dimis Opublikowano 2 Lutego 2022 #1 Opublikowano 2 Lutego 2022 (edytowane) Moi Drodzy, Zakladam kolejny "nudny" temat z serii jaka obsada do standardowego akwa Rio 240l. Licze na wasza wyrozumialosc i pomoc. Jestem bardzo poczatkujacy, to jest moje pierwsze Akwa. Na ten moment, pomogliscie mi już z filtracja i aranzacja. Baniak wystartowal 4 dni temu, wiec jest troche czasu dla dyrygenta na wybor zalogi. Mieszkam w Austrii i chcialbym osobiscie zakupic Towarzystwo od hodowcy, "online" odpada. Zaloga na 2 gatunki, moze 3. Mam 2 hodowcow w odleglosci ok. 1,5 godz: Cichiliden Center: https://www.cichliden-center.at/?page_id=45 Malawi Wien: https://www.malawizucht-wien.at/ na baniak o dlugosci 120cm polecacie max 3 gatunki Mbuna. Moim "must have" jest gatunek typu: A: Chindongo Saulosi (1) Melanochromis Johanii (2) Chindongo Demasoni (3) W pierwszej hodowli maja Saulosi i Johanii już zdymorfizowane (chyba), poza tym kolorystycznie bomba. Moglbym zakupic docelowy(e) harem(y). B: Tu wiekszy dylemat: Labidochromis Hongi Red Red (4) Labidochromis Perlmutt (5) Labidochromis Chisumulae (6) Nie wiem, nie znam się... najchetniej 2 gatunkowo. A: 1 w 2/8 B: 4 w 1/4 Jestem poczatkujacy. Od paru dni ogladam, się zastanawiam. O diecie nie mam pojecia, chociaz czytalem ze da się to pogodzic. Dziekuje za kazde wsparcie. Krzysiek Edytowane 2 Lutego 2022 przez dimis 1
dimis Opublikowano 5 Lutego 2022 Autor #2 Opublikowano 5 Lutego 2022 Przegladam galerie i stwierdzam, ze Chisumulae sa sliczne. Red Red-y takze, ale moze na moj baniak troszke za duze. Maingano... takze piekne. up...
Bojar Opublikowano 6 Lutego 2022 #3 Opublikowano 6 Lutego 2022 Trochę małe akwarium. Ja bym Ci polecił jednogatunkowe z Labidochromis Perlmutt. Ewentualnie połączyć je z Saulosi. Żywieniowo sobie poradzą 2
Bezprym Opublikowano 6 Lutego 2022 #4 Opublikowano 6 Lutego 2022 (edytowane) W opcji 3 gatunkowej wskazane jest by jeden gatunek był nieterytorialny, więc raczej takich gatunków szukaj,jako trzeciego. Wybrałeś sobie akurat bardzo terytorialne gatunki. Poleciłbym Ci Cynotilapię harę oraz Metriaclima elongatus chailosi Chitande u mnie znakomicie się dogadywały. Edytowane 6 Lutego 2022 przez Bezprym
dimis Opublikowano 6 Lutego 2022 Autor #5 Opublikowano 6 Lutego 2022 Dziekuje za odpowiedzi. Cały czas mam zamiar dobrać 2 gatunki. Na forum polecacie Saulosi i Perlmutt, myślałem tylko aby zamienić Perlmutta na Chisumulae i może zamiast Saulosi Maingano. Z Red Reda zrezygnuje jednak.
Andrzej Głuszyca Opublikowano 6 Lutego 2022 #6 Opublikowano 6 Lutego 2022 (edytowane) 12 minut temu, dimis napisał: Na forum polecacie Saulosi i Perlmutt, Saulosi żółte i Perlmutty perłowe czyli dwa gatunki jakby kolorystycznie mało kontrastowe. Kiedyś w 240 litrach miałem saulosi i maingano . Bardzo długo zdawało to egzamin ale po 2-3 latach samiec maingano wybił swoich pobratymców. Ale warto próbować. W tym układzie z maingano nikt Ci nie da 100% gwarancji. Edytowane 6 Lutego 2022 przez Andrzej Głuszyca
dimis Opublikowano 6 Lutego 2022 Autor #7 Opublikowano 6 Lutego 2022 29 minutes ago, Bezprym said: Poleciłbym Ci Cynotilapię harę oraz Metriaclima elongatus chailosi Chitande u mnie znakomicie się dogadywały. @Bezprym hodowla, w ktorej bede kupowac nie ma tych gatunkow, zalezy mi na tym aby osobiscie odebrac ryby. Z Hara maja Cyotilapia Afra (podejrzewam, ze uzywaja starych nazw, co mnie troche dziwi i zastanawia). 11 minutes ago, Andrzej Głuszyca said: Saulosi żółte i Perlmutty perłowe czyli dwa gatunki jakby kolorystycznie mało kontrastowe. @Andrzej Głuszyca na zywo widzialem tylko Saulosi w dziale akwarystycznym sklepu budowlanego. Ze zdjec, widac ze moga byc rzewczywiscie malo kontrastowe. Dlatego tez, jeden z pomyslow byl aby "pozenic" Chindongo Saulosi z Labidochromis Chisumulae.
Andrzej Głuszyca Opublikowano 6 Lutego 2022 #8 Opublikowano 6 Lutego 2022 (edytowane) 14 minut temu, dimis napisał: jeden z pomyslow byl aby "pozenic" Chindongo Saulosi z Labidochromis Chisumulae Tyle, że samice nie są już tak ładne. Są wg mnie mdłe. Wszystko to tylko nasze sugestie i wybór będzie Twój. Ale zwracaj uwagę na wygląd samic bo często jest tak , że samce piękna a samice byle jakie jeżeli chodzi o urodę. Pomijam inne preferencje typu karmienie itp. Edytowane 6 Lutego 2022 przez Andrzej Głuszyca 1
Bezprym Opublikowano 6 Lutego 2022 #9 Opublikowano 6 Lutego 2022 1 godzinę temu, dimis napisał: @Bezprym hodowla, w ktorej bede kupowac nie ma tych gatunkow, zalezy mi na tym aby osobiscie odebrac ryby. Z Hara maja Cyotilapia Afra (podejrzewam, ze uzywaja starych nazw, co mnie troche dziwi i zastanawia). Raczej stawiałby że to jest Cynotilapia zebroides, warto zorientować się z jakiej lokalizacji bo według mnie najładniejsze są te z Jalo Reef. 1
Nath_147 Opublikowano 6 Lutego 2022 #10 Opublikowano 6 Lutego 2022 3 godziny temu, dimis napisał: @Bezprym hodowla, w ktorej bede kupowac nie ma tych gatunkow, @Andrzej Głuszyca To może wrzuć jakie gatunki maja
Rekomendowane odpowiedzi