Perez666 Opublikowano 23 Czerwca 2010 #51 Opublikowano 23 Czerwca 2010 Zarówno acei jak i socolofi są niebieskie(samiec i samica).Będziesz miał akwa zdominowane przez ten kolor(chociaż dalej się upieram że acei za duże ). Niezbyt dobrym pomysłem jest połączenie dwóch odmian barwnych elongatusa..... Gdzie tu widzisz konflikt?Oba gatunki różnią się kolorystycznie zarówno samce jak i samice.Powiem więcej,swego czasu sam miałem oba te elongatusy i samce nie wykazywały ani trochę ochoty na samice przedstawicieli drugiego elongatusa. Moja propozycja: saulosi,m.callainos,cyaneorhabdos ew.4 gatunek to l.hongi(RT,SRT) i masz zróżnicowane ubarwienie,żywieniowo pasuje. Co do ilości to przy 3 gatunkach można pokusić się o wielosamcowość przy jednym gatunku. Rośliny według uznania,duże prawdopodobieństwo że co jakiś czas będziesz kupował nowe rośliny bo pysie ci je wytną niczym "ponurzy żniwiarze".
lukaszn Opublikowano 23 Czerwca 2010 Autor #52 Opublikowano 23 Czerwca 2010 czyli przy kupnie rybek do 4 cm brać po 5 szt z gatunku?? czy ile?? brać młode po 5 czy wieksze po8?? tak jak napisałem wczesniej??
Polit Opublikowano 23 Czerwca 2010 #53 Opublikowano 23 Czerwca 2010 Zarówno acei jak i socolofi są niebieskie(samiec i samica).Będziesz miał akwa zdominowane przez ten kolor(chociaż dalej się upieram że acei za duże ). Niezbyt dobrym pomysłem jest połączenie dwóch odmian barwnych elongatusa..... Gdzie tu widzisz konflikt?Oba gatunki różnią się kolorystycznie zarówno samce jak i samice.Powiem więcej,swego czasu sam miałem oba te elongatusy i samce nie wykazywały ani trochę ochoty na samice przedstawicieli drugiego elongatusa. Moja propozycja: saulosi,m.callainos,cyaneorhabdos ew.4 gatunek to l.hongi(RT,SRT) i masz zróżnicowane ubarwienie,żywieniowo pasuje. Co do ilości to przy 3 gatunkach można pokusić się o wielosamcowość przy jednym gatunku. Rośliny według uznania,duże prawdopodobieństwo że co jakiś czas będziesz kupował nowe rośliny bo pysie ci je wytną niczym "ponurzy żniwiarze". Podobieństwo to jedno ale ten sam gatunek w dwóch odmianach barwnych to według mnie nie najlepszy pomysł,ale możliwe,że macie rację
Perez666 Opublikowano 23 Czerwca 2010 #54 Opublikowano 23 Czerwca 2010 Jak kupujesz młode to min.po 10 szt.Jak większe,przy których można rozróżnić płeć to kupuj od razu docelowy harem. to jeszcze dialeptos może być agresywny Agresja jest na poziomie maingano czyli średnio-agresywny.
eljot Opublikowano 23 Czerwca 2010 #55 Opublikowano 23 Czerwca 2010 Obsada do 375, ze sprawdzonych na forum http://forum.klub-malawi.pl/viewtopic.php?f=15&t=5646 jeszcze dialeptos może być agresywny. A czy ja pisałem że to obsada łagodnych baranków
lukaszn Opublikowano 23 Czerwca 2010 Autor #56 Opublikowano 23 Czerwca 2010 przy jakiej wielkosci mozna pyski odruznic??
Polit Opublikowano 23 Czerwca 2010 #57 Opublikowano 23 Czerwca 2010 przy jakiej wielkosci mozna pyski odruznic?? Zależy jaką obsadę wybrałeś(od gatunku)
lukaszn Opublikowano 23 Czerwca 2010 Autor #58 Opublikowano 23 Czerwca 2010 no napisana wyzej jaka obsada.. z mojej obsady bedą jakieś walki?? z jakiegoś gatunku mogę 2 samce?? bo chce zeby czasami coś sie działo a nie pilnowanie kamieni..
Perez666 Opublikowano 23 Czerwca 2010 #59 Opublikowano 23 Czerwca 2010 Najprędzej rozpoznasz u saulosi,reszta cięzko.
lukaszn Opublikowano 23 Czerwca 2010 Autor #60 Opublikowano 23 Czerwca 2010 gośc u którego bedę zamawiał powiedział ze z rybek ok 5cm rozpozna na 100% scolofi i saulosi.. jutro zapyta kolege czy poradzą z pozostała ekipą..
Rekomendowane odpowiedzi