Bartek_De Opublikowano 26 Czerwca 2023 #11 Opublikowano 26 Czerwca 2023 2 godziny temu, ladynaf napisał(a): Może niejasno napisałam obecnie mam 2x multilux LED (czyli w sumie 4 świetlówki po 2 na każdą belkę) i jedna belkę po prostu zlikwiduje i zostanie tak jak jest w oryginalnym zestawie. To ja inaczej sobie to wyobraziłem
Tomasz78 Opublikowano 26 Czerwca 2023 #12 Opublikowano 26 Czerwca 2023 (edytowane) 3 godziny temu, ladynaf napisał(a): A są jakieś inne ryby wpadające w odcienie czerwieni pasujące do obsady z acei i saulosi? Metriaclima estherae red red. To moje esterki: czerwone samice (zdj słabej jakości robione na szybko) i taki samiec Edytowane 26 Czerwca 2023 przez Tomasz78 2
ladynaf Opublikowano 27 Czerwca 2023 Autor #13 Opublikowano 27 Czerwca 2023 Rzeczywiście piękny kolor, będę je brać pod uwagę a ta nakrapiana ryba na drugim zdjęciu w tle jak się nazywa? 1
Robson79 Opublikowano 27 Czerwca 2023 #14 Opublikowano 27 Czerwca 2023 3 godziny temu, ladynaf napisał(a): Rzeczywiście piękny kolor, będę je brać pod uwagę a ta nakrapiana ryba na drugim zdjęciu w tle jak się nazywa? To jest właśnie Labeotropheus Trewavasae MC/OB, którego Ci polecałem 2
ladynaf Opublikowano 4 Lipca 2023 Autor #15 Opublikowano 4 Lipca 2023 Hej, jestem już na końcówce likwidacji poprzedniego roslinniaka i zastanawiam się czy zostawić dojrzały filtr biologiczny (ikola) jak jest czy lepiej go wyczyścić, zdezynfekować i zacząć od 0. I czym najlepiej zdezynfekować szkło i filtr bioflow, najlepiej żeby było to coś co wleje po prostu do akwarium z sama woda, uruchomie filtr zostawię na x czasu po czym całość wyleje. Myślałam o chloraminie. Nada się?
Andrzej Głuszyca Opublikowano 5 Lipca 2023 #16 Opublikowano 5 Lipca 2023 7 godzin temu, ladynaf napisał(a): Myślałam o chloraminie. Nada się? Chloraminy w akwa nie stosowałem to nie wiem. Natomiast nadmanganian potasu ( kalia) tak. Dostępny w aptece bez recepty.
ladynaf Opublikowano 5 Lipca 2023 Autor #17 Opublikowano 5 Lipca 2023 Mogę dać i nadmanganian i tak mam w domu jak kiedyś leczyłam pleśniawkę. Tylko ile go dać na 450l pustego zbiornika do dezynfekcji?
Andrzej Głuszyca Opublikowano 5 Lipca 2023 #18 Opublikowano 5 Lipca 2023 (edytowane) 1 gram /10 litrów wody przy pustym akwa. Edytowane 5 Lipca 2023 przez Andrzej Głuszyca 1
triamond Opublikowano 6 Lipca 2023 #19 Opublikowano 6 Lipca 2023 Dojrzewanie trwa miesiące... może lepiej jednak zostawić dojrzałe filtry ? Nowe ryby i tak będą miały ze sobą patogeny. Mogą zachorować, jak będą nieodpowiednie warunki - np. niedojrzały filtr. 1
ladynaf Opublikowano 6 Lipca 2023 Autor #20 Opublikowano 6 Lipca 2023 2 godziny temu, triamond napisał(a): Dojrzewanie trwa miesiące... może lepiej jednak zostawić dojrzałe filtry ? Nowe ryby i tak będą miały ze sobą patogeny. Mogą zachorować, jak będą nieodpowiednie warunki - np. niedojrzały filtr. No właśnie pytałam o to wyżej. Bo moge biologa odłaczyć i dać tymczasowo do innego akwarium, resztę sprzętu zdezynfekować. Z drugiej strony baaaardzo mi się nie spieszy i nawet jakby miało stać puste i dojrzewać to nie problem.
Rekomendowane odpowiedzi