Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Zapewniam Cię , że nie uzyskasz (przynajmniej tu na tym forum ;-) ) klarownej odpowiedzi.

:twisted: uwazasz nas za amatorow :wink: ale masz pelna racje... tak naprawde to jestesmy hodowcami muszek afrykanskich i obserwujemy ich symbioze z delfinami :mrgreen:

Opublikowano
uwazasz nas za amatorow :wink:

opacznie mnie zrozumiałeś Sławek.... :wink:

Tłumaczenie co autor miał na myśli: w gronie osób korzystających z tego forum są takie które sobie Tetre chwalą i takie, które sobie nie chwalą

Teraz jest precyzyjniej? :twisted:

A co do samego słowa "amatorzy" to tak, większość z nas jest amatorami posiadającymi często szeroką wiedzę o przedmiocie naszego zainteresowania. Mało która z osób korzystających forum i serwisu zajmuje się zawodowo (profesjonalnie) akwarystyką. Czyż nie? :wink:

Także Sławek, jak to mówią: "uderz w stół..." :D

Opublikowano
uwazasz nas za amatorow :wink:

opacznie mnie zrozumiałeś Sławek.... :wink:

napisalem to w swerze zartow :) kazdy z nas ma inny sprzet,u jednego zadziala idealnie a u innych klops

( szczegolnie w przypadku Tetry, ktora jaka jest to mozna poczytac). latwiej wygrac w totka niz stwierdzic czy tetra bedzie dzialala prawidlowo czy nie. oczywiscie zawsze pozostaje nam gwarancja, ale nie na tym sztuka polega zeby zakladac zloze a pozniej je stracic, w czasie gdy producent zabiera sprzet a nie dostajesz nic w zastepstwie.

a podejrzewam ze niewielu z nas ma zapasowy kubel :wink:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Może jest możliwość kupna Eheima 2228 na raty np.?

Bo czasami możesz wydać kasę i znów zmieniać filtr jeżeli ten nie będzie zbyt dobry

Patrykolo - zadłużyłem się troszkę i zamówiłem 2228 :) Jednak będzie Eheim.

Jakbym kiedyś zmienił akwa na 500l. to też będzie dobry.

Dzięki za rady...

Opublikowano
Mało która z osób korzystających forum i serwisu zajmuje się zawodowo (profesjonalnie) akwarystyką.

eee, niestety wiele firm zajmujących się akwarystyką , czyli zawodowo - robią to amotorsko.

Profesjonalista i zawodowiec to powinny być synonimy, niestety w obecnych czasach o profesjonalistę trudno (i nie musi to byc zawodowiec, bo zawodowa zajmuje się czymś innym) a firm robiących to zawodowo jest całe mnóstwo.

Toteż prosiłbym nie stawiać między nimi znaku "=", chyba ze mówimy o konkretnej osobie/firmie która na to zasługuje.

Opublikowano
Się przyczepię niemerytorycznie

ale azotany nie są na zero, więc wymiana filtra jest nieunikniona.

Żaden (no,prawie żaden) filtr biolog do nitryfikacji nie zrobi ci NO3=0! Oczywiście filtr z większym złożem bio zawsze jest lepszy niż z małym, co przemawia za kupnem w twoim przypadku.

Bo i nitryfikacja nie polega na obniżaniu zawartości NO3 w wodzie:)

No cóż eheima 2228 to ja dałbym do swojej byłej 800 , bo by dał radę.

Ale to Twoje pieniądze:)

Opublikowano

Powiedziałbym nawet że nitryfikacja to coś zupełnie naprzeciwnie :D może chodzi o antonim tego słowa czyli DEnitryfikację. A to już potrafią urządzenia zwane DEnitryfikatorami - filtry biologiczne ŻADNE niestety nie.

Opublikowano

No cóż eheima 2228 to ja dałbym do swojej byłej 800 , bo by dał radę.

Ale to Twoje pieniądze:)

Ale marzy mi się większe akwarium i po co znowu dwa razy filtr kupować :)

Już przyszedł, jest wielki i cichutki. Pięknie się sprawuje, aż dziwne, że takie wiadro może być tak niezauważalne. Polecam każdemu!

Ale ma jedną, malutką wadę. Nie ma pompki i wodę musiałem lać bezpośrednio do węża. Kupa roboty, dużo czasu i mokra podłoga, cóż nie ma ideałów.

• 2 tygodnie później...