Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Widziałam ten gatunek dziś w akwarystyku. Czy ktoś hoduje? Jeśli tak, to w towarzystwie czego? Czytałam w google'ach nieco o tym gatunku, ale ciekawi mnie jakie są doświadczenia "na żywo" z tymi rybkami ;]

Opublikowano

No jeśli już z czymś je trzymać, to jedynie z mięsożercami.

Rybki rosną dość duże (spokojnie 20cm), więc potrzeba bardzo dużego akwa. Rybka ogólnie dostojna, agresja samca uwidacznia się w czasie tarła. Zaletą jest też to, że w tym gatunku również samice są niebieskie, co jest dość nietypowe przy nonmbuna.

Samce w pewnym wieku dostają guza tłuszczowego na czole, a usta wyglądają jak pomalowane różową szminką ;)

Opublikowano

Ja mam C. moori w baniaku, razem z mięsożernymi fryeri i roślinożernymi Trewkami, uważam że da się pogodzić te gatunki wymaga to jednak pewnej wprawy i doświadczenia w doborze karmy jak i wykorzystania pewnych specyficznych preferencji co do pobierania pokarmu.

A wszystkożerna mbuna tym bardziej jest do pogodzenia, nie bardzo rozumiem tylko "łagodniejsza" mbuna - jeszcze takiej nie spotkałem. Cyrtocara nie da sobie w kaszę dmuchać, nie raz widziałem jak się brała za pysk z masywną Trewka lub z moim bardzo agresywnym dominujacym maingano

Opublikowano

no dobrze. więc konkretne pytanie: Czy przy zbiorniku 2metry dł na 60wys i 50 szer. z obsadą maingano, yellow, redred, acei ngara (wszystko młodziki po 10 sztuk oprócz redred, tu młodziki, ale wiadomo już że 1+4) mogłabym dodać cyrtocarę moori?

Opublikowano

Bezstresowo jesli startowo nie będzie mniejsza od pozostałych inaczej może dostać bęcki, z natury jest spokojniejsza niż mbuna. Chociaż mbuna zdają się jej najczęściej niezauważać lub ignorować jakby wiedziały że wyrośnie z niej kawał rybska.

Tylko koniecznie na dnie musi być piasek, ona lubi się w nim grzebać

Opublikowano

Dokładnie, piasek obowiązkowo.

IMHO jednak za jakiś czas dziwnie będzie wyglądała dysproporcja między 10 cm Maingano, a ponad 20 cm moori ;)

Osobiście jednak nie jestem zwolennikiem łączenia mbuny z nonmbuna...

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ja tez mam morii u siebie w baniaczku f1 tylko jeszcze mlodziutkie i plywaja tam z venustusami,rostratusami i livingstonami i nic sie im nie dzieje ,wiec polecam je ale tylko przy duzym zbiorniku :? pozdrawiam

Opublikowano

U rodziców pływa 9szt moori z mbuna jak i z Utaką (1100L). Przed wpuszczeniem zwró uwagę ( jak pisze cezarix) by były odpowiednio duze bo u mnie np zostały potraktowane jak pokarm i straciłem przez noc 3 szt ( były wpuszczone po ciemku jak nakazuja wszelkie reguły ) . Poranny odłow pozostałych sztuk i intensywne karmienie w kotniku by dogoniły wielkością pozostałe trwał blisko 3 miesiace ale teraz juz bardzo ładnie daja sobie rade z podrośnietymi juz bracmi z malawi .

Nie wiem czy u Was jest podobnie ale mimo tego , ze mają ogromna konkurencje pokarmową wydaje sie , że w tym duzym baniaku rosna szybciej niz kotniku, i nie tyczy sie to tylko tego gatunku a każdego ...

P.S. Piasek to chyba tylko chewere bardziej lubia od Cyrtocary :)

Opublikowano

cyrtocarki nabyłam z dwóch źródeł ( z jednego maja na oko 5 cm, a z drugiego około 3 cm). Mimo, że reszta rybków jest nieco większa ( najwiekszy samiec acei ngara, slicznie sie wybarwia, ma ok.8 cm), dzieciaki moori radzą sobie nieźle. Śmigają przy dnie, ale są raczej ignorowane przez resztę i nie mają powodu na razie się przed nimi chować. :) Mam nadzieję, że wszystkie moje pyszczki będą żyły w pokoju jak najdłużej. Jedyna atakowaną jestem ja podczas karmienia, gdzie reszta z takim entuzjazmem i siłą podskakuje przy powierzchni, że raz ochlapały mi cala twarz i rozpłynał mi się makijaż :lol: