maniol Opublikowano 29 Stycznia 2009 #1 Opublikowano 29 Stycznia 2009 Przeglądając ten dział przyszło mi do głowy, że mnie jako początkującemu brakuje tu jednego miejsca, w którym mógłbym znaleźć listę z najbardziej popularnymi pokarmami (dostępnymi obecnie na rynku) uzupełnioną o pewną klasyfikację/kategoryzację, która pomogła by nam początkującym w dobraniu pokarmu odpowiedniego do swojej obsady, bez potrzeby pytania o to co rusz przez nowe osoby (ale mi wyszło długie zdanie ). Klasyfikację można byłoby przyszpilić na początku działu i była by czymś w rodzaju drogowskazu. Co o tym myślicie? Jeśli komuś wydaje się ten pomysł ciekawym, mogę ze swej strony przygotować wstępną listę pokarmów, które przewijają się w wątkach, niemniej w sprawie opracowania klasyfikacji/kategoryzacji potrzebowałbym wsparcia bardziej doświadczonych kolegów Generalnie tak na gorąco, to mogłaby to być tabelka z kolumnami Nazwa pokarmu, Producent i dalej klasyfikacje/kategoryzacje np. roślinny, mięsny, wybarwiający, płatki, granulki, mrożonka, namaczanie, mbuna bazowy, non-Mbuna bazowy, MBuna uzupełniający, Non-Mbuna uzupełniający, MBuna zabroniony, kategoria cenowa itd. (gdzie w kolumnie byłoby zaznacone T/N lub X/pusto). Dało by to nam początkującym klarowną informację - mam obsadę roślinożerną, to takie a takie pokarmy powinienem wybrać jako bazowe, takich się wystrzegać, te jako wybarwiające itd. Jeśli pomysł się już kiedyś przewijał, to przepraszam za spam
maniol Opublikowano 30 Stycznia 2009 Autor #2 Opublikowano 30 Stycznia 2009 Przygotowałem wstępną listę, nad którą trzeba jeszcze sporo popracować, ale... chciałbym wiedzieć czy widzicie w tym sens. Jeśli mam poświęcić nad tym wolny czas to chciałbym mieć poczucie, że to się komuś przyda Listę póki co zamieszczam jako załącznik (draft), w finalnej wersji (jeśli taka będzie) byłoby dobrze zamieścić to w formie tabelki na stronie, ale ja tego nie potrafię zrobić (table tag nie działa)
mutra Opublikowano 31 Stycznia 2009 #3 Opublikowano 31 Stycznia 2009 pomysł jest ok, ale w tabelce masz kilka błędów - rozumiem że to wersja robocza
koteczek555 Opublikowano 31 Stycznia 2009 #4 Opublikowano 31 Stycznia 2009 Bardzo fajny pomysł. Też kiedyś myślałam o czymś takim, ale niestety nie znam się na pokarmach. Ja jestem za
daniel_iron Opublikowano 31 Stycznia 2009 #5 Opublikowano 31 Stycznia 2009 Ja też jestem za bardzo fajny pomysł
maniol Opublikowano 31 Stycznia 2009 Autor #6 Opublikowano 31 Stycznia 2009 pomysł jest ok, ale w tabelce masz kilka błędów - rozumiem że to wersja robocza Załączam nieco uaktualnioną wersję. Zdaję sobie sprawę, że mogą w niej być błędy dlatego musimy to zrobić razem (ja póki co nie mam jeszcze dużego doświadczenia w tej materii). Jeśli coś trzeba skorygować, to napisz proszę co. Jeśli brakuje jakiś istotnych produktów (z wymienionych już producentów) lub brakuje jakiś istotnych producentów to proszę dajcie mi znać. Nad kategorią cenową i jakościową wciąż pracuję. Macie jakieś pomysły w kwestii, co można było by jeszcze dodać jako dodatkowe kolumny (klasyfikacja/kategoryzacja)?
mutra Opublikowano 31 Stycznia 2009 #7 Opublikowano 31 Stycznia 2009 na pewno brakuje tetry i JBLa ,vegie FX masz wpisane jako mięsny ( tak na marginesie kwestia podziału na mięsne/roślinne też jest mocno umowna). Tanganika tropicala nie jest roślinna tylko mięsna. Brakuje chyba paletkowej karmy hikari. W mrożonkach brakuje katrinexu
maniol Opublikowano 2 Lutego 2009 Autor #8 Opublikowano 2 Lutego 2009 JBL i Katrinex dodany. Proszę zweryfikujcie poprawność tej wersji.
Post_Mortem Opublikowano 3 Lutego 2009 #9 Opublikowano 3 Lutego 2009 Proponowałbym o ujęcie na liście również pokarmów z serii Nutrafin firmy Hagen: http://www.hagen.com/uk/aquatic/nutrafi ... finmax.cfm Pokarmy ogólnego zastosowania: Tropical Fish Flakes, Small Tropical Fish Micro Granules Bottom Feeder Sinking Tablets Colour Enhancing Flakes Cichlid Granules Pokarmy dla ryb, których dieta koncentruje się na zooplanktonie: Brine Shrimp Flakes Mysis Flakes Earthworm Flakes Pokarmy dla ryb, których dieta koncentruje się na pokarmach pochodzenia roślinnego: Spirulina Flakes Spirulina Tablets Cichlid Spirulina Sticks Dodatkowo dorzuciłbym do wykazu pokarm w płatkach Tetra Phyll (jako pokarm ogólnego stosowania z naciskiem na rybki , których dieta skupia się na zooplantonie). P_M
sabotage Opublikowano 3 Lutego 2009 #10 Opublikowano 3 Lutego 2009 pokarmy dla ryb, których dieta koncentruje się na pokarmach pochodzenia roślinnego: Spirulina Flakes Spirulina Tablets Cichlid Spirulina Sticks Jakie konkretnie flakesy? W zestawienu sa platki zarowno OSI jak i Tropicala.. To samo tyczy sie tabletek...
Rekomendowane odpowiedzi