Skocz do zawartości

Aparat fotograficzny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czester , wszystko oki , ale my gadamy o 40D Canona , a nie D40 Nikona:P

Daniel, wszystko oki ale ja o tym wiem:) Na obiektyw przyjdzie czas a na kicie jeśli masz okazje kupić nauczysz się teraz foty pstrykać... różnica jest ogromna pomiędzy cyfrówką nawet na standardowym obiektywie w zestawie.

Opublikowano

Wiesz , ja tak profilaktycznie:)

Na początek , może i kupię kita, choć myślałem o innym szkiełku , tylko teraz nie mogę znaleźć linki do tego obiektywu:(

Opublikowano
Neno nie zgodzę sie z Tobą w kwestii lampy, przecież przy foceniu ryb poza jasnością obiektywu

i iso bardzo ważne jest oświetlenie baniaka i moim zdaniem często można zrezygnować z lampy

np u Daniela zawsze potrafiłem zrobić fotke pysiakom bez użycia lampy(chociaż nie przeczę ze czasami nie ma wystarczającej il światła i lampa jest niezbędna)

pzdr

Zrobić fotkę a wykonać fotografię to często dwie różne sprawy .

Udzielając odpowiedzi sugerowałem się "ma fotografować dobrze ryby i akwarium" . Ryby wyjda z tego szkła przepiękne przy dobrym oświetleniu i nie chodzi tu drogi kolego fish 1990tylko o ilość światła , bo przy obiektywie kitowym wystarczy Ci czas 1/30 sekundy do zrobienia dobrego zdjęcia (ale ryba musi się zatrzymać ) co w przypadku obiektywu który ja zaproponowałem praktycznie nie może mieć miejsca. Dlatego przy 100mm f2.8 macro konieczna będzie lampa błyskowa - ja mając u siebie 6x39W T5 w 660 nie zrobilem nim zadnego ostrego zdjecia a na kitowym 24-105 oczywiscie ,ze sie udalo :)

Tylko tak jak mówię - różnica niebo a ziemia. Co ISO 100 to nie 1600 . Co zdjęcie z 10-15cm to nie z 0,5-1 metra . Powiem tak - czasem 3cm ryba mieści Ci sie ledwo w kadr . Jak obrobie (listopad/grudzień) to pokażę co potrafi to szkiełko w połączeniu z dwiema lampami i pierścieniami macro :) Tak w skrócie : możesz rybom zęby liczyć :P

Opublikowano
Dziękuję za rady:)

Na razie więc samo body, mam nadzieję , że troszkę jeszcze stanieją 40D , bo wchodzi już 50D :mrgreen:

A szkiełko będzie na mikołaja:)

Od razu uprzedzam - to szkielko na wakacje i do Cioci na imieniny średnio się nadaje :)

Dlatego czasem warto doplacic te 200-400zł i wziąć zestaw z kitem ( nie wiem jak teraz ale kiedys tyle roznila sie cena za body a za zestaw z kitem ). Używanego KIT-a kupisz za ok 100 zł co tylko potwierdza ile są warte fotki , ale jak by nie patrzec je robi i jak ktos potrafi i to i takim czymś może stworzyć coś czego nie zrobi amator sprzetem za 25kzł .

Tu masz ciekawą propozycję za połowę ceny ( nie pytaj skąd wiem , po prostu cena ok 700zł )

http://www.allegro.pl/item449107404_can ... o_usm.html

A tu masz pokazane co to potrafi :

dział prezentacje http://picasaweb.google.pl/Jacek23333

Opublikowano

I bardzo dobrze, nie pchaj się w kitowy EF-S. A jeśli już chcesz faktycznie obiektyw do cioci na imieniny to kup kitowy - ale używany od tych co stwierdzili że kitowy jest do bani i spuszczają go za pół albo 1/3 ceny.

