Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
44 minuty temu, stan napisał:

Krótko i na temat,  zdecydowana większość sprzedawanych ryb jako F1  nie są nimi. 

Łatwiej kupić WF-ke i mieć pewność tego niż F1. 

No to problem z f 1 mamy rozwiązany na temat większości odłowu też bym podyskutował 

Opublikowano

Wf-ki są doświadczony hodowca, a taki najczęściej kupuje je  rozpoznana po zachowaniu czy wyglądzie.  Dwa handlarze tacy jak np.Helmut z cichlidstadl ma swoją stacje odłowu w Malawi i on ma dostęp do jakich chce ryb. Także jak podaje na stronie swojej wild collection to tak jest. Aqua treff z tego co się orientuję to bierze Wfki od Stuarta Granta i też nie oszukuje bo tak jeden i drugi szybko był,, odstrzelony" w Niemczech. To poważni gracze, a nie jakieś zoologicze sklepy z osiedla.  

Opublikowano

No przecież od samego początku ze Zbyszkiem o tym piszemy, że kupujemy ryby z odłowu nie zagrożone. Zresztą wiele raz już ze Zbyszkiem rozmawialiśmy że jak mam do wyboru wf-ke i porządną FX to wolimy kupować FX. 

Opublikowano
16 hours ago, eljot said:

Twoja wiara jest bardzo duża ;)

Zabrzmialo nie tak jak chcialem :). Wierze, ze mozna znalezc wiekszosc gatunkow F1, ale jesli ktos probuje mi wcisnac Saulosi i reklamuje je jako F1 to z gory wiem, ze to sciema. :)

Opublikowano
Dnia 24.11.2016 o 12:09, yaro napisał:

Nie odbierz tego źle, ale tak samo jak są osoby które zbierają znaczki czy stare samochody i za swoim upragnionym modelem przebędą pół świata, wielu akwarystów , którzy nie dla własnej próżności ale spełnienia swojego marzenia chcą mieć swoją ukochaną i wymarzoną rybę, bez cech chowu wsobnego, deformacji i z idealnymi kolorami - wybierają ryby z odłowu, czytając to co piszesz, dla Ciebie malawi jest na razie tylko zespołem kolorowych ryb - wielu z nas tak miało,jednak jak się poświęcisz temu hobby jak wielu z nas, to zobaczysz, że nie tylko o kolory w tym hobby chodzi.

Dla sprostowania - ja jeszcze też nie dorosłem do WFek, ale już przestałem negować tych co zamierzają ze słusznych pobudek kupować takie ryby.

Źle mnie zrozumiałeś...Akwarium zakłada się by "Cieszyło Oko"  w skrócie...A to że ktoś ma Rybkę z odłowu niech sobie posiada...Wyodrębniłem tylko swoją opinię na temat takiej formy pozyskiwania "masowego" bo tak można to określić gdy rybki łapię się  w siatkę.Z akwarystyką zetknąłem się od dziecka przez starszego Brata i fascynuje mnie do dnia dzisiejszego.