł taki że jak nie będzie miejsca i źle by się odkręcało korpusy podczas wymiany waty to jest opcja przewiercenia się przez ścianę do garażu i tam zrobić filtracje   Czemu ja na to wcześniej nie wpadłem ???  Ale ogólnie rozwiązanie tego narurowca jest ok ? Pozdrawiam i miłego dnia    
    • To dorzucę tylko jedno, Dlaczego zrezygnowałem z narurowców pod akwarium na rzecz kubełków? Szlak trafiał mnie gdy musiałem leżeć ba podłodze by odkręcać co tydzień korpusy. Sprawdź sobie ile miejsca będziesz miał jeśli chodzi o dostęp do korpusów, bo o ile wymiana raz na jakiś czas jak w przypadku kubełków jest do akceptacji, to cotygodniowe ćwiczenia gimnastyczne w szafce mnie osłabiały. Wróciłem do narurowca gdy mogłem go zamontować w piwnicy i wymieniać wkłady na stojąco.
    • Witam. Przespałem się z tym tematem i zrobiłem dzisiaj w pracy mały test. Mianowicie, zastosowanie kolanek 45 stopni spowoduje ze sam narurowiec będzie bardzo ale to bardzo długi. Mówię tu o zastosowaniu kolanek 45 stopni w zasadzie wszędzie, przed korpusami i za nimi. Tak jak na pierwszym i drugim rysunku. Gdzie nie było by praktycznie nigdzie rurek prostopadle, tylko po skosie ewentualnie równolegle. Test zrobiony ale niestety nie mogłem tego nagrać bo nie mogę używać telefonu w pracy za bardzo. Sprawdziliśmy jak woda grawitacyjnie przepływała przez kilka rurek i kolanek 45 stopni, co prawda bez korpusów do pojemnika i to samo zrobiliśmy na kolankach 90 stopni. Zbudowaliśmy podobne do siebie konstrukcje. Tak więc woda lepiej przepływa na kolankach 45 stopni, pojemnik 50 litrów napełnił się szybciej o około 2-3 sekundy. Czy to rzetelny test? Ciężko stwierdzić ponieważ nic nie robiło oporu dla tej wody. Tak czy siak jest jeden problem i to nie mały, zbudowanie całego narurowca w ten sposób, to braknie mi salonu na niego. Niestety wyszedłby dosyć długi. Po takiej krótkiej aranżacji tych rurek ten na kolankach 45 stopni już odstawał o kilka dobrych centymetrów a co dopiero na całym systemie.  Dodam tylko że rurki były stalowe średnica wewnętrzna 25mm, bo pcv nie mamy u mnie w pracy ale zawory kolanka itp. wszystko było.  Wiec pozostaje zbudowanie narurowca tradycyjną metodą.  Chociaż w pewnych miejscach zastosowałbym kolanka 45 stopni. To mój najnowszy prototyp narurowca z dwoma wlotami, z jednej strony rzecz jasna. Sugerowałem się tematami od @rekawiczka @stan @aurban6 i oczywiście nie ujmując nikomu innemu bo każdy dołożył przysłowiowego grosza swojej wiedzy W najbliższym czasie trzeba pospawać stelaż pod akwarium i później zbudować filtracje Jakby ktoś miał jeszcze jakieś sugestie co do ostatecznego myślę już rysunku to wysłucham z chęcią Pozdrawiam.
    • @rafalniski  O ten temat chodziło? Post 40  i dalej   
    • Co do przepływu to ja przez ostatni rok zmniejszyłem pompę 25/40 na I bieg i ogarnia spokojnie moja 500 z dużym przerybieniem. Ważne aby był odpowiedni obieg wody Przezroczyste korpusy niestety ścierają się wewnętrznie. Po 7 latach w biologi zeżarło mi te wypustki na dole  a wczoraj jeden z korpusów  poprzez mikrodziureczkę zaczął puszczać wodę. Dobrze, że popatrzyłem pod akwa. Ja bym wolał korpusy nieprzezroczyste bo chyba są mocniejsze.
    • Zawsze mogę rozwiercić korpusy. Te korpusy posiadam u siebie w domu(link na dole) w instalacji i producent deklaruje przepływ do 4000 litrów/ h. Troszkę droższe są ale ja na filtracji oszczędzać nie chce.  Co do BB10 problem jest taki że nie znalazłem transparentnych no i cena w porównaniu do innych rozwala 😁 https://allegro.pl/oferta/wessper-pojedynczy-korpus-filtr-wstepny-do-wody-1-17685366315?srsltid=AfmBOooUPk0u8GTOhZ7cjXZCpK6h23uVjxVYQ2kC75d0itBohz_kwjyb Czy mi zależy aż tak bardzo na przepływie? I tak i nie. Pomyślałem o zastosowaniu kolanek 45° ze względu na łatwiejszy przepływ wody, może to spowodować cichszy układ że tak powiem. Bez wibracji rezonansu czy co tam występuje w układzie 😁 A jak woda ma łatwiej to i wydajność się zwiększy, więc to już samo za siebie mówi. Dlatego właśnie założyłem ten temat aby omówić to, zza i przeciw. Wrócę z pracy to siądę jeszcze nad tym i będę myślał 😉  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.