Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam.

Kiedyś coś mi się zahaczyło o oczy że pyśki jedzą makaron,sałatę itd.

Dlatego proszę o pomoc bardziej doświadczonych kolegów.

1) Czy młode maingano i saulosi mogą już jeść to co my :wink:

2) Co mogą i w jakich ilościach :?:

Posted

Nie to co my.

Makaron trzeba przygotować w wodzie nie solonej, a nie wyciągniętej z rosołu ;)

Co do sałaty, aby rybom łatwiej było ją spożywać warto ją sparzyc, jednak ja nie sparzałem i moje ryby wcinały ją bez problemu aż do korzonka.

Co do ilości to na początku włóż jeden liść sałaty, makaron i inne "ludzkie" potrawy dajemy zawsze z takim samym umiarem jak każde inne pokarmy.

Posted

Oczywiście że zjedzą makaron, trzeba tylko z nim uważać i podawać w umiarze i niezbyt często. Zabawna jest gonitwa po zbiorniku rybek z "papierosami" czyli kawałkami spaghetti.

Makaronu co prawda nie wyjmuję z rosołu, ale wcale im oddzielnie nie gotuję, zawsze jak w domu jest spaghetti bądź inny makaron gotowany, dostają go pysie. Uważam że dodane pół łyżeczki soli na 3 litry wody, w której gotuje się makaron nie zaszkodzi rybom, a wręcz przeciwnie.

Posted

Cezaryx może zaszkodzić nawet bardzo. Musze poszukać tego artykułuf ale pisało w nim że sól może niszczyć ich układ pokarmowy.

Pyszczaki przewód mają bardzo długi, a sól może zaszkodzić. Niestety nie potrafie teraz tego dokładnie wytłumaczyć bo sam nie pamiętam. Może jednak ktoś wytłumaczy zanim znajde gdzie to było.

Posted

na zdrowy rozum przyczyny takiego wpływu soli mogą być dwie:

1. zaburza równowage flory bakteryjnej jelit (która jest istotna u wszystkich zwierząt roślinożernych)

2. Zaburza kwestie elektrolityczne w jelicie (zmienia "izotoniczność" zawartości jelit)

Posted

Dobra panowie...Już wiemy że makaron owszem...Nie za często i najlepiej bez soli..

A co z resztą pokarmów typu: sałata itd?

Co dajecie swoim pyśkom :?:

Posted

tylko kurcze nic nie pisze o makaronie :(.

co do soli właśnie od dawna uważałem zeby nie gotować makaronu w osolonej wodzie, na tyle dawno że nawet nie wiem od kogo to wiem.

Sam się ograniczam z sola więc jeżeli ryby chętnie spożywają taki pokarm to po co będę coś wymyślał.

Posted

Sól w takiej ilości jak do gotowania makaronu na pewno nie zaszkodzi. Stężenie soli w garnku jest zabawne - karmię tak ryby już od ponad roku zapewniam że nic im nie jest i nie było, oczywiście nie codziennie - średnio raz na dwa tygodnie, i to bardziej na deser niż jako danie główne.

Z resztą tak jak wiele innych ortodoksyjnych teorii tą również jest do zweryfikowania.