grindz0ne Opublikowano 24 Listopada 2016 #31 Opublikowano 24 Listopada 2016 Nie ma sensu się podniecać rybką z odłowu która przebyła samolotem stresującą drogę i zapłacić za nią większą kasę...Chyba że ktoś się z tym lepiej czuje i podwyższa swoje własne "ego".Jest tyle rybek o znakomitych barwach i interesujących zachowaniach w Malawi i Tanganice które można kupić z lokalnych źródeł itp. że raczej nigdy bym się na morskie nie zdecydował nawet z przepychu kasy...
yaro Opublikowano 24 Listopada 2016 #32 Opublikowano 24 Listopada 2016 Nie odbierz tego źle, ale tak samo jak są osoby które zbierają znaczki czy stare samochody i za swoim upragnionym modelem przebędą pół świata, wielu akwarystów , którzy nie dla własnej próżności ale spełnienia swojego marzenia chcą mieć swoją ukochaną i wymarzoną rybę, bez cech chowu wsobnego, deformacji i z idealnymi kolorami - wybierają ryby z odłowu, czytając to co piszesz, dla Ciebie malawi jest na razie tylko zespołem kolorowych ryb - wielu z nas tak miało,jednak jak się poświęcisz temu hobby jak wielu z nas, to zobaczysz, że nie tylko o kolory w tym hobby chodzi. Dla sprostowania - ja jeszcze też nie dorosłem do WFek, ale już przestałem negować tych co zamierzają ze słusznych pobudek kupować takie ryby.
Bezprym Opublikowano 24 Listopada 2016 #33 Opublikowano 24 Listopada 2016 Dla mnie trzymanie ryb z odłowu, to tak samo jak polowanie na zagrożone gatunki. Przecież można tak samo kupič dobrą jakościowo rybę z renomowanej hodowli. Gwarancji żadnej nie ma że ryba z odłowu będzie wyglądać lepiej niż ta z hodowli a wręcz przeciwnie te ryby hodowlane mogą być lepszej jakości bo często są selekcjonoeane pod względem wyglądu. Wysłane z mojego LG-D722 przy użyciu Tapatalka
crav Opublikowano 24 Listopada 2016 #34 Opublikowano 24 Listopada 2016 to jest zasadnicza różnica...wyglad jedni oczekuja kolorowej ryby inni szukaja cos wiecej... ps wlasnie to sa takie roznice jak piszesz hodowla, chodowla
stan Opublikowano 24 Listopada 2016 #35 Opublikowano 24 Listopada 2016 Godzinę temu, Bezprym napisał: Dla mnie trzymanie ryb z odłowu, to tak samo jak polowanie na zagrożone gatunki. Przecież można tak samo kupič dobrą jakościowo rybę z renomowanej hodowli. Gwarancji żadnej nie ma że ryba z odłowu będzie wyglądać lepiej niż ta z chodowli a wręcz przeciwnie te ryby chodowlane mogą być lepszej jakości bo często są selekcjonoeane pod względem wyglądu. Wysłane z mojego LG-D722 przy użyciu Tapatalka Są ryby zagrożone i takich sam bym nie wziął. Ale dlaczego mam nie kupić ryb z odłowu których jest od cholery w jeziorze, co ma to wspólnego z polowaniem na zagrożone gatunki? Przestańmy popadać w jakąś chorą paranoje.
Bezprym Opublikowano 24 Listopada 2016 #36 Opublikowano 24 Listopada 2016 Stan to przejrzyj listę zagrożonych gatunków to 3/4 gatunków Mbuny trzymanych w naszych zbiornikach i po co jeszcze niepotrzebnie trzebić to jezioro. Wysłane z mojego LG-D722 przy użyciu Tapatalka
stan Opublikowano 24 Listopada 2016 #37 Opublikowano 24 Listopada 2016 A gdzie tam 3/4 gatunków, jak by tak było to jezioro było by już puste Jeżeli mam możliwość sam wolę kupić F1 itp. ale jak takowej nie mam to nie czaję się i kupuję Wf. Oczywiście nie dla podnoszenia swojego ego. I tak jak napisałem powyżej zagrożonych gatunków bym nie kupił.
Andrzej Głuszyca Opublikowano 24 Listopada 2016 #38 Opublikowano 24 Listopada 2016 1 minutę temu, stan napisał: A gdzie tam 3/4 gatunków, jak by tak było to jezioro było by już puste ...to nie jest 3/4 stanu ryb w jeziorze a 3/4 gatunków:)
stan Opublikowano 24 Listopada 2016 #39 Opublikowano 24 Listopada 2016 No no Andrzeju, tylko coś co jest zagrożone dla mnie oznacza że jest tego ekstremalnie mało
Bezprym Opublikowano 24 Listopada 2016 #40 Opublikowano 24 Listopada 2016 No to weź sobie przedstaw przykład Chindongo Saulosi, jego też chciałbyś z odłowu? Wysłane z mojego LG-D722 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi