Merlot Opublikowano 24 Listopada 2016 #61 Opublikowano 24 Listopada 2016 Wrzuciłem na forum liste ryb których praktycznie od 2006 sie nie wylawia z jezoora
krzysiutoja Opublikowano 24 Listopada 2016 #62 Opublikowano 24 Listopada 2016 44 minuty temu, stan napisał: Krótko i na temat, zdecydowana większość sprzedawanych ryb jako F1 nie są nimi. Łatwiej kupić WF-ke i mieć pewność tego niż F1. No to problem z f 1 mamy rozwiązany na temat większości odłowu też bym podyskutował
stan Opublikowano 24 Listopada 2016 #63 Opublikowano 24 Listopada 2016 Wf-ki są doświadczony hodowca, a taki najczęściej kupuje je rozpoznana po zachowaniu czy wyglądzie. Dwa handlarze tacy jak np.Helmut z cichlidstadl ma swoją stacje odłowu w Malawi i on ma dostęp do jakich chce ryb. Także jak podaje na stronie swojej wild collection to tak jest. Aqua treff z tego co się orientuję to bierze Wfki od Stuarta Granta i też nie oszukuje bo tak jeden i drugi szybko był,, odstrzelony" w Niemczech. To poważni gracze, a nie jakieś zoologicze sklepy z osiedla.
crav Opublikowano 24 Listopada 2016 #64 Opublikowano 24 Listopada 2016 Pytanie czy ta dyskusja ma sens....
MALAWI MBUNA WORLD Opublikowano 25 Listopada 2016 #65 Opublikowano 25 Listopada 2016 5 godzin temu, crav napisał: Pytanie czy ta dyskusja ma sens.... Kolejny raz jest toczona i nie doprowadziła do niczego znaczącego ...
stan Opublikowano 25 Listopada 2016 #66 Opublikowano 25 Listopada 2016 E pewnie, że nie ma sensu, ale co się nie po spalać
michal_j Opublikowano 25 Listopada 2016 #67 Opublikowano 25 Listopada 2016 jedyne co można zrobić to świadomie kupować te ryby, tą pisaniną niewiele się zmieni
stan Opublikowano 25 Listopada 2016 #68 Opublikowano 25 Listopada 2016 No przecież od samego początku ze Zbyszkiem o tym piszemy, że kupujemy ryby z odłowu nie zagrożone. Zresztą wiele raz już ze Zbyszkiem rozmawialiśmy że jak mam do wyboru wf-ke i porządną FX to wolimy kupować FX.
Paulstick Opublikowano 25 Listopada 2016 #69 Opublikowano 25 Listopada 2016 16 hours ago, eljot said: Twoja wiara jest bardzo duża Zabrzmialo nie tak jak chcialem :). Wierze, ze mozna znalezc wiekszosc gatunkow F1, ale jesli ktos probuje mi wcisnac Saulosi i reklamuje je jako F1 to z gory wiem, ze to sciema.
grindz0ne Opublikowano 27 Listopada 2016 #70 Opublikowano 27 Listopada 2016 Dnia 24.11.2016 o 12:09, yaro napisał: Nie odbierz tego źle, ale tak samo jak są osoby które zbierają znaczki czy stare samochody i za swoim upragnionym modelem przebędą pół świata, wielu akwarystów , którzy nie dla własnej próżności ale spełnienia swojego marzenia chcą mieć swoją ukochaną i wymarzoną rybę, bez cech chowu wsobnego, deformacji i z idealnymi kolorami - wybierają ryby z odłowu, czytając to co piszesz, dla Ciebie malawi jest na razie tylko zespołem kolorowych ryb - wielu z nas tak miało,jednak jak się poświęcisz temu hobby jak wielu z nas, to zobaczysz, że nie tylko o kolory w tym hobby chodzi. Dla sprostowania - ja jeszcze też nie dorosłem do WFek, ale już przestałem negować tych co zamierzają ze słusznych pobudek kupować takie ryby. Źle mnie zrozumiałeś...Akwarium zakłada się by "Cieszyło Oko" w skrócie...A to że ktoś ma Rybkę z odłowu niech sobie posiada...Wyodrębniłem tylko swoją opinię na temat takiej formy pozyskiwania "masowego" bo tak można to określić gdy rybki łapię się w siatkę.Z akwarystyką zetknąłem się od dziecka przez starszego Brata i fascynuje mnie do dnia dzisiejszego.
Rekomendowane odpowiedzi