Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam już red - redy, tylko strasznie bladziuchne bidulki. Czy pokarmy, które stosuję są wystarczające i odpowiednie, by rybki pięknie się wybarwiły?

1. Malawi - Tropical

2. Spirulina 36 % - Tropical

3. Cichlid Color - Tropical

Oprócz redów mam jeszcze Yellow i Pseudotropheus socolofi. W sumie 14 rybek.

Opublikowano

nie są wystarczające, bez problemu znajdziesz kilka innych pokarmów których właściwości wybarwiające są dużo wyższe. Jednocześnie pamiętaj o tym, że wybarwienie ryby zależy od wielu czynników. Pokarm jest tylko jednym z nich.

Opublikowano

Jak pisał mutra, kiepsko z tym pokarmem. Nie dośc, że wszystko tej samej firmy, to jest nią Tropical :mrgreen: No i tylko 3 rodzaje pokarmu. Ja jestem zwolennikiem wielorodzajowej diety, w szafce pod akwa mam ponad 10 różnych pokarmów. Polecam rozglądnąć się za pokarmami półkę wyżej - OSI, Hikari, a nawet, choć nie wiem, czy znajdziesz - Dainichi.

Opublikowano
  Cytat
w szafce pod akwa mam ponad 10 różnych pokarmów
A ja mam tylko dwa komercyjne :P

Marcepan: na początek wystarczy jak zamienisz Tropical Malawi na np. Hikari excel, a chichild color na jakiś hikari dla paletek albo mięsożernych pielęgnic. Spirulina 36% może zostać.

Opublikowano

Jeżeli chcesz wybarwić ryby to w pierwszej kolejności pomyśl o pokarmach opartych na skorupiakach- polecam oczlik, czerwony plankton, artemię.

Pokarmy suche- nawet najlepsze, w kwestii uzyskiwania mocnego wybarwienia ryb żółtych czy pomarańczowych- zawsze będą dodatkiem. Z takich polecam NF Premium Color.

Żaden z podanych pokarmów przez Ciebie nie wpłynie na wybarwienie się red-redów. Forte będzie dobrym dodatkiem i podstawą paszy bazowej, ale raczej nie ma znaczenia jeśli chodzi o wybarwianie się na kolor pomarańczowy.

Opublikowano
  Mjunszajn napisał(a):
Jeżeli chcesz wybarwić ryby to w pierwszej kolejności pomyśl o pokarmach opartych na skorupiakach- polecam oczlik, czerwony plankton, artemię.

Pokarmy suche- nawet najlepsze, w kwestii uzyskiwania mocnego wybarwienia ryb żółtych czy pomarańczowych- zawsze będą dodatkiem. Z takich polecam NF Premium Color.

Czyli co najlepsze dla żółtych rybek?

Jak byś mógł jeszcze rozpisać całą nazwę NF Premium Color byłbym wdzięczny.

Opublikowano
  kunta napisał(a):

całą nazwę :?: Chodzi Ci o to Naturefood Premium Color plus :?:

Na razie karmię dokładnie tydzień NF i pysie szamają że muszę pokrywę szybko zamykać bo by wyskoczyły :mrgreen: także, po tygodniu pysie pływają energicznie po całym akwarium i powoli zaczynają już się jakieś gonitwy, więc chodź to dopiero tydzień to wnioskuję że to bardzo dobry pokarm, jak tylko będzie szło dostać to wypróbuje Dainichi i zobaczymy czy czasem aby to nie to samo :)

Opublikowano
  daniel_iron napisał(a):
  kunta napisał(a):

całą nazwę :?: Chodzi Ci o to Naturefood Premium Color plus :?:

Na razie karmię dokładnie tydzień NF i pysie szamają że muszę pokrywę szybko zamykać bo by wyskoczyły :mrgreen: także, po tygodniu pysie pływają energicznie po całym akwarium i powoli zaczynają już się jakieś gonitwy, więc chodź to dopiero tydzień to wnioskuję że to bardzo dobry pokarm, jak tylko będzie szło dostać to wypróbuje Dainichi i zobaczymy czy czasem aby to nie to samo :)

Gdzie mogę kupić NF Premium Plus na sieci?