Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  Cytat
Dainichi to A. Potem O.S.I z NatureFood B, dalej Hikari

a czym Dainichi rozni sie od trzech pozostalych?

Skladnikowo najbardziej zaawansowany jest NF, technologicznie O.S.I., ale zwyczajowo sa to pokarmy grupy Premium i roznice sa niuansowe. Dainichi nie wyroznia sie jakos wybitnie. Z praktyki wskazalabym juz raczej NF, np. z powodow latwosci podawania i braku efektu bloat przy przekarmieniach granulatem, co niestety zdarza sie w trzech pozostalych markach.

Opublikowano

Moje subiektywne odczucie jest takie, że NF jest lepsze niż O.S.I. Po praktycznie 2 tygodniach podawania NF widzę wyraźną różnicę w wybarwieniu rybek. Wcześniej podawałem min. O.S.I. Oczywiście O.S.I podaje dalej, więc moja opinia nie może być w pełni miarodajna, ale z pewnoscią urozmaicenie diety dwoma pokarmami NF to był dobry ruch.

Opublikowano

Jeżeli jesteśmy przy odczuciach subiektywnych to NF jest najlepszym pokarmem dla Malawi. Ja w zasadzie oprócz NF i mieszaniny płatków [forte/osi/krill/] stosuje tylko mrożonki.

Ma przynajmniej kilka zalet w stosunku do Dainichi, O.S.I. i Hikari.

Nie zmienia to faktu, ze wszystkie te pokarmy i kilka innych, niedostępnych na rynku stanowi grupe Premium i rozbijanie jej na kilka nie ma sensu.

Opublikowano
  Mjunszajn napisał(a):
a czym Dainichi rozni sie od trzech pozostalych?

Skladnikowo najbardziej zaawansowany jest NF, technologicznie O.S.I., ale zwyczajowo sa to pokarmy grupy Premium i roznice sa niuansowe.

No tak po prawdzie to Dainichi wyglądało mi na A (nie mam tego pokarmu) na podstawie tego co przeczytałem w tym dziale. Ale do rzeczy... czyli Twoim zdaniem Dainichi, O.S.I, NatureFood, Hikari to jedna grupa (Premium). A co z resztą (Tropical, Sera, Tetra, JBL, Aquatic Nature, Hagen), widzisz jakieś różnice, czy też jest to podobna klasa?

A co myślicie o utworzeniu ankiety - "Czym karmię swoje pysie"? Mamy już listę pokarmów, więc będzie łatwo ją zrobić. Wyniki mogłyby być bazą do nowej kolumny "Polecane".

Opublikowano
  Zbigniew napisał(a):
Do ktrinexu możesz dodać jeszcze czerwony plankton,moina(drobne skorupiaki morskie) i wolfie (pochodzi z rodziny rzęsowatych pokarm bogaty w mikroelementy).

Ja to dla urozmaicenia daje od dłuższego czasu…ciekawe czy tylko ja… :)

Dodam na razie u siebie lokalnie. Jak się nazbiera więcej to zrobimy upgrade.

Opublikowano
  Cytat
A co z resztą (Tropical, Sera, Tetra, JBL, Aquatic Nature, Hagen), widzisz jakieś różnice, czy też jest to podobna klasa?

Sera jest porównywalna z Tetrą, JBL moim zdaniem ćwierć oczka wyżej. Aquatic Nature nie znam. Nutrafin Hagena używałem tylko raz i na tej podstawie stoi ta gdzie tetra. Z tropicalem są największe problemy bo tam masz bardzo dobrą Spiruline 36 % (IMO ćwierć oczka poniżej OSI) Porównywalną z tetrą i serą spiruline special 6%. Takie sobie "Malawi" I całkiem denne Biovit, ichtiovit, "Hobby" itp.
Opublikowano
  mutra napisał(a):
Sera jest porównywalna z Tetrą, JBL moim zdaniem ćwierć oczka wyżej. Aquatic Nature nie znam. Nutrafin Hagena używałem tylko raz i na tej podstawie stoi ta gdzie tetra. Z tropicalem są największe problemy bo tam masz bardzo dobrą Spiruline 36 % (IMO ćwierć oczka poniżej OSI) Porównywalną z tetrą i serą spiruline special 6%. Takie sobie "Malawi" I całkiem denne Biovit, ichtiovit, "Hobby" itp.

No to mamy już jakiś początek. Jeśli przyjmiemy 3 stopniową skalę (np jak proponował smurv: "high-end" "medium-end" "low-end") to uproszczą nam się te ćwierć oczka wyżej/niżej i z grubsza będzie:

High-end: Dainichi, Nature Food, O.S.I, Harikari, Tropical Spirulina 36%

Medium-end: Sera, Tetra, JBL, Hagen, Aquatic Nature, Tropical (prócz wyjątków)

Low-end: Tropical Malawi?

Wychodziłoby na to, że nie ma kiepskiego producenta, tylko pojedyńcze nieudane produkty, które musielibyśmy wyłuskać z naszej listy (Biovit, ichtiovit, "Hobby" nie mamy :wink: )

No chyba, że widzicie to inaczej...

Opublikowano

Wydaje mi się że przyjęcie trzystopniowej skali jest w zupełności wystarczające, tym bardziej że zupełnie dennych pokarmów słusznie nie wpisałeś na listę.

Opublikowano

no właśnie tutaj mutra się z Tobą nie zgodzę my wiemy co jest fajne a co jest bee ale np. osoba początkująca itp. będzie potem niepotrzebnie błądzić i zadawać pytania w stylu "a ten pokarm...a ten... a może ten...?" dlatego uważam że powinno się wypisać wszystkie pokarmy których można użyć w malawi nawet te co do karmienia dżdżownic się nie nadają żeby nie było zamieszania i skala 6 stopniowa byłaby moim zdaniem bardziej wiarygodna niż ogólna 3 stopniowa.