Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, misiek80 napisał:

A jaki inny pasiak niż demasoni albo cynotilapia sp hara gallireya reef pasowałby do: yellow, acei i msobo?

Cynotilapia zebroides jalo reef, likoma i wiele innych - jest ich sporo,

chondongo sp. elongatus mphanga,

labidochromis sp. mbamba lub hongi,

metriaclima zebra lub zebra gold kawanga - kawanga zebra to żółta zebra.

Jeśli demasoni odrzucasz bo nie pasuje żywieniowo z yellow to acei też jest roślinożerny i też nie pasuje z yellow.

Opublikowano

Jest jeszcze Labidochromis chisumulae

Przy tej szerokości zbiornika może lepiej celować w mniejszą mbunę. Dla acei zawsze sugerowane było 60h i osobiście też jestem tego zdania. W tym przypadku jeszcze to 40/50 i ryba lubiąca przestrzeń, która dorasta do pokaźnych rozmiarów... 

• Lubię to 2
Opublikowano

Labidochromis chisumulae to gatunek, który kiedyś na pewno będę miał. Do niego możesz dodać Labidochromisa sp. mbamba bay . Gdyby Ci się udało dostać, to jeszcze Melanochromis dialeptos. Tradycyjny yellow też by tu przypasował. W układzie wielosamcowym to by było wszystko. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Gdyby Ci się udało dostać, to jeszcze Melanochromis dialeptos.

Do akwarium tego rozmiaru nie wpuściłbym takiego drobiazgu raczej dałbym Melanochromisa Chipokae.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
41 minut temu, Bezprym napisał:

Do akwarium tego rozmiaru nie wpuściłbym takiego drobiazgu raczej dałbym Melanochromisa Chipokae

Ten drobiazg jest wielkości Labidochromis chisumulae i mbamba bay. 

Opublikowano

Miałem osobiście zbiornik 200x45x45 i pomimo tych 2m to wciąż tylko 400l. Tutaj jest jeszcze słabiej z tą szerokością. To jakby dokleić do standardowego 240l jeszcze kawałek. Mała i średnia mbuna przyniesie więcej pociechy. 

• Lubię to 2
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Zamówiony acei, yellow i msobo. Chciałbym dodać jeszcze jakiegoś pasiaka z ładnymi samicami. Albo któraś cynotilapia, albo chindongo sp. elongatus mphanga? Doradzcie coś :)

Opublikowano (edytowane)

Z Cynotilapii to  zebroides Jalo Reef ma dość ładne samice, pomyśl może jeszcze nad Melanochromis loriae. W tym towarzystwie jakoś yellow mi nie pasuje pomijając dietę to na tle samic msobo specjalnie nie będzie się wyróżniał. 

Edytowane przez Bezprym