Skocz do zawartości

Wyspiarskie 450l

Rekomendowane odpowiedzi

On 10/7/2024 at 12:11 PM, lukBB said:

Łączenie wyszło Ci bardzo naturalnie, fajny efekt👍 dodane kilka dużych kamoli, tak na wysokość 3/4 baniaka i będzie super

Dzięki, starałem się. :)

Rozmowa w kamieniołomie:

- Kierowniku, to po ile te kamienie?

- A ile załadowałeś? 

- Pełen bagażnik, kilka dużych na siedzeniach i wiadro małych z przodu.  

- No to dycha. 

- A można kartą? 

- Można, ale zapłacisz dodatkowo VAT. 

- OK.

- I bank mnie skasuje za transakcję.

- No to dolicz do całości.

- I głodny jestem, nie chce mi się tego teraz ogarniać. Możesz podrzuć tą dychę przy okazji? 

- OK. :mrgreen:

Kamienie nie są tak szare jak tło, ale jednolite i powinny zarosnąć, no i kształty mi się podobają a faktura pasuje do tła o wiele lepiej niż otoczaki z plaży. Teraz muszą tylko ciut wyschnąć żebym je obmiótł z syfu, potem wniesienie ich na pierwsze piętro, myju myju, wyparzanie i hyc do baniaka. Łatwizna. :huh:

image.jpeg

• Lubię to 2

Co ja bym zrobił bez mojej kobity? Spojrzała wczoraj na mnie jak na ostatniego głąba i zapytała czemu po prostu nie wezmę kamieni na myjnię i nie umyję ich ciśnieniówką. D'oh... :huh:Przy okazji mycia przejrzałem co tam się nazbierało i od razu połowę wyciepałem w krzaki.  

Po pierwszym podejściu wyszło mi coś takiego. Niektóre kamienie są jaśniejsze, bo krócej leżały na hałdzie, liczę na glonowy walec że przyjdzie i wyrówna. Nie wygląda to w 100% jak naturalne gruzowisko, prawie wszystkie duże kamienie to płaszczaki, ale jest dobrym kompromisem bo:

- Podoba się i kobicie i mi. 

- Daje sporo schowanek dla ryb z zachowaniem przepływu między kamieniami - jeśli dobrze spojrzeć przy dnie koło tylnej ściany to widać na przestrzał do zasysu.

- Daje względnie dużo miejsca do pływania dla docelowych Acei - ciut więcej niż połowa baniaka (patrząc z boku) to otwarta toń.   

- Wypiera mało wody - zmierzyłem dziś rano, razem z tłem i kamieniami do akwarium 450l wchodzi 340 litrów, czyli o jakieś pisiont więcej niż zakładałem.

Teraz sobie stoi zalane, żeby spokojnie wypłukało się co tam może syfiastego zalegać i żebym był 100% pewien że niczego nie schrzaniłem i nie rozszczelniłem akwarium, potem umyję szyby, pewnie przy okazji znowu ze dwa razy wypompuję wodę i zaleję na nowo (bo mogę) dla pewności a za trzecim razem podłączę i odpalę filtry.  

image.thumb.jpeg.f9b3119a3875c004be5284b9ef2a006b.jpegimage.thumb.jpeg.afd3da769943f5b0712e6e6b0bce2799.jpeg

Edytowane przez hilux
  • Lubię to 2

@Bastian Dziękuję. :) 

Korzeń to ciekawy pomysł, nie wyrzuciłem jeszcze tych z poprzedniego wystroju, ale tam się BBA zalęgło a nie chcę tego gówna przywlec do nowego szkła. Zapytam mojej konsultantki estetycznej co ona na to, dzięki za sugestię. 

BTW: Po całym dniu spędzonym na przerzucaniu kamieni spałem kamiennym snem. Badabum, tssss. :blush: 

Edytowane przez hilux

• 4 tygodnie później...

Dwa tygodnie mnie nie było w domu, zostawiłem lampę żeby świeciła do oporu 16 godzin dziennie i całkiem ładnie zarosło. Głównie okrzemki, ale zielenice też sobie nitkują. Było trochę sinic - do przewidzenia, bo niskie NO3 ale już je zmiotłem. Dodałem kolejną porcję płatków, żeby glony i bakterie w filtrze miały co jeść i teraz tylko się zastanawiam czy dać nawozu - mam resztki ferropolu od JBL, który w żadnym innym baniaku mi się nie przyda. Niby na opakowaniu jest napisane, że powstrzymuje porost glonów bo wspiera żytko roślin, ale roślin tam nie mam a glon też człowiek i może też chciałby czasem pojeść żelaza, potasu, siarki, kobaltu czy boronu?  

EDIT: Duży kamień z prawej strony jest uwalony czymś czarnym. Nie schodziło toto ani pod myjką ani paznokciami, nie śmierdzi, nie barwi wody a kamień pasuje optycznie do wystroju, więc zostawiłem. Jak się przyjrzeć z bliska to zarasta okrzemkami ale dość wolno. Z drugiej strony dostaje mniej światła, na tym z lewej też wolniej się glony pojawiają. Myślę że zejdzie jeszcze minimum dwa tygodnie zanim wpuszczę pierwsze rybki, więc na razie niech sobie zarasta spokojnie, jeśli wyjdzie że glonom nie leży to go wywalę żeby nie ryzykować wprowadzania niepotrzebnego syfu do wody. 

image.thumb.jpeg.eaa001072a565323625a75bcb192f160.jpeg 

image.thumb.jpeg.9f6c58bc01dbd5dcb84d452fb4b1cbd6.jpeg

Edytowane przez hilux
  • Lubię to 4