Bezprym Opublikowano 7 Lutego 2022 #21 Opublikowano 7 Lutego 2022 6 godzin temu, dimis napisał: Wszystkie te gatunki dotepne od reki w Niemczech w aquahaus-gaus.de Ktos z was kupowal już w DE? Dogadam się bez problemu, bo mieszkam w Austrii, tylko to ze nie pojade już osobiscie. Jak widać dla kolegi to nie problem, sprowadzi sobie z innego źródła. Chailosi i Harę miałem razem i jakoś dobrze wyglądały razem, samiczki Hary przecież sporadycznie dostają pasy na ogół są gładkie.
pulpet Opublikowano 7 Lutego 2022 #22 Opublikowano 7 Lutego 2022 7 godzin temu, dimis napisał: Wszystkie te gatunki dotepne od reki w Niemczech w aquahaus-gaus.de Ktos z was kupowal już w DE? Dogadam się bez problemu, bo mieszkam w Austrii, tylko to ze nie pojade już osobiscie. Dzieki. Z czystym sumieniem polecam. Jakość ryb, poziom obsługi, standard wysyłki na najwyższym poziomie. Ryby mają przeważnie w rozmiarach umożliwiających rozróżnienie płci. Jak masz możliwość, to polecam osobistą wizytę. Dla detalistów otwarci w soboty przez kilka godzin i warto je wykorzystać na zwiedzanie, bo jest co oglądać. 2
Tomasz78 Opublikowano 7 Lutego 2022 #23 Opublikowano 7 Lutego 2022 Cynotilapia zebroides - samice brzydkie ale samce bardzo ładne Labidochromis caeruleus yellow - zarówno samce jak i samice ładnie ubarwione, ryba nawet zdominowana trzyma kolor - natomiast w obsadzie hara, chailosi i mphanga będzie zbyt szaro - nawet jeśli będzie pełne wybarwienie po 1 samcu z każdego gatunku to masz tylko 3 ryby w kolorze reszta będzie szaroburym rybim tłumem, a jest duża szansa że tylko 1 samiec będzie dominował więc reszta będzie w przyblakłych barwach a w mojej propozycji masz pięknie wybarwione samce cynotilapii i zawsze żółte yellowy. 2
Nath_147 Opublikowano 7 Lutego 2022 #24 Opublikowano 7 Lutego 2022 Maly wybór mbuna jest w tych hodowlach, może poszukaj jeszcze jakieś innej w pobliżu. Ewentualnie poprzestań na dwóch gatunkach.
ziemniak Opublikowano 7 Lutego 2022 #25 Opublikowano 7 Lutego 2022 12 godzin temu, pozner napisał: Saulosi też bym nie dał, gdyż nie wiadomo, jakiej jest jakości. Jeśli weźmie naturalne saulosi w aquahaus-gaus.de to stawiam czteropak, że będą dobrej jakości.
pozner Opublikowano 7 Lutego 2022 #26 Opublikowano 7 Lutego 2022 11 minut temu, ziemniak napisał: Jeśli weźmie naturalne saulosi w aquahaus-gaus.de to stawiam czteropak, że będą dobrej jakości. Jeśli weźmie z tej hodowli. Ja odnosiłem się do linków podanych przez autora wątku. 1
dimis Opublikowano 7 Lutego 2022 Autor #27 Opublikowano 7 Lutego 2022 Chyba jednak wezmie z Niemiec Ceny takie same, jakosc sprawdzona przez rzeczonych kolegow z forum... Dziekuje za wszytkie odpowiedzi. Mam teraz nad czym glowkowac, przede wszystkim o tym, ze 1 samcowo to nawet 3 gatunki moge rozwazyc, z drugiej strony to jest pierwsze akwarium i nie chce przesadzic.
Bezprym Opublikowano 7 Lutego 2022 #28 Opublikowano 7 Lutego 2022 (edytowane) 6 godzin temu, Tomasz78 napisał: Labidochromis caeruleus yellow - zarówno samce jak i samice ładnie ubarwione, ryba nawet zdominowana trzyma kolor - natomiast w obsadzie hara, chailosi i mphanga będzie zbyt szaro Samice chailosi nie są takie szare po prostu pasku wchodzą w brąz i kolor żółty jest przybladły, po za tym są ładne. Co do Labidochromis cearuleus mam złe wspomnienia w 240l, drugi raz bym się dobrze zastanowił czy je brać, myślę że już lepszym rozwiązaniem byłoby dać saulosi oczywiście dobre jakościowo. Edytowane 7 Lutego 2022 przez Bezprym Literówka 2
dimis Opublikowano 1 Marca 2022 Autor #29 Opublikowano 1 Marca 2022 (edytowane) Akwarium już dojrzalo Jutro zrobie wszystkie testy bo dzis po pracy troche polmrok i nie widac, ale prawie jestem pewien ze NO2 spadlo do poziomu <0,01. Teraz taktyczne pytanie: Ryby bede zamawiac, lacznie 3 gatunki w proporcji 1/3, zanim one do mnie dotra minie pare dni. Jak to pokolei zrobic, zeby się nie okazalo ze jednak mam za malo biologii na uciagniecie tego zestawu? Jaki specyfic zakupic w razie "W"? Podmiana wody już jutro 30%? Dzieki. Edytowane 1 Marca 2022 przez dimis
TOMEKSIEDLCE Opublikowano 1 Marca 2022 #30 Opublikowano 1 Marca 2022 1 godzinę temu, dimis napisał: Podmiana wody już jutro 30%? Wodę zbadaj jak masz w porządku wszystko możesz ryby etapami wrzucić , odstęp po tygodniu od pierwszego wrzucenia ryb i obserwuj parametry wody . Na razie nie podmieniaj wody na 30% nie ma potrzeby .. Możesz cos takiego się zaopatrzyć https://www.akwarystyczny24.pl/produkt/kordon-amquel-plus-118ml-neutralizuje-amoniak-nh4-azotyny-no2-azotany-no3-2179?variant=473ml-2181&cd=14049541893&ad=124001081734&kd=&gclid=CjwKCAiApfeQBhAUEiwA7K_UH0RWJhQEBvNcvLy9V5b0qzUg3JLT46UvOQ-audFVjw4Fn_5xFA82SBoCKIMQAvD_BwE 1
Rekomendowane odpowiedzi