Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No dziś w 9-tym dniu zdjęłam kocyk, podmieniłam 50l wody, wypłukałam kubeł, włożyłam węgiel (z tym był trochę problem, bo nie chciał cały wejść i trzeba było trochę mniej dać). W kubełku straasznie dużo glonów pływało, a niby jest założony prefiltr :twisted: No i jakie moje zaskoczenie jak zdjęłam już kocyk, patrzę na rybki, a młoda 3,5 cm samiczka mphangi inkubuje :D Myślicie, że mogę trzymać ten węgiel 2 tyg, bo bardziej by mi to odpowiadało. Świecić jak czester zalecał zacznę za tydzień tylko od ilu godz zacząć?

Opublikowano
W kubełku straasznie dużo glonów pływało, a niby jest założony prefiltr
jeżeli te "glony" były brązowe to prawdopodobnie nie glony tylko bakterie współtworzące "złoże" o którym wszyscy tak dużo mówią :mrgreen:
Opublikowano
Myślicie, że mogę trzymać ten węgiel 2 tyg, bo bardziej by mi to odpowiadało. Świecić jak czester zalecał zacznę za tydzień tylko od ilu godz zacząć?

nie, 3 dni. potem jak chcesz włóż świeży wkład węglowy i ten możesz trzymac 2 tyg, miesiąc, zależnie czy chcesz aby działał aktywnie, czy jako złoże biologiczne.

Opublikowano

jeśli używasz węgiel do usuwania leków, to nie trzymałbym go w akwarium dłużej niż jest to konieczne.teoretycznie nie powinien nic zwracać do wody, więc mogłabyś go trzymać spokojnie dwa tygodnie w akwarium. Ale osobiście, nie robiłbym tego.