Co do obiektywu z linku to chyba nie myślisz nim robić zdjęć ryb w baniaku - dla czego - bo to jest zoom i to długaśny (w przeliczeniu na ciasną minimatrycę to jakieś 112-450 !!!) możesz fotki sąsiada baniaka robić :D

Poza tym:

1. Ciemny

2. Makro to on nie będzie przy stopniu odwzorowania 1:4

3. Minimalna odległość pracy AF 1.5 metra !!

Proponuję tak - kupić stałkę macro (prawdziwe macro) np. Sigma 50mm / 2.8 DG (to jest ten mój obiektyw z którym Fiszu latał w zeszłym roku po targach we Wrocku) - używaną powinieneś trafić w podobnej cenie (50mm przy Twojej matrycy da 75mm), a do "zwykłych" zdjęć kup używanego kita. Będziesz miał dwa obiektywy za niecałe 1k złotych. Kitowy później z czystym sumieniem wywalisz. A później to i tak będziesz zbierał na Full Frame :D

Opublikowano

Dzięki Cezar:)

O taką informację mi chodziło:)

Chciałem wziąć ten z linku , bo o ile mi się dobrze wydaje to Kot miał taki w swoim aparacie w tamtym roku właśnie we Wrocku, choć mogę się mylić:)

Opublikowano

Kot miał ale Sigmę (też 75-300) ten z linku jest lepszy bo USM więc bardzo cichy i szybki - ale to jest ciemny zoom - więc generalnie w plener tylko (no albo z mocną lampą).

Opublikowano

wiekszosc moich zdjec akwarystycznych zostalo zrobionych kitowym obiektywem -- co prawda w wersji usm ale nie sadze aby to mialo znaczenie... ;) ;)

IMHO zamiast lepszego body i dokupowania lepszego obiektywu -- to gorsze body i od razu lepszy obiektyw ;-)

Wiem jak pozniej ciezko dokupic cos nowego jak sie wydalo niemale pieniazki na zestaw ;]

Ceny obiektywow niestety powoduja ze czlowiek bardziej sie za takim 50mm f1.8 rozglada (swoja droga baaaardzo przyzwoity obiektyw za naaaaaprawde niewielkie pieniazki a i do fotografowania ryb w baniaku sie nada) niz za czyms co kosztuje wiecej niz samo body ;)

Ja poki co chcialbym posiadac w swoim zestawie:

Canon 17-40L F/4.0 lub jeszcze lepiej Canon 17-55F/2.8 IS (choc zdania sa podzielone co do "lepszosci" tego drugiego)

oraz

Canon 100-400 F/4.5-5.6 L IS -- choc w sumie tego do akwarystyki ciezko wykorzystac by bylo ;k

Coz powyzsze to niezla sumka i jak na fotoamatora, ktory raz wygral grzalke i raz mozliwosc wywolania 250 zdjec w Mediamarkt za wykonane zdjecia nijak sie nie kalkuluje ;] ;] ;] ;]

Opublikowano

to co ja miałem we wrocku to moja sigma 75-300. O ile w słoneczny dzień na dworze robi bardzo ładne zdjęcia, o tyle do akwarium, czy w gorszą pogode nawet go nie wyjmuje. W słonecnzy dzień foci tak:

http://starykot.ovh.org/fountain.jpg

a w pochmurny .. tragedia ... nieostro, z szumami ... i ciemno.

Ja kupiłem aparat z kitem, i żałuje. Po półtora roku kit sprzedałem za 100 zł, a kosztował mnie 400. Teraz wiem że trzeba bylo kupić kit na allegro za 100 zl, a po roku sprzedać go za tylesamo bez straty. Obecnie kit zastąpilem Tamronem 17-50,, 1:2.8 Aspherical LD XR DiII. Bardzo fajne jasne szkło. Dodatkowo mam jeszcze wspomnianą przez VDR stałkę 50mm 1:1.8. Uwazam go za bardzo przyzwoity obiektyw portretowy. Przykład:

http://starykot.ovh.org/michal10.jpg

Dodatkowo sporo bawie się obiektywami M42. Wymieniłem fabryczną matowke w mojej 400D na taka z klinami i pryzmatami, kupiłem pierścień/adapter z chipem potwierdzenia ostrości (zreszta od cezarixa jak przeszedł na 5D), mam pierścienie macro i różne takie zabawki. Z obiektywów M42 uzywam dwóch, Pentacona 135mm ze światlem 1:2.8. To dobra miękka portretówka, i właściwie tyle.

przykład:

http://starykot.ovh.org/ela_portret.jpg

i drugi to Auto Revuenon 50mm 1:1.9. Tez fajny obiektyw do portretu, ale i fajne macro (zwłaszcza w połączeniu z pierścieniami).

Przykład:

portret http://starykot.ovh.org/the_best.jpg

macro http://starykot.ovh.org/grzyby.jpg

I to w telegraficznym skrócie to co moge powiedzieć o moich obiektywach :)

Kot.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.