Skocz do zawartości

jakie oświetlenie do Ps.saulosi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czy mógłbym prosić o jakąś sugestię osoby, która w swoim zbiorniku ma również rośliny? ;)

a jest ktoś taki?

Któremu udało się połączyć obie te rzeczy?

Np ja:) Moje zahartowane u Daniela nurzańce są tak przystosowane do warunków w malawi że muszę co 2 tyg wyrzucać sporą część.

Opublikowano
Pokrywa przystosowana jest na dwie świetlówki T8.

Np.

Philips Master TLD 865 lub 965

Philips Aquarelle TLD 10K

Lub

Juwel Color

Diversa Opti Natural (leuci)

Oba zestawienia dają podobne światło.

Raczej nie dałabym do saulosi nic powyżej 10K- głównie ze względów racjonalnych- większość jest żółta (samice) i w świetlówkach o dużej ciepłocie, gdzie oczywistym jest duży udział pasma niebieskiego, będą poszarzałe i brzydkie. Już pominę kwestie roślin.

Opublikowano
Raczej nie dałabym do saulosi nic powyżej 10K- głównie ze względów racjonalnych- większość jest żółta (samice) i w świetlówkach o dużej ciepłocie, gdzie oczywistym jest duży udział pasma niebieskiego, będą poszarzałe i brzydkie. Już pominę kwestie roślin.

Sorry, jestem zielony w temacie i pewnie zadam głupie pytanie. 10K? To nie idzie w tysiącach?

Opublikowano

Kilo – przedrostek wielokrotności jednostki miary o symbolu k oznaczający mnożnik 1000 = 10^3 (tysiąc), na przykład skrótowiec "kg" oznacza "tysiąc gramów" czyli "kilogram".

W informatyce oznacza on 2^10 (1024) i bywa wówczas również oznaczany wielką literą K, np. 1KB to jeden kilobajt. (zobacz Przedrostek dwójkowy)

Oddzielnie kilo funkcjonuje jako potoczny (ale nieprawidłowy) skrót jednostki masy kilogram.

Opublikowano
Kilo – przedrostek wielokrotności jednostki miary o symbolu k oznaczający mnożnik 1000 = 10^3 (tysiąc), na przykład skrótowiec "kg" oznacza "tysiąc gramów" czyli "kilogram".

;) ;) ;) Piszesz do inżyniera, a nawet doktora ;)

Miałem na myśli, że często widzę takie oto parametry świetlówek:

ja mam Blue T5 54W z tylu oraz 15000K T5 54W z przodu.
Jest to tylko jeden z przykładów, a tu raptem
Raczej nie dałabym do saulosi nic powyżej 10K

Gdzie tkwi błąd, bo jest to różnica "10^3"? ;)

"Kilo" oznaczamy przez małe "k" ;) Zastanawiałem się czy "K" oznacza tutaj kandele, czyli światłość jaką ma w danym kierunku źródło emitujące monochromatyczne prom. o częstotliwości ... Z tym, że w układzie SI kandele oznacza się "cd". Ale zostawmy fizykę na boku ;)

Czyli jak to jest z tym "K"?

Raczej nie dałabym do saulosi nic powyżej 10K
Nie wkradł tu się jakiś błąd?
Opublikowano

j.w.

K oznacza kelwiny. Jeżeli ktoś pisze że ma 10K to chodzi mu o 10 tysięcy kelwinów a nie o 10. Z tego prostego względu że najmniejsze temp. barwowe jakie występują to bodajże 2700K

Opublikowano
Jeżeli ktoś pisze że ma 10K to chodzi mu o 10 tysięcy kelwinów a nie o 10. Z tego prostego względu że najmniejsze temp. barwowe jakie występują to bodajże 2700K

Tak też myślałem, dziękuję wszystkim za włączenie się do tego wątku i za udzielone rady. Po NR zmienię pysiom oświetlenie tak, aby wszyscy byli zadowoleni, tj. rybcie, roślinki i ja ;)

Moja przygoda z Malawi dopiero się zaczęła i jeszcze długa droga przede mną :)

Opublikowano

Nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie, a mianowicie przez ile godzin zbiornik powinien być oświetlony światłem dziennym. Czy 12-14 godzin jest ok? Np. od godziny 10 do 24.