koteczek555 Opublikowano 10 Lutego 2009 #1 Opublikowano 10 Lutego 2009 Hej wróciłam do domu i coś mnie nie pokoi. Niestety fotki nie mam czym zrobić. Czy zielenice mogą występować na piasku? Bo w jednym miejscu na piasku zrobił mi się zielony glon. I nie wiem czy to zwykły glon czy... sinice :shock: Jest tego malutko, ale jest i stąd moje obawy.
mutra Opublikowano 10 Lutego 2009 #2 Opublikowano 10 Lutego 2009 mogą jak najbardziej. U mnie rosną na ziarenku, rosną, i rosną, a potem jak już mają spory wachlarzyk zielonych nitek to fruwają w wodzie aż ich nie zniesie do filtra.
koteczek555 Opublikowano 10 Lutego 2009 Autor #3 Opublikowano 10 Lutego 2009 Uspokoiłeś mnie trochę. A jak mogę rozpoznać na piasku cy to są zielenice czy jednak sinice?
mutra Opublikowano 10 Lutego 2009 #4 Opublikowano 10 Lutego 2009 popatrz dokładnie czy widzisz niteczki na piasku. Zielenice są żywo zielone, sinice w początkowej fazie zazwyczaj wpadają w turkus. Zielenice zobaczysz na wielu ziarenkach na raz, sinice raczej mają mniej, ale za to większych kolonii.
koteczek555 Opublikowano 10 Lutego 2009 Autor #5 Opublikowano 10 Lutego 2009 Kurcze trudno mi powiedzieć czy widzę niteczki bo jest ich malutko, a kolor mają taki jakby blado zielony. Gdyby to były sinice i nic nie robiąc teraz tylko dopiero jak już będę pewna, że są to one to czy nie zaszkodzą do tego czasu? Dodatkowo na dwóch kamieniach porobiły się takie nie duże ciemne jakby kropki. Dodam zdjęcie, bo te trochę widać, ale jest bardzo słabe. Tak tylko do wyobrażenia jak to wygląda.
mutra Opublikowano 10 Lutego 2009 #6 Opublikowano 10 Lutego 2009 ja mam trzy małe kolonie sinic - siedzą grzecznie, nie rozrastają się więc nic z nimi nie robie. Dopóki nie bedziesz miała pewności, że to sinice, to nic nie rób.
koteczek555 Opublikowano 22 Lutego 2009 Autor #8 Opublikowano 22 Lutego 2009 A czy to jakaś informacja do zidentyfikowania, że tego glona na piasku jest coraz więcej, robi się bardziej zielony i tak jakby zlepia piasek?
mutra Opublikowano 22 Lutego 2009 #9 Opublikowano 22 Lutego 2009 jeżeli robi się taka, hmmm... flegma jakby Ci ktoś, za przeproszeniem, nacharkał na piasek (coś ala kożuch na mleku) to mogą być sinice. Wsadź paluchy do akwa i pomacaj jaką to ma konsystencję 8)
czester_ Opublikowano 22 Lutego 2009 #10 Opublikowano 22 Lutego 2009 A czy to jakaś informacja do zidentyfikowania, że tego glona na piasku jest coraz więcej, robi się bardziej zielony i tak jakby zlepia piasek? RAczej sinice. Zwalczaj zanim się rozprzestrzeni.
Rekomendowane odpowiedzi