Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
40 minut temu, dimis napisał:

Badac wode bede codziennie i ewentualnie interweniowal podmianka + bakteriami. 

Możesz dobrze napowietrzać wodę przez łamanie lutra powierzchni wody  ,bakterii możesz dorzucić nic nie zaszkodzi ... 

Opublikowano
1 minutę temu, ziemniak napisał:

ma ryby i je karmi, więc nie potrzebuje więcej pożywki?

Tu chodzi ze NO2 ma duże i są ryby już akwarium i świeży zbiornik  ,żeby nie było tragedii zaraz sam wiesz ze NO2 wzrośnie do śmiertelnego poziomu i reset akwarium ...

Opublikowano

Tak, tylko IMO (z tego forum) zabiegi ze starą wodą i syfem z gąbki, ale w przypadku gdy nie ma ryb, a tutaj są, więc taki zabieg może spowodować jeszcze większy skok NO2 w górę.

To tylko moje zdanie, ale ja bym szedł w podmiany z dodatkiem 'zbijaczy no2' aby utrzymać parametry póki ryby nie zrobią z tym porządku same.

Opublikowano
30 minut temu, ziemniak napisał:

Tak, tylko IMO (z tego forum) zabiegi ze starą wodą i syfem z gąbki, ale w przypadku gdy nie ma ryb, a tutaj są, więc taki zabieg może spowodować jeszcze większy skok NO2 w górę.

Tak mogą  zaszkodzić ,  ja już swoim życiu parę osób uratowałem z podmianek wody i brudu z filtra ,to moje doświadczenie powinno unormować parametry po paru dniach  ...

• Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Koledzy, NO2 nadal za wysokie. Sam już nie wiem co jest nie tak, ze bakterii cały czas jest za mało. Ryby stały się płochliwe, w dzień, jeśli ktoś jest w pokoju od razu się chowają. Wieczorem, gdy nas nie widza, jest ok. Jak zapale światło w pokoju i podejdę do akwarium, w popłochu się chowają.

Ostatnia podmiana byla w piątek przy około 0,2/ 0,4 NO2 *JBL kropelkowe testy, reszta parametrów OK NH4 niewykrywalny, NO3 10/20.

Dziś NO2 na poziomie 0,4 wiec zaraz kolejna podmiana ok 15% + Nowe Bakterie. Pytanie czy dawac tetravec.? To już chyba 3 tydzien walki…

Edytowane przez dimis
Opublikowano
11 minut temu, dimis napisał:

Ryby stały się płochliwe, w dzień, jeśli ktoś jest w pokoju od razu się chowają. Wieczorem, gdy nas nie widza, jest ok. Jak zapale światło w pokoju i podejdę do akwarium, w popłochu się chowają.

To normalka jest u pyszczaków ze są płochliwe kiedy się przyzwyczają może minąć parę ładnych miesięcy.

13 minut temu, dimis napisał:

Koledzy, NO2 nadal za wysokie. Sam już nie wiem co jest nie tak, ze bakterii cały czas jest za mało.

Jak byś miał od kogoś wziąć wodę z podmian i do siebie wlać ,albo brudu z filtra dorzucić ..   

Opublikowano (edytowane)

@Bartek_De tak, skrecilem filtr narurowy z wkladem wegla. Takie cos:

image.thumb.png.487076aa7857c31d97460befe76bb0bb.png

@TOMEKSIEDLCE nie mam tutaj na wiosce nikogo znajomego z akwarium.

Zamiast zielonych glonow, mam teraz okrzemki. Ryby wyzarly wszystko co bylo zielone.

image.png

Edytowane przez dimis
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.