Tomasz78 Opublikowano 21 Lipca 2020 #21 Opublikowano 21 Lipca 2020 Frejek w połączeniu z mbuna jest zbyt słaby, nieśmiały, prędzej livingstoni da radę. Ale frejek z mała non mbuna to co innego, tu już lepiej da rade przy polowaniu. 1
Mróz Opublikowano 21 Lipca 2020 #22 Opublikowano 21 Lipca 2020 29 minut temu, Bartek_De napisał: Frejek nie rośnie za duży i może spokojnie pływać z mbuną. Hehe Bartek to była dorosła samica Saulosi Pływać może spokojnie, ale swoje zeżre 1
Bartek_De Opublikowano 21 Lipca 2020 #23 Opublikowano 21 Lipca 2020 4 minuty temu, Mróz napisał: Hehe Bartek to była dorosła samica Saulosi Pływać może spokojnie, ale swoje zeżre No dobra... z dużą mbuną 1
Mróz Opublikowano 21 Lipca 2020 #24 Opublikowano 21 Lipca 2020 47 minut temu, Bartek_De napisał: No dobra... z dużą mbuną Faktycznie duża mbuna mu do pyska nie wejdzie Chyba faktycznie wezmę jednego małego nimbo 5cm żeby mi redukował małe i przy 10 cm dam do adopcji 1
Bartek_De Opublikowano 21 Lipca 2020 #25 Opublikowano 21 Lipca 2020 14 minut temu, Mróz napisał: Chyba faktycznie wezmę jednego małego nimbo 5cm żeby mi redukował małe i przy 10 cm dam do adopcji Kusisz 1
Tom74 Opublikowano 21 Lipca 2020 #26 Opublikowano 21 Lipca 2020 @wobi czy w czasie Twoich wyjazdów ktoś dokarmia ryby? Wystarczy, że będą dłuzsze przerwy w karmieniu a ryby same zredukują liczbę narybku.
wobi Opublikowano 21 Lipca 2020 Autor #27 Opublikowano 21 Lipca 2020 33 minuty temu, Tom74 napisał: @wobi czy w czasie Twoich wyjazdów ktoś dokarmia ryby? Wystarczy, że będą dłuzsze przerwy w karmieniu a ryby same zredukują liczbę narybku. Rodzina dokarmia , ale niestety mam już w baniaku z 10 szt. młodych Trefci ok.3cm. którymi dorosłe ryby się już nie intresują w celach komsumcyjnych.
tom77 Opublikowano 21 Lipca 2020 #28 Opublikowano 21 Lipca 2020 (edytowane) Sciaenochromis fryeri - u mnie przy żywiołowej mbunie (msobo i maingano) nie czuł się zbyt dobrze; skuteczność "narybkowa" umiarkowana. Synodontisy tanganikańskie - proponuję nie polecać, jestem za tolerancją i grzeszeniem jednak "na własny rachunek". Synodontis njassae - eliminator nie tyle narybku co ikry (oczywiście nie 100%-owy); trzymam je z non-mbuną; przy mbunie (duża ilość szczelin w skałach) może to być zaletą Wydaje mi się, że czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze - Labidochromis caeruleus. Ale to tylko moje zdanie. PS. Nie doczytałem - do trewci yellow nie pasuje (dieta). Edytowane 21 Lipca 2020 przez tom77 2
Mróz Opublikowano 22 Lipca 2020 #29 Opublikowano 22 Lipca 2020 6 godzin temu, tom77 napisał: Wydaje mi się, że czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze - Labidochromis caeruleus. Ale to tylko moje zdanie. PS. Nie doczytałem - do trewci yellow nie pasuje (dieta). Z caeruleusami też bywa różnie, w moim poprzednim akwarium obserwowałem jak niektóre osobniki wytrwale polują. Jedna sztuka to dosłownie za cel życia obrała sobie dorwanie malucha maingano - kiedy bym nie podszedł do akwa on zawsze czaił się nad grotą malucha i ponawiał ataki. Teraz w nowym akwarium z innym aranżem takich zachowań u yellowów niestety nie obserwuję, dziwi mnie to bo ryby te same. Robiłem nawet kilku dniowe głodówki by zobaczyć czy wrócą do polowań, no i nic 2
eljot Opublikowano 22 Lipca 2020 #30 Opublikowano 22 Lipca 2020 Co do freyka to młode osobniki polują chętnie (u mnie z mbuną bez melano samiec rządził ;)) im starsze tym leniwsze (nie wiem czy przy nimbo nie jest podobnie. Jeśli chodzi o yellow to eliminuje narybek innych ale za to jego narybek charakteryzuje się świetną przeżywalnością. 1
Rekomendowane odpowiedzi