darianus Opublikowano 10 Grudnia 2024 #31 Opublikowano 10 Grudnia 2024 (edytowane) Ja bym nic z wodą nie robił, nic im nie będzie w takim PH. Ważniejsze wg mnie są stabilne parametry wody. Jak będziesz się bawił w robienie wody, to jest ryzyko kłopotów w przyszłości. Edytowane 10 Grudnia 2024 przez darianus 3
hilux Opublikowano 11 Grudnia 2024 Autor #32 Opublikowano 11 Grudnia 2024 On 12/10/2024 at 2:09 PM, darianus said: Ja bym nic z wodą nie robił, nic im nie będzie w takim PH. Ważniejsze wg mnie są stabilne parametry wody. Jak będziesz się bawił w robienie wody, to jest ryzyko kłopotów w przyszłości. Tak samo podchodzę do tematu, dlatego ładuję potłuczone muszle do filtrów - bo działają powolutku ale cały czas. @triamond przy wylocie z filtrów woda dobrze faluje, wymiana gazowa działa jak trzeba.
pulpet Opublikowano 11 Grudnia 2024 #33 Opublikowano 11 Grudnia 2024 Cześć, Co do pakowania "poddbijaczy" pH do filtrów, w podłoże czy nawet budowanie aranżacji z określonych skał, to ja bym sobie odpuścił. Działa chyba głównie na naszą psychikę. Kiedyś walczyłem o pH 8, teraz pyski pływają w 7,2 -7,5 i nic z tym nie robię. Lałem chemię, wariowałem przy każdej podmianie i teraz nie wiem po co. Parę osób hodujących z rozmachem popukało się w czoło, jak im powiedziałem jak wydziwiam. Przestałem i rybom jakby z tego powodu wszystko jedno. Pływają, rosną, mnożą się i nie narzekają nawet w wigilię jak z nimi gadam 4 1
Rekomendowane odpowiedzi