Skocz do zawartości

Parametry wody ... ale w malawi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja się niestety nie zgodzę z przedmówcami i powiem że testy paskowe są ...... dobre.

Wg moich doświadczeń spokojnie można ich używać ale tylko i wyłącznie w dojrzałym baniaku

Ja przez okres ok. 2 miesięcy używałem paskowych razem z kropelkowymi i doszedłem do wniosku że testy paskowe są dobre do cotygodniowego sprawdzania "profilaktycznego"

Oczywiście że są niedokładne ale:

Pokazują w miarę dokładnie pH

Pokazują pojawienie się NO2

Można zaobserwować kiedy NO3 wzrosło za bardzo.

Jeżeli którykolwiek z powyższych odczytów jest niepokojący używam kropelkowego żeby zweryfikować dane.

Więc wg mnie testy paskowe są OK (co dla nie było niemałym zaskoczeniem) pod warunkiem że mamy dojrzały baniak i pod ręką kropelkowe w celu weryfikacji "jak by co"

Opublikowano

Sodę stosuje do podniesienia PH bo kranówa ma 7,7 ale przez 4 miesiące funkcjonowania baniaka nie było z tym żadnego problemu , ryby (Pseudotropheus demasoni) już miały 2 razy ikre i były małe ale zostały zjedzone. Pseudotropheus Socolofi (Albino) miały ikre tylko 1 raz.

Opublikowano

Soda oczyszczona na GH to chyba kiepski pomysł? Przynajmniej tak mi się wydaje. Lepiej użyj jakiejś mieszanki soli do uzdatniania wody osmotycznej.

Jeśli chodzi o testy paskowe to oczywiście nie są rewelacyjne, bo są niedokładne, ale nie przesadzajmy- maja dość dobra powtarzalność przybliżonych wyników. Ja osobiście myślę, że jest bardzo przydatna rzecz do mierzenia szybkiego i częstego, nazwijmy to prewencyjnego, a ewentualne podejrzenia można potem potwierdzić dokładniejszym testem.

Opublikowano

Mam te same testy paskowe. Kupiłem z czystej ciekawości z rok temu.

- NO2 pokazuje dobre (czyli 0) ale w 4 letnim zbiorniku, co do pomiarów w świeżym zbiorniku nie sprawdzałem.

- NO3 kompletnie wyssane z palca

-PH, KH pokazuje dobrze z tym że JBL na kolorze ma duży zakres i nigdy nie wiesz ile jest dokładnie. Jednakże do regularnego skontrolowania stanu akwarium czy coś się nie stało spokojnie wystarcza.

GH - nie mam kropelkowych więc nie mogę sprawdzić poprawności

Stosuje je jako dodatek do kropelkowych. Czasem po prostu nie chce mi się 15min wykonywać wszystkie testy po kolei.

Opublikowano
Soda oczyszczona na GH to chyba kiepski pomysł? Przynajmniej tak mi się wydaje. Lepiej użyj jakiejś mieszanki soli do uzdatniania wody osmotycznej.

Soda oczyszczona na GH normalnie działa zupełnie inaczej niżby powinna ;) naturalnym wynikiem winno być podniesienie GH jako sumy twardości węglanowej i niewęglanowej. Niestety proste testy paskowe czy kropelkowe nie uwzględniają tego i owego ;) z tego co pamiętam węglanu sodu ( nie mam czasu sprawdzić żeby się popisać ;) ) i wychodzą cuda niewidy ot choćby dKh 15 a dGh 7 które to całkowicie nie odpowiadają wzorom na twardość ogólną. Tutaj zapytałem więc o sodę bo mogła się przydarzyć właśnie taka sytuacja oczywiście nie polecam sody na obniżanie jakiejkolwiek twardości, bardziej chodzi o wyniki w sumie fałszowane

Opublikowano

Woda w kranie jest******** twarda GH i KH są maksymalne GH 24 KH 21 no2=0 i no3=0 a PH na poziomie 7,6 więc przy pomocy SODY podnosiłem zasadowość do wartości powyżej 8. Kropelki mam na PH więc pomiary odnośnie pasków i kropelek pasowały. Napewno coś dzieje się w baniaku ,ale nie wiem co może prowadzić do tak szybkiego spadku (w ciągu 3 dni) GH z poziomu 24 do poziomu pomiędzy GH 7-14.

W dodatku skończyły się testy.

Zrobiłem podmiankę 50% wody w baniaku zobaczymy w poniedziałek.

Opublikowano

Nie szalej to tylko GH poco zmieniasz wodę ... ja miałem rekordowo GH 4 i Kh 32 ... w drugą stronę u kolegi stwierdziłem GH 28 a kh 6 ... to prawie na pewno efekt wadliwości testów a ty głupiejesz i możesz na prawdę skrzywdzić ryby zabijając tak ogromną podmianą całą równowagę w akwa, mógłbyś sie martwić gdyby skoczyło ci KH w dół albo PH ale Gh jest praktycznie nie istotne

Opublikowano

Mam rośliny 2 anubisy na kamieniach, 1szt Microsorum pteropus ale jest lichawy i mały, 1szt Cryptocoryne brązową i ona całkowicie marnieje i dzisiaj ją wywalę i to może jest powód bo liście się rozkładają.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.