Skocz do zawartości

biolog wyłączony, po jakim czasie może byc żle?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

dzis mialem "wypadek" z pysiami.

Rano wstaje, i patrze ze kilka pysi pyski jest przy samej powierzchni wody, tak jakby wąchali coś.Jakby nosem chcieli doktnać powierchni wody, Myslalem ze moze cos poczuli z zewnatrz bo akurat intensywne powietrze bylo z okna. Po jakims czasie wstałem i zaczelem sie temu przypatrywać i okazało sie ze biolog tetra moja nie chodzi. Okazało sie że wyłaczona była. Mam stara listwe zasilajacą ktora ma luzy. I czasem jesli wtyczke zrusze to urzadzenie sie wylacza. Biolog nie chodził co najmniej jedna noc, albo i moze jeszcze pare godzin dlużej. Wlałem sera nitrrevec na wszelki wypadek. I teraz moje pytanie. Po ilu godzinach a moze dniach, pozyteczne bakterie wszyskie mogą zginąć i paśc biologia?

pozdrawiam

Opublikowano

Ja bym go nie włączał bo bez dostępu powietrza zrobiło się w nim niezłe szambo :(

Najlepiej przepłukać złoże i wystartować kubeł od nowa.

Opublikowano

Ja kiedyś jak wyjechałem na wczasy i odłączyli prąd w domu to mój kubełkowy stał prawie 2 tygodnie wyłączony i jak wróciłem to była masakra .

Opublikowano

mzoe nie bedzie tak źle, wyłączony kubeł 12-20 godzin to chyba szambo sie nie zrobi :/

kubeł czyscielem tydzien temu dodatkowo.

Opublikowano

Czytałem że procesy gnilne zaczynają się po 3 godzinach :( jak filtr był czyszczony to pewnie później ale 20 godzin to dużo i raczej bakterie nie przeżyły więc wypłukanie już im nie zaszkodzi :wink:

Zmierz parametry w akwa

Opublikowano

stęzenie amoniaku i NO2 na pewno zacznie wzrastać do momentu kiedy w filtrze zadomowią się bakterie dlatego kontroluj na bierząco parametry wody.

Opublikowano

1. Kiedy zaczyna być źle w kuble? po 1h czy 10 ? na to nikt nie odpowie. dużo zależy od stopnia zabrudzenia filtru i wielkości biologi w nim. Od tego zależy zużycie tlenu w filtrze.

2. bakterie tak szybko nie giną, potrafią przejsć na oddychanie azotanowe (denitryfikacja), bo należą do tej samej grupy bakteri, więc potrafią prowadzic i nitryfikacje i denityfikację, ale woda w filtrze będzie już trująca dla naszych ryb.

3. jednakże, wiadomo że cos się źle dzieje w filtrze. Najważniejsze, filtru po tak długiej przerwie nie należy bezposrednio podłączać do prądu. Pompa przepompuje wtedy cały syf do akwarium (NH4, NO2, NO) a to może zabić nasze ryby. wodę z filtru należy zlac do kanalizacji, filtr przepłukać wodą z akwarium, i dopiero wtedy podłączyć (ewentualnie można przeczyścic tak jak zawsze, podczas okresowego czyszczenia filtru). Jeśli tak postapicie, to nie zniszczycie pozostałych bakterii, i filtr potrafi wejść na pełne obroty w czasie 1h-24h. (zależy to od stopnia zniszczenia biologii).

4. czyli nie trzeba, robic gruntownego czyszczenia filtra